Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Източна Европа се опасява от сближаване между Русия и Франция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.focus-news.net/

 

Снимка: АФП

Няколко страни от Източна Европа са все по-притеснени от това, че Западът може да изостави Украйна в замяна на руската подкрепа в Сирия, докато Париж, Москва и Вашингтон изграждат по-близки връзки в борбата срещу „Ислямска държава“. Трите балтийски държави, които до 1991 година бяха управлявани от Москва, са особено притеснени от руската анексия на Крим през миналата година, както и от териториалните амбиции на Кремъл.

Заедно с Полша балтийското трио - Естония, Латвия и Литва, е поддръжник на твърдата политика спрямо Москва и се опасява, че темите за конфликтите в Сирия и Украйна ще се слеят ведно. „Това са различни кризи и не трябва да изграждаме паралели между тях. Трябва да ги оценяваме поотделно“, заяви литовският външен министър Линас Линкевичус. „Неприемливо е да говорим за някакви пазарлъци, отстъпки или сфери на влияние“.

Миналата седмица френският президент Франсоа Оланд призова за широка коалиция срещу „Ислямска държава“ след атентатите в Париж. В четвъртък Русия заяви, че е готова да се присъедини към такава коалиция, при условие че нейните членове уважават суверенитета на Сирия. Тази перспектива обаче не се харесва особено на балтийските държави.

Цинизъм

Новото консерваторско правителство на Полша засега се въздържа от коментар, въпреки че темата бе надълго и нашироко разисквана от местните медии. „Дори този въпрос да не стои на масата за преговори, Москва се надява, че ако широката коалиция бъде сформирана, натискът по въпроса за украинската криза ще се смекчи, а някои страни ще си кажат „щом се борим заедно, санкциите не бива да бъдат удължавани“, казва полският анализатор Войчех Лоренз. „Трябва да се боим от тази възможност“, добавя анализаторът на Полския институт за международни отношения.

Френският експерт Филип Миго от Института за международни и стратегически отношения не предвещава нищо добро за Варшава. Международните отношения са белязани от „цинизъм“, казва той, като добавя: „нашият приоритет сега не е какво се случва в Украйна. Приоритетите ни са 130-те жертви в Париж“.

В Украйна се опитаха да приемат ситуацията с чувство за хумор. Такъв опит бе например карикатурата, която бе публикувана на сайта на украинския мозъчен тръст Институт за световна политика. Карикатурата показва Владимир Путин във формата на хеликоптер с ракети, насочени към Сирия и към Украйна. Хеликоптерът се приземява на самолетоносач с формата на лицето на Франсоа Оланд с надпис „антитерористична коалиция“.

„Ако Западът лиши Украйна от подкрепата си, това би било стратегическа грешка“, казва украинският специален представител Дмитро Кулеба. „Западът няма да направи това, въпреки че може да се очаква някакво затопляне на отношенията с Москва“, казва той.

Санкциите, които ЕС наложи на Русия след анексирането на Крим миналата година, ще бъдат преразгледани следващия месец. Дипломатически източници в Брюксел казват, че мерките ще бъдат обновени, но все още не е ясно за какъв период от време. Обсъжданията за това все още не са започнали, разкриват източниците.


Превод и редакция: Нина Лесева


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional