Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Интрига, драма, представлението свърши: БТК е за Спас Русев

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Бившия ни посланик в Москва Илиян Василев очаква бърза препродажба на телекома

Снимка Клуб Z

Клуб Z

Бизнесменът Спас Русев е новият собственик на "Виваком". Търгът бе вчера в Лондон и в него освен Русев участва гръцкият бизнесмен Панос Германос в консорциум с фонда за рискови инвестиции "Търд пойнт".

Печелившата оферта на Русев е за 330 млн. евро.

Така с парите ще бъде погасен мостовият заем от 150 млн. евро и натрупаните лихви за неизпълнението му, отпуснат от ВТБ Капитал. Сумата над горницата ще бъде разделена между съществуващите акционери като вероятно българската държава ще се опита да сложи ръка върху парите, които се полагат на Цветан Василев (около 77 процента). Става дума за сума от около 100 милиона евро.

Новината за изхода от сделката се появи първо на фейсбук страницата на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев, който написа: 

"Изненада, изненада и все пак единият и единствен Спас Русев "спечели" търга и БТК. Второ действие - очаквайте скоро - бърза препродажба на компанията на "истински" купувач, свободен от дългове и чист като девица. Кражбата стана възможна с бездействието на българските институции, а сметката ще бъде платена от българските данъкоплатци".

Василев уточнява и още нещо:

"Не разбирам защо "Олимпия" (компанията на "Германос") и "Търд пойнт" легализираха с участието си този театър."

Всъщност в телеком бранша отдавна се говореше, че именно Спас Русев е определен за собственик на БТК. Затова до известна степен бе любопитно, че в търга, организиран от "ВТБ Капитал" изобщо има някакво наддаване. До момента не е ясно с какви пари Русев ще финансира сделката.  Бизнесменът често е наричан баща на икономическия екип на НДСВ. В момента финансовият министър от царското правителство Милен Велчев е шеф на българския офис на ВТБ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional