Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдебната власт се впрегна в замитане на "Яневагейт"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

Прокуратурата няма да проверява тежките съмнения за търговия с влияние, породени от поредицата изтекли разговори на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, а само кой ги е направил. Записите, които текат на порции от седмица, разкриват задкулисни договорки за давление върху Висшия съдебен съвет между Янева, председателя на ВАС, главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, като в схемата се навързват и членове на ВСС.

Същевременно Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за създаване на специална комисия, която да разследва аферата. Случаят ще се нищи от Етичната комисия на ВСС с председател Ясен Тодоров, който също е сред замесените в скандала. Самият Тодоров също подкрепи това решение, обяснявайки, че ще си направи отвод, ако прецени, че е необходимо.

Тодоров дори реши да започне проверката направо с премиера Борисов. Той съобщи, че лично ще го покани в понеделник да бъде изслушан пред ВСС. Премиерът, разбира се, може да откаже, защото кадровиците на Темида нямат никаква власт над него. Дори и да се намерят някакви улики, съдебният съвет не може да му стори нищо.

Главният прокурор от своя страна почти даде отговор на въпроса, който институцията му разследва, намеквайки, че записите са правени от едната участничка в разговорите - Румяна Ченалова. Цацаров призна, че се е срещал с премиера Борисов в дните, за които става дума в разговорите, но отрече Борисов да му е оказвал натиск "да опраска" Янева.

В четвъртък ВСС подготви замитането на скандала, сполетял го след като разговори на довчерашната му галеница Владимира Янева бяха качени на платформата Balkanleaks и публикувани в сайта Биволъ.

 

Досега изтекоха четири записа от разговори от февруари т.г. между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж, които разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

Янева, която към онзи момент е уличена за незаконните СРС-та по разработката "Червей" и се опитва да се спаси от най-тежките санкции, които може да й наложи ВСС, споделя случващото й се на друга проблемна съдийка – Румяна Ченалова, която на свой ред е обвиняема за аферата "Белведере".

На първия запис се чува Янева да казва как шефът на ВАС Георги Колев се е опитвал да й помага да бъде оставена в съдебната система. От втория и третия запис се разбира как премиерът Бойко Борисов наредил на главния прокурор да я "опраска", но Цацаров се е опитвал да омекоти удара срещу нея по някакъв начин.

Четвъртият разговор бе публикуван в сряда вечерта. В него са замесени няколко членове на ВСС, включително шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров, който сега води проверката срещу Владимира Янева. Четвъртият запис е разказ и за намесата на шефа на бюджетната комисия във ВСС Димитър Узунов. Той и Ясен Тодоров са представени като ръководители на лобитата на съдебния съвет и като "най-оправни".

Прокуратурата ще играе пас

В четвъртък, в отговор на въпрос на Mediapool дали прокуратурата все пак ще провери думите на всички замесени в скандала с безпристрастно разследване, Сотир Цацаров каза: "Mediapool, недейте така бе, хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool".

После допълни: "Проверката на прокуратурата показа, че записите не са от законно записващо средства. В каква тогава форма да се провери?". След вметването на журналиста от Mediapool, че може да се проведат разпити, главният прокурор каза: "Разпитите в рамките на какво се вършат? Проверка. Да, проверка има".

Накрая Цацаров уточни, че проверката всъщност е за незаконно записване (чл.339 А от Наказателния кодекс), а не по същината на разговорите. Така се разбра, че единствената институцията в държавата, която може да провери премиера, най-вероятно няма да предприеме нищо.

Цацаров: Щях да чувствам вина, ако тя не беше подсъдима

"Вина щях да чувствам, ако тя (Владимира Янева) не беше подсъдима сега", каза още Цацаров.

Той отдаде обясненията на Янева на нейното притеснение, защото се намирала в неприятна ситуация тогава.

Записите са направени в средата на февруари, когато се вихреше аферата "Червей". Янева не знае какво ще се случи с нея, дали ще бъде обвинена за незаконно разрешаване на СРС, дали ще бъде махната от шефския си пост в системата. Тя не знае и дали ще бъде "опраскана" от ВСС.

Той чете и оправдателна присъда на Янева

Цацаров потвърди думите си от февруари, че Владимира Янева не е най-големият виновник по делото "Червей", което в момента се гледа от Софийския градски съд. После разказа, че виновниците били други, но това не можело да се докаже, защото прокуратурата нямало как да установи дали някой е влизал и какво е правил в информационната система на МВР.

Така в четвъртък Цацаров на практика “чете” пред медиите оправдателна присъда за Владимира Янева по делото й, защото лиши от умисъл деянието, за което е изправена на съд – даването на незаконните СРС. Ако Янева наистина бъде оправдана, то тя ще се върне да работи като съдия, защото през февруари ВСС “пропусна” да я уволни.

Цацаров стигна до извода, че Ченалова е направила записа

"На записа има две жени (Владимира Янева и Румяна Ченалова), един мъж (неизвестен още) и едно куче. То е най-добросъвестният участник", започна да се шегува главният прокурор. Той припомни, че Янева доста подробно излага факти, а Ченалова е доста пестелива. Цацаров допълни, че към момента на разговора Янева е с досъдебно призводство за "Червей", а Ченалова е обвинена за аферата "Белведере".

Това не е точно така, защото Ченалова беше обвинена близо седмица след предпогаемата дата на записа - 19 февруари.

Цацаров продължи, че Янева сега била подсъдима, а Ченалова продължава да бъде обвиняема, но може би й предстояло повдигането на още едно обвинение: "Записите са разговор между две дами – едната е с образувано досъдебно произвоство срещу нея, а втората е привлечена като обвиняема. Едната е и подсъдима, другата засега привлечена като обвиняема за сега по едно досъдебно производство. Една от причините за скорошното появяване на тези записи е думата засега".

Така главният прокурор намекна за съмненията си, че Ченалова е пуснала записа от разговора си с Янева сега, защото й предстои завеждането на още едно дело.

Бойко Борисов не е оказвал на мен каквото и да е влияние

Сотир Цацаров категорично отхвърли казаното от Владимира Янева, че премиерът му е оказвал някакъв натиск да я "опраска". "Премиерът не е оказвал на мен каквото и да е влияние", каза той. После призна, че е водил разговори с Владимира Янева, но до момента, в който срещу нея е било образувано дело. След това не бил говорил. Цацаров си е говорил два пъти и с премиера Бойко Борисов в седмицата, за която се говори в записите: "Не отричам че съм се срещал с премиера в понеделник сутринта тази седмица и в сряда. Не отричам че се срещам с премиера. Среща с премиера на тема Владимира Янева не е имало. Натиск, искане, молба не е имало".

"Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в общественото пространство на този скандал точно сега има определени цели", каза той, но не каза директно какви са тия тъмни цели.

В отговор на въпрос на Mediapool защо й трябва на Янева да лъже на тези записи, главният прокурор каза: "Питайте Владимира Янева. Аз не мога да тълкувам мислите и чувствата на Владимира Янева".

"В "ужасяваща" ситуация съм поставен от човек, който към момента е подсъдим. Тази "ужасяваща" ситуация се прехвърля и върху премиера. Целта е малко по-далечна. Вина щях да чувствам, ако сега Янева не беше подсъдима", коментира Цацаров, използвайки думата "ужасяваща" по-скоро иронично.

Христо Иванов: Не трябва да го замитаме

По време на заседанието на ВСС правосъдният министър Христо Иванов провокира дискусия с искането си съветът да вземе някакво решение. Той обясни, че кадровият орган не трябва да върши нещата така, сякаш се опитва да замете аферата.

“Наближава докладът на Европейската комисия. Позитивно е, че ВСС извършва проверка (дали записите са законни, а не по същество- бел.ред.), но тя трябва да включва и проверка по съществото на записите”, призова Иванов.

Ще коментирам, каквото намеря за добре

Намеси се главният прокурор Сотир Цацаров, който в общи линии повтори същите тези, които изказа и пред журналистите. Когато стигна до описание на самото дело “Червей” и позицията си, че Янева не е най-големия виновник, той беше прекъснат от Калин Калпакчиев (бивш съдия в Софийския апелативен съд).

Калпакчиев напомни на Цацаров, че няма право да говори по висящи пред съда дела и да казва кой е виновник или не. Цацаров му отговори: “Ще коментирам каквото намеря за добре”.

Самият Калпакчиев обясни, че е “изумен” от коментирането на висящото дело, което може да бъде решено само от съда. Той същото се обяви за независима и добросъвестната проверка на думите на Владимира Янева.

“Трябва да бъдат изслушани всички лица. Става дума за въздействие на представител на една власт върху друга власт. Трябва да дадем смислен и разумен отговор, а не обществото да си каже, че те (ВСС и прокуратурата) сами се проверяват”, каза Калпакчиев. Цацаров го увери, че проверка ще има, въпреки че той като главен прокурор твърди, че приказките на Владимира Янева са неверни. Не стана ясно кой ще гарантира това при положение, че Цацаров е замесен от Янева в записите и може да разпорежда на всички прокурори какво да правят.

Да поканим премиера и фактите ще се изяснят

Така в се стигна и до намесата на Ясен Тодоров, за когото от записите става известно, че е уверявал Янева, че "тя няма да бъде закачана".

“Аз ще предложа да поканим премиера и фактите ще се изяснят”, каза Тодоров, който демонстрира пълното си доверие в още неизказаните обяснения на Борисов.

В този контекст председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоя ВСС да направи специална комисия за проверка, в която да участват само незамесени фигури. В Етичната комисия участва Ясен Тодоров и Димитър Узунов, посочени от Янева като “най-оправните” във ВСС и хора, които ръководят лобитата.

“Логично е замесените да не участват, защото те имат правото да защитят доброто си име”, каза Лозан Панов. Отговорът на Ясен Тодоров бе: “Дали ние ще си направим отвод или не, то си е наша работа”. Той не изглеждаше много притеснен от аферата и дори благодари за изтичането на записите.

“Благодаря на “Биволъ”, които ме издигнаха в очите на моята съпруга. Тази сутрин тя ми каза: “Не знаех, че си толкова важна фигура”, каза Тодоров. Димитър Узунов обясни, че той е жертва на Румяна Ченалова.

С този дебат въпросът бе приключен. Само двама членове на ВСС (Лозан Панов и Калин Калпакчиев) гласуваха за съставяне на специална комисия и аферата ще се проверява от тежко поразената Етична комисия на ВСС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional