Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нели Куцкова към ВСС: Жал ми е за вас

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

Втори път съветът монолитно не избра председател на САС

Нели Куцкова.

Клуб Z

Щях да се притесня, ако Ясен Тодоров беше казал нещо добро за мене. Благодарих на тези членове на Съвета, които са ме подкрепили, а на другите казах, че ми е жал за тях.

Така съдия Нели Куцкова коментира втория поред отказ на Висшия съдебен съвет да я назначи за председател на Софийския апелативен съд. Може да се каже, че членовете на Съвета гласуваха точно както и на 30 април, когато кандидатурата не мина за пръв път. Този път "за" съдийката, която има отлична атестация, бях само 8. Миналият път бяха 9, но днес председателят на ВКС Лозан Панов отсъства.

Както и миналия път, острието на гласуващите "против" беше Ясен Тодоров, който каза, че съдийката ще разединява САС (а всъщност в нейна подкрепа има писмо от 40 от общо 51 съдии, б.р.):

В цялата магистратска общност все по-силно е изразено поляризирането - съдии срещу прокурори, срещу следователи... Аз съм на същото становище, както и миналия път, което е точно обратното на това на председателя на ВКС - че г-жа Куцкова ще бъде обединител. Считам, че ако г-жа Нели Куцкова бъде избрана за председател, тези процеси ще се задлбочат. А съдебната система няма нужда от това нещо - съдии, прокурори и следователи трябва да работят в спокойна обстановка. Защото общественият натиск при казусите, които стоят пред нас, в никакъв случай не е по-малко опасен отколкото корупционният натиск", каза Тодоров с явна препратка, че Куцкова често изразява позиции срещу статуквото.

На другия полюс застана Галина Карагьозова:

Нищо не ме кара да си променя мнението от миналия път -нищо не се е случило. Освен едни коментари на премиера, които показват, че или не разбира разделението на властите, или ако ги разбира, не желае да се съобрази с тях, заяви тя, имайки предвид изразеното от Борисов мнения (миналана седмица - преди избора), че Куцкова не му се вижда сериозно да се прави на обективна, защото е била част от изпълнителната власт и кандидат-вицепрезидент. 

Членовете на Съвета, които я подкрепиха, за пореден път напомниха, че само преди дни ВСС абсолютно без проблеми избра за председател на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова . - зам.-министър на правосъдието в първото правителство на ГЕРБ.

Обстоятелството, че тя (Куцкова) има активна позиция, не само, че не е укоримо и не е отрицателно - за мене е един плюс в нейната биография - че отстоява докрай убежденията си, продължи Карагьозова, намеквайки че Куцкова е от най-разпознаваемите съдии, които протестират срещу статуквото и искат реална реформа.

В подкрепа на съдийката се изказаха още Елка Атанасова, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Соня Найденова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев.

По традиция най-остър беше Калпакчиев. Той нарече говоренето на Ясен Тодоров "на ангро", защото когато 80 % от съдиите в САС са подкрепили Куцкова, заставайки с имената и подписите си, не може аргументът да е, че тя ще е разединител.

Не съм чул някой да се е усъмнил дори с частица от някакъв факт в авторитета на г-жа Куцкова. Разпознаваемо лице е. и всеки съдия трябва да бъде поощряван да говори публично по въпросите на съдебната власт. Мнението, че съдията трябва да мълчи, тогава когато се взимат важни решения, е дълбоко погрешно и напомня за тоталитарните времена. По дефиниция съдиите трябва да са най-свободните хора. Това, разбира се, не се харесва - не се харесва на другите власти, които нямат интерес от независим съд, не се харесва и на ВСС очевидно. 

Въпросът е дали ще послушаме съдиите от САС или ще послушаме двукратно изразеното тази седмица мнение на министър-председателя, че г-жа Куцкова е политически обвързана. Не е работа на министър-председателя да дава оценка на съдии. ВСС според мен с тази процедура ясно трябва да каже дали ще вземе предвид очевидните аргументи, или ще се съобрази със становището на премиера, каза Калпакчиев.

Двама членове на съвета - Румен Боев и Румен Георгиев направиха изказвания, от които всъщност не се разбра дали подкрепят или отхвърлят кандидатурата. Първият каза, че е важно Съветът да е независим, а вторият - че идва Коледа и не може сега да сме отвратителни, а след един час да сме добри християни.

В крайна сметка 11 души гласуваха против, а 4 се въздържаха и изборът пак не мина.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional