Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кой дестабилизира България? Хибридности на ситуацията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://idvassilev.blogspot.co.uk

 

Като водещ експерт по хибридни въздействия Ви уведомявам, че мисията на главния прокурор да обезвреди "радикалната" част от Реформаторския блок е  успешна. Тя бе реализиана по заръка на проксито на Кремъл Пеевски и в съучастие с различни групи в Парламента - стабилните 204 души, с обилно финансиране от група бизнесмени и осигурено катеначо в съдебната власт. Като истинско хибридно усилие минава под знака на битката за стабилност срещу "лошите отвън" които искат да разрушат мира и спокойствието на хората. Като човек видял не едно или друго превъплъщение на влезнали и излезнали от властта мога да Ви уверя - тези, които остават са сериозно мотивирани. Те действително си мислят, че правят услуга на "десните". Облъчват ги с мантрата, че ако останат ще попречат на ДПС или на онези от Изток, но на тази стръв можеш да се хванеш само ако искаш. 


А в същност тези хора от РБ, които остават в правителството, са най-добрата фасада зад която се осъществява основната хибридна стратегия по съхранение на олигархичния и корупционен модел и свързаността с Москва. Те са десни и прозападни, а зад гърба им най-удачно се прави проолигархична политика "а ла рюс". Не случайно въпреки ярко афиширания евроатлантизъм решаваме да подкрепим Северен поток-2 и да направим "мили очи" на Москва, а не да се присъединим към Източна Европа. Не случайно са заложени над 3 милиарда евро в проекти в газопреносната енергетика с висок корупционен индекс, нулева икономическа логика и аналогична диверсификационна полезност. Затова пък с ясна и силна персонална мотивация за всеки от триото Първанов-Борисов-Пеевски.


Пепи Москов ще реже ленти като госпожа Павлова и ще прави пиар - все повече форма и все по-малко съдържание. Нали вече трябваше да имаме електронна здравна карта? От лекарското съсловие вероятно имат основание да бъдат доволни - той действително използва благоразположението на ББ за да може да получи повече пари. Но реформа няма да видите, поне такава че срещу същите пари да получим по-добра здравна услуга. С времето повечето пари и по-скъпото оборудване няма да могат да компенсират влошаващото качество на здравната услуга - когато се мери на равнище пациент, лекари, обслужване.
И накрая две думи за дестабилизацията отвътре и отвън.
Единственият фактор  който дестабилизира отвътре - това е Пеевски и ДПС - другите нямат ресурс. Но те си получиха и получават своето - неизменно. Стават все по-богати, чувстват се все по-уверени - за сметка на ББ и ГЕРБ. Искат и могат все повече и Борисов затъва все повече. Видяхте как прекрасно минава на трето четене поправката за прокурорската квота, която уж щеше да се промени в името на разбирателството с Радан Кънев. В същност Те никога не искали да се сдобряват с ДСБ, а съзнателно вървяха към изостряне на ситуацията за да се стигне до изолиране на Кънев в рамките на Реформаторския блок. Москов затова не е особено учуден, нито пък Кунева от развоя на ситуацията. Да твърдиш, че си бил изненадан от напълно предсказуемата реакция на Радан Кънев на ситуация която се повтаря и всеки знае, че е грубо нарушение на предварителна договореност, е притча за наивници. 
Спомняте ли си репликата на Станишев - "ако не гласуваме Пеевски за шеф на ДАНС утре няма да има правителство". Същата схема е и при Борисов - затова е уместна аналогията между това и правителството на Орешарски - почти същата степен на "свобода" от Пеевски и Кой?


Другите, които дестабилизират отвън - разбирай хора от Русия действително, имат мотиви за да дестабилизират, но освен геополитиката, която е безспорна /България е част от централен фронт на съперничеството на Москва със Запада/ тук има и доста по-прозрачен и примитивен дневен ред - преведените у нас пари по Южен поток и политическите гаранции, които накараха Путин да инвестира в проектите от Енергийния шлем. Парите - поне част - ги няма, определена група БГ бизнес и политици - Първанов, Пеевски и Борисов - са в плюс, но треперят. Разбира се, договориха се и го направиха заедно с близки до Путин олигарси, но те не треперят защото са свои. Тук в България подобно явление - олигарси - няма. Така отсече господин Цветанов. А щом той казва - край. Точка. Вервайте. 


Правят си далавери, след това карат цялата държава да ги пази и да им плаща сметките - КТБ - два милиарда евро, Виваком - половин милиард евро, Белене - 750 милиона евро, горивата - 400 милиона евро годишно- спирам до тук. Списъкът до 10 милиарда не е труден да продължи. Само в търговете по магистрали и евросредствата "далаверата" е в милиарди. Градим една фалшива, проядена от корупция България за да може една малка група, към която се присъединиха и министри и депутати от РБ, да може да разиграват спектакъла на несъстоялата се българска демокрация. И обвиняват други в опити за дестабилизация на правителството. Познавам и участниците и методите им - за шест и половина година в Москва узнах повече отколкото желаех. 

Затова Ви казвам - стабилизацията на това статукво е проклятие. Няма никаква "висока" политика - просто кръчмарска сметка. Тези хора ще имат нужда от все повече пари, от нашите пари, за да се задържат на власт. Друго не могат.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional