Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДАНС потвърдила руския произход на кибератаките в изборния ден

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

 

 
29 ноември 2015 София

ДАНС потвърдила руския произход на кибератаките в изборния ден

Използвана е ботнет мрежа, при която собствениците на "заразените" компютри не са наясно какво се случва
10:34 | 28 ноември 2015 | 12 коментара

Доклад на ДАНС потвърждава тезата на президента Росен Плевнелиев, че кибератаката в изборния ден на 25 октомври има руски произход. Това твърди високопоставен източник, цитиран от в. "24 часа" в събота.

Според него докладът е бил представен по време на Консултативния съвет по национална сигурност, но така и не му е била дадена гласност. Сайтът на ЦИК бе атакуван и това доведе до блокирането му в изборния ден. Хакерска атака имаше и срещу сайта на МВР. Атаката е била осъществена по т. нар. DDoS технология.

Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно. За да прикрият следите си, хакерите са използвали "зомбирана" ботнет мрежа. В опит да стигнат до поръчителите, разследващите са потърсили и съдействието на ФБР.

Distributed Denail of Service (DDoS) атаката идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница. Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира. При атаката над правителствените сайтове се стигнало дори до 8 млн. заявки в секунда.

Има два варианта за атака - чрез доброволно участие или с ботнет. За ударите в деня на изборите е използван вторият, смятат от ДАНС.

 

При ботнет атаката се използват потребители, чиито компютри са заразени, например чрез теглене на нелегален софтуер, в който е вкаран ботът. Така компютърът се превръща в зомби агент, чакан да бъде използван. Ботът е вирус, който може да изпълнява автоматични действия, които да навредят на носителя или друга посочена цел. Изключително уязвими са и смартфоните, които имат по-малко защити.

За самата атака срещу сайтовете на институциите е използвана програмата Low Orbit Ion Cannon. Именно с нея е осъществена и едно от най-големите такива нападения - на 19 януари. Бесни от законовата забрана на сайта Megauploud, група ентусиасти свалят сайтовете на Департамента по правосъдие на САЩ, ФБР, Офиса за авторски права на САЩ и няколко компании, подали искове срещу Megaupload.

Атаката срещу нашите сайтове в дните на изборите е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава, каза източник от разследването. Но по думите му има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Москва.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional