Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Досиетата на Държавна сигурност да бъдат достъпни

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

 


Данните от архивите на бившите тайни служби по времето на комунизма да бъдат достъпни в отворен код, който е лесен за обработка от компютър, така че изследователите да могат по-лесно да открият зависимостите между тогавашните служби на Държавната сигурност и съвременните, до какво е довело това, както и в каква връзка е с развитието на икономиката на страната по време на прехода.

Това предложи министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова в встъпителна реч на международната конференция "Комунистическите тайни служби - митове и реалности", организирана от Комисията по досиетата.

Тя заяви още, че във вторник при представянето на новата книга на финансовия министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков "След стената. Преходът в Източна Европа" някои присъствали определили преходът у нас като един от недобрите.

"Без да бъде казано директно преходът в България не е сред добрите примери - политическите реформи не вървяха наравно с икономическите промени. Тези автори казват, че у нас не се е провела лустрация, не се е разкрила цялата истина и това е позволило да се забави преходът и неговите резултати", посочи Бъчварова.

Според нея, макар и с известно закъснение, създаването на Комисията по досиетата компенсира този проблем.

Тя обвърза разкриването на цялата истина за управлението на Българската комунистическата партия и нейните тайни служби като важно условие за изграждането на съвременните тайни служби на страната.

"Не трябва да допуснем сянката на миналото да се пренася и днес", добави тя.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов посочи, че осем години работа са установени 12 500 лица, обвързани с Държавна сигурност. От тях 10 100 са обявени публично.

Той съобщи, че решението за пренасянето на и военните архиви, взето по-рано тази година от министъра на отбраната Николай Ненчев, е в ход, като се очаква да приключи в началото на следващата година.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional