Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

26 години след „танковете да дойдат“: Стига вече толкова!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Съдии и граждани отново в обща демонстрация за значима съдебна реформа

Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Съдии и днес се събират пред Съдебната палата, за „да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа“. Вчера Съюзът на съдиите призова освен магистратите и всички български юристи от различните гилдии да бъдат в 17:30 часа пред сградата, която се превърна в символ на протестите срещу задкулисието в съдебната система.

Събитието е наречено „разговор“, защото по закон съдиите нямат право на протест. Тази форма бе използвана и в петък, когато съдии в тоги безпрецедентно демонстрираха пред съдебната палата. Тогава съдиите бяха провокирани от призива председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов:

НЕКА ИЗВИКАМЕ СИЛНО: СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!

В социалната мрежа фейсбук има няколко събития в подкрепа на съдиите.

"Днес се навършват 26 години от протеста, на който Петър Младенов каза: "По-добре танковете да дойдат!" и 2г. и 6м. от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС", пише в призив на „Протестна мрежа“ за участие в събитието.

Юристи също се организираха в отделно събитие във фейсбук:

"Нека в понеделник, 14 декември, в 17.30 ч. пред Съдебната палата да подкрепим българските съдии, в каузата им да защитят независимостта на съда и да гарантират върховенството на правото в България! Поканете и всички ваши приятели юристи. Нека заедно с тях да кажем "Стига вече толкова!" на превръщането на съдебната система в мрежа от мафиотски зависимости и пазар на корупция! "


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional