Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тероризмът е врагът, а не правата и свободите на гражданите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ, http://www.segabg.com

 

В България вече има купища разпоредби, които дават изключителни правомощия на МВР и службите. Но на тях все не им е достатъчно

Снимка: Архив "Сега"

Засега отрядът за борба с тероризма го кара само на демонстрации за поредната си годишнина. Дано дълго да остане така

Управляващите не спряха да се презастраховат срещу евентуални атентати с всякакви имагинерни идеи, които реално ще ударят правата на гражданите, а не на терористите. Според освежената Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, публикувана за обществено обсъждане два дни след бомбените нападения в Париж, службите ще ограничат още повече личната свобода - ще ровят още повече в кореспонденцията ни в интернет и ще следят трафика ни, ще събират информация с петгодишна давност кой, къде и с кого лети и в реално време ще разполагат с данни кой, къде и с кого е отседнал на хотел.

В идеални лабораторни условия идеята може и да е работеща, нострупването на такъв огромен масив с информация в МВР и ДАНС е неразумно.Най-малкото защото те отдавна са показали, че нито умеят да опазват лични данни, нито успяват да извлекат от огромните си масиви доказателствен материал срещу престъпниците. Най-показателен е примерът с подслушването - ръстът му изобщо не увеличи броя и ефективността на доказателствата в съда, напротив - има намаление. Ако в предишни години 25% от събраните данни са били прилагани към дела, през миналата година процентът е под 20. Друг е въпросът колко от тях са послужили за осъдителни присъди - процентът е едноцифрен.

В същото време от службите изтича лична информация, която те очевидно не успяват да опазят. Всичките им правомощия не им помогнаха нито да предотвратят атентата в Сарафово преди 3 години, нито да заловят извършителите. Няма оправдание за още по-голям достъп до трафика в интернет - и сега МВР и ДАНС могат да получат всичко каквото пожелаят, а е всеизвестно, че терористите ползват криптирани връзки. Трудно ще помогне и отчитането на хотелските регистрации в реално време - атентаторите очевидно не ползват личните си документи, а фалшиви. МВР и сега разполага още на следващия ден с всички хотелски регистрации, но това не му помага особено. Виж, съвсем реални са опасенията, че ще разцъфти още по-оживена търговия с пикантни лични данни, която и сега се вихри, а службите и МВР не правят нищо, за да я пресекат.

Предлагайки ограничаване на личните права, ръководителите на сектора за сигурност може би си търсят иизвинение при евентуални бъдещи провали -в случай че предложението не мине. Време е обаче управляващите да разберат, че терорът вече не чука на вратата, защото отдавна е влязъл през нея. И че решението е къртовска работа на терен при наличните огромни правомощия, а не безсмислени законодателни упражнения в ущърб на личната свобода на гражданите.

Само преди седмица - дни преди кървавата касапница в Париж, Консултативният съвет за национална сигурност при президента (КСНС) обсъди "промените в геостратегическата среда и произтичащите от тях рискове за България". Тайните разговори и изслушването на секретни доклади цели 5 часа родиха единствено идеята да се пише нов антитерористичен закон. Никакви подробности, никакви обяснения какво ще има в този закон, както и най-вече какво точно го налага.

Вероятно идеята е в подобен нормативен акт да се обединят всички неща, свързани с противодействие на тероризма - наказания, финанси, контролиране, списъци, подслушване, следене, превенция и т.н. Сигурно тя се е родила в главата на някой голям стратег и е прегърната от политиците. Със сигурност обаче тази идея е единствено политически прах в очите на хората, откровен популизъм и напълно безсмислено упражнение.Какво повече искат службите всъщност?И в момента има достатъчно закони и подзаконови нормативни актове, по които един терорист може да бъде следен, подслушван, да му бъдат взети парите и оръжието, да бъде профилактиран и да бъде вкаран в затвора. Няма проблем да се прилагат специални разузнавателни средства дори без предшестващо разрешение на съд, когато става дума за тероризъм и предотвратяване на атентати.

Действа Закон за мерките срещу финансиране на тероризма, по който може да се предприемат немалко действия. Отделно има нормативни актове за отнемане на имущество от престъпна дейност, включително и от тероризъм. Съществува и Закон за мерките срещу изпиране на пари, по който хиляди хора и институции в България са длъжни да поддържат регистри и да подават сигнали при съмнения. При това по този закон може да има спиране на сделки, финансови трансакции.

За тероризъм специални текстове има и в Закона за отбраната и въоръжените сили. Там дори е записано, че министърът на отбраната по предложение на началника на отбраната разрешава използването на оръжие и бойни средства от български военни формирования в няколко случая, включително и "когато възникне заплаха от терористични действия или опасност от употреба на оръжие за масово унищожение в България". Има достатъчно разписани правила и за МВР в такива случаи.

И още -антитерористичните текстове в Наказателния кодекс са безчетОще повече че те бяха допълнени само преди няколко месеца с цял пакет нови постановки и състави за съдене на хора, които набират или обучават други лица в тероризъм. Предвиден бе затвор и за тези, които се обучават, и за тези, които преминават през границите на страната, за да участват в терористична дейност. На хартия е гарантирано и че "всеки, който участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове, следва да бъда подведен под наказателна отговорност, както и да се ограничи възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище".

Иначе казано - закони, закончета и правилници против тероризма да иска човек, развързващи ръцете на полицаите, военните и агентите от специалните сили дори повече от необходимото. Важно е и че един евентуален общ антитерористичен закон не може да предвижда наказания, а това прави напълно безсмислено упражнението с него. Като прибавим и планираните мерки от стратегията - България ще се окаже рекордьор по антитероризъм на хартия. И за жалост няма гаранция, че нещо ще се промени на практика. А през границата всяка седмица влизат и излизат необезпокоявани по 1000 нелегални чужденци...

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Управляващите се снимаха тържествено, след като измъдриха да се пишат нови закони срещу тероризма. Дали радикалните елементи са се уплашили?

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional