Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Победа на статуквото: без явно гласуване, но с прокурорско мнозинство

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Временната комисия не прие нито една от по-радикалните идеи за съдебна реформа

Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

По-голямата част от текстовете от промените в Конституцията, които засягат прокуратурата, не бяха приети от парламентарната комисия за промени в основния закон.

Временната комисия гласува предложенията на второ четене. В повечето случаи мотивът за неприемането на текстовете, свързани с прокуратурата, бе, че те излизат извън обхвата на приетите изменения на първо четене.

Не бе прието създаването на институцията на независимия зам. главен прокурор по румънски модел, който да разследва престъпления, извършени от лица на висши държавни длъжности. Прие се, че парламентът може да приема доклади на главния прокурор, но не и да ги изисква. 

Депутатите гласуваха и разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска. Парламентарната квота във ВСС, състояща се от 11 членове, вече ще се избира с мнозинство от две трети.

Прокурорите и следователите обаче ще имат мнозинство в прокурорската колегия, каквото нямаха според приетия текст на първо четене.

В окончателната редакция тази колегия ще има 11 членове, включително главния прокурор. 5 от тези членове ще са избрани от парламента. В съдийската колегия ще има 14 членове, включително двамата шефове на върховни съдилища. 6 от членовете в тази колегия ще са избрани от парламента.

Не се прие и предложението пленумът на ВСС да освобождава временно главния прокурор по предложение на 1/5 от народните представители в случай на обосновано предположение за извършване на престъпление от общ характер.

Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години.

Не бе прието предложението кадровите решения на ВСС да се приемат с явно гласуване.

Окончатаелното приемане на текстовете на второ четене ще бъде направено в пленарната зала.

В БРЮКСЕЛ ХРИСТО ИВАНОВ КАЗА, ЧЕ ЛИПСАТА НА РЕАКЦИЯ ПО "ЯНЕВАГЕЙТ" ЩЕ СЕ ОТРАЗИ В ЕВРОДОКЛАДА

От гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" разпространиха имената на депутатите, благодарение на чиито гласове не бяха приети радикалните промени в Конституцията. Те изтъкнаха, че само Атанас Атанасов (ДСБ) е гласувал "за" тези промени. Дори Димитър Делчев от ДБГ не ги подкрепи, което е поредното разделение в Реформаторския блок.

Против са Димитър Лазаров - ГЕРБ, председател на комисията, Данаил Кирилов - ГЕРБ, Четин Казак - ДПС, Хамид Хамид - ДПС, Красимира Ковачка - ББЦ, Чавдар Георгиев - БСП, Христиан Митев - ПФ,  Емил Димитров-Ревизиро  - ПФ, Кирил Цочев - АБВ,  Лъчезар Никифоров - АБВ и др.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional