Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.judgesbg.org

                                                     СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ
                                                                                                    Член на Международната асоциация на съдиите (МАС)
                                                                                                            internet site:   www.judgesbg.org                                                                                                             e:mail: office@judgesbg.org

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

във връзка с гласувания от Народното събрание на 09.12.2015 г.

Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България

 

 

Уважаеми български граждани,

Съюзът на съдиите в България се обръща за първи път към вас. Поредицата становища, които отправяхме  към различните компетентни институции не доведоха до значим резултат. Такива становища сме обявявали за скандални назначения,необходимост от извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, прояви на поведение на магистрати, повдигащо етични въпроси.

Винаги сме посочвали, че постоянно повтарящите се скандали, уронващи авторитета на съдебната власт, показват необходимостта от дълбока и решителна реформа. От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна промяна бяха поставени на дневен ред, видим и за обществото. Не е вярна тезата, че тези предложения не биха довели до подобряване качеството на правосъдната дейност и оттам до повишаването на усещането на гражданите за справедливост. Качеството на правораздаването зависи от качествата на кадрите в системата. А оттук и съвсем логично, най-значим е начинът на управление на съдебната власт, защото той определя какви хора и с какви професионални достойнства ще попаднат в нея, кои от тях ще бъдат повишавани и назначавани на ръководни позиции.

Едно от най-важните от тези предложения, гарантиращо не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено с Решението на НС от 09.12.2015 г.

Редно е да изясним какво точно се случи на тази дата и как то рефлектира върху всеки един от българските граждани. Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система. Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото. То не може и не бива да зависи от ничии интереси и никой гражданин не бива да бъде толериран пред друг, никой не бива да бъде прикриван, ако е престъпил закона, защото всички са равни пред него. Всички искаме да има ефективни разследвания на корупцията и справедливи санкции за тези, които извършват престъпления и увреждат обществения интерес. Само мотивирани, принципни и независими съдии и прокурори могат да обезпечат по-добро, по-качествено, обективно и справедливо правосъдие, което би било и очакваният и видим ефект на съдебна реформа в страната ни.

За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен  стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана  от мнозинството политици в България.

Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и  търпим скъпо, но манипулирано правосъдие,   финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да  работят качествено и във ваш интерес.

Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели  действия от страна на политиците. Така е, защото съдебната власт не създава законите, а само ги прилага. Преди време към съсловието имаше упреци, че не е активно. Говореше  се, че да очакваш помощ отвътре при „местене на гробища” е нереално. Днес се вижда, че  тези упреци са били съвсем неоправдани. Вчерашното гласуване в НС показа, че други  хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна.

Накрая, желаем да ви уверим, че ще продължим да работим за постигане на по-добро, независимо и безпристрастно правосъдие. Благоденствието на  развитите общества  се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо без да е гарантирано, че съдът  е независим.

 

10.12.2015 г.

                                                                                    Съюз на съдиите в България

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional