Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вън комунизмът "Топофикация"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ивайло Ачев, http://actualno.actualno.com

Заради задължения по сградна инсталация днес сутринта bTV пусна поредния сърцераздирателен репортаж за възрастен човек, принуден да продава имота си, за да се разплати с „Топлофикация София”. В светлината на този случай беше припомнена и промяната от миналата година на Закона за защита на потребителите – потребител може да откаже непоискана услуга, като изрично е посочено и топлоподаване.
 
Коментар на редактора Точно сляпото прехвърляне на европейски директиви, без да се мисли какво е било досега положението, докарва до такива тъпизми, каквито и днес рано сутринта се говореха. Защото в България, освен Закон за защита на потребителите, има и Закон за енергетиката, а там друго пише. Факт е обаче, че дори начинаещ юрист знае – европейското законодателство е наднационално т.е. когато има противоречие межди евронорма и национална норма, важи евронормата. Разбира се, у нас монополистите като „Топлофикация” удобно си трайкат по този въпрос. Същото правят КЕВР и парламента. Защото в Закона за енергетиката има няколко постановления с парното, които буквално убиват еврозаконодателството. Например чл. 140, ал. 3: „Сградните инсталации за отопление и горещо водоснабдяване са обща етажна собственост”. Както и чл. 153, ал. 2: „Когато собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат клиенти на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване, те са длъжни да декларират писмено това пред топлопреносното предприятие и да поискат прекратяване на топлоснабдяването”. Ето това е огромният проблем – че си седим в комунизма. Защото трябват две трети да се махнеш, трябват две трети и да се присъединиш. И това трябва да бъде оправено – иначе „Топлофикация” с право се крие зад тези разпоредби, тъй като не може да изкърти тръбите на само един апартамент – ще пострадат и другите. Тук вече роля играе и прословутото саниране. Санирането означава буквално да бъде разглобена една сграда и тогава може да има поправка и на тръбите. Но това значи и дълго време да не може да се живее в нея – а колко от нас са готови на такова нещо? Затова остава само едно – да се намери решение за сградната инсталация. Не може когато ползваш и плащаш да е индивидуално, а когато искаш да се включиш или изключиш - да е общо. Като не искат да предоставят услуга, монополистите да намират по една оловна или каквато там плоча ще изолира напълно топлината и да минават на монтаж. Иначе има и флекс!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional