Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Въпросът е: кой управлява Борисов?"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ясен Бояджиев, http://www.dw.com

 

Премиерът се опитвал да възстанови държавата. Но и неговата добрина си имала граници. Три папи го били галили по главата. А той много внимателно си мерил всяка приказка. Ето как изглежда 2015 в цитати на Борисов:

"Нашите кандидат-депутати гледаха представление: "Език мой – враг мой". Много хубаво представление. Препоръчвам го на всички министри. Когато сме в опозиция, изговорът и начинът на говорене е едно, когато сме овластени със закона и с решение на парламента да сме министри или вицепремиери и премиери, изказът ни трябва да бъде много съобразен. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират."

"Ако не беше лошият експеримент "Орешарски", държавата щеше да е вече три пъти по-напред... Тази година управление на БСП, ДПС и "Атака" струва на държавата около 8 милиарда. Може и 10 да са."

"Три магистрали "Хемус" си ги представете от София до Варна. И на ролкови кънки си ги представете сложени как отиват в морето и се потапят."

"Ако една крастава жаба я сложите в една тенджера с вода и я сложите на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка, ще си кряка, докато умре без да разбере. Ако една крастава жаба я хвърлите в гореща вода, тя ще скочи веднага и ще оцелее. Енергетиката е поставена в първия вариант."

"Няма едно здраво нещо, на което да стъпим - пътища, електропроводи, водопроводи и т.н."

"Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата."

 

 

Намерих му цаката

"А като го има ГЕРБ, виждате какво става сега. Хората искат всеки ден да им се случват хубави неща. И ние го правим. Почти не минава ден, в който в България да няма президенти, премиери, еврокомисари и да се случват неща, които цели поколения да не са мечтали или да не са мислели, че ще се случат."

"Санирането е безплатно, всичко правим. Остана само да мием прозорците на хората след саниране."

"Много ми се услади борбата с контрабандата. Сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят... С 30% януари ни се вдигна количеството на изпита бира в България и куп такива неща... С една дума – намерих му цаката, казано на жаргон."

"Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е "Мерцедес", дали ще е "Порше" или "Фолксваген"."

"Спомняте си как изглеждаше тази болница отвън – като влязат хората, повече се разболяват, отколкото да им мине. А така - като видят най-добрата техника, която имаме в момента, толкова готини министри - веднага им минава... Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение."

"Аз какво правя – правя първа копка, проектирам, финансирам, построявам и си го откривам... Само последните три месеца Приморско, Аксаково, Бургас, Несебър, Созопол са с чисто нови пречиствателни станции. Нашето море е по-чисто вече и от гръцкото, и турското. От догодина хората ще ходят и ще се връщат без стомашни разстройства... Ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме."

"Ако това беше допреди 1989, щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд."

С чужди коне трудно се оре

"Много се колебаех дали да направим правителство. Към днешна дата решението ни е било правилно, за което пък благодаря и на всички партии... Реформаторският блок – по-добра алтернатива за коалиция от тях няма, с всички им кусури."

"И, между другото, тук да кажа за Ивелина. Тя безшумно си работи, тихичко, не се пъчи и не може да й чуем името, дето се вика Реформаторите, може и нея да прегърнете малко."

"Много басове губи Москов, миличкият, и ще ме пропие. Последно загуби баса за финала на Шампионска лига. Иначе прекрасен министър. Добра комбина сме, но той е готин. В смисъл - с него е весело и си прекарваме добре като пътуваме."

"С чужди коне трудно се оре, казваше дядо ми навремето. В Народното събрание нашите партньори правят така, че ние да увиснем. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания, защото, като ни откажат подкрепа, ние оставаме само с ДПС."

"Благодарение на ДПС има правителство три пъти досега. И аз не мога да упрекна ДПС в това, че са подкрепили съдебната реформа и да кажа – махайте се, марш оттук."

"Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Не може да ми дават непрекъснато листчета и списъци с назначения, а да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Прекалено много власт за техните резултати имат... Обикновено, когато някой излезе с позиция срещу мен, след това горчиво съжалява, не за друго, а защото аз не говоря празни приказки... Което куче ме е залаяло - все е побесняло."

"Стига с това политическо говорене. Миналия мандат можех да спра дъждовете, сега не... За съжаление популизмът е нещо, което се разпростира не само нашир, но и надлъж в нашата мила родина... Популизмът има измерения до едно време, оттам нататък са плащания."

"Сумите набъбват като великденски козунак - от понеделник, вторник, сряда, до петък - с милиони ми се вдигат разходите. Влади Горанов само ми пише есемеси: "Моля ви се, с Ананиев, не ми харчете парите". Затова категорично ви заявявам, че допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска."

"Няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел. Точно вчера министър Вучков постъпи по този начин, демонстративно ми даде оставка, която около пет секунди съм я бавил, докато напиша "Да"."

"Занимават ме с ченгеджийски номера, с дребнички проблеми, докато аз се опитвам да възстановя държавата, и ми сервират това в стратегически ден. Изведнъж се получа нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим."

"Въпросът е: кой управлява Борисов? Тези, които ме познават, знаят, че съм неуправляем. Държат ме ... за шлифера, да речем... Какъв модел "КОЙ", какви 5 лева има общо с ГЕРБ? Къде бяхте реформатори и протестъри, когато ме нападаха от тази трибуна? На улицата бяхте. Ама бяхте там, когато бяха 100 души, когато дръпнахме на ГЕРБ хората от улицата."

"Молбата ми е, когато си давате оставки, давайте ги накуп, защото виждате какъв панаир е в парламента."

 

 

Ще видят те един падишах накрая

"Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания."

"Резултатите на местните избори показаха, че нищо по-добро не може да бъде сътворено като управление в момента... Вотът показа, че ГЕРБ и Реформаторският блок имат повече от всички останали."

"Има такива междуличностни отношения в последните 10 години между ГЕРБ и тях, така се мразят, че колкото и да ги натискам, за да са миролюбиви и толерантни, те не щат. Действително за Плевен положих големи усилия да загубим този град, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността... Аз си мълча, но това не значи, че не виждам. Падишаха писаха, ще видят те един падишах накрая... Нямаше да се обадя на тази тема, но да прочета как Плевен паднал. Дали щеше да падне, ако бях там?"

"Моята добрина и толерантност има граници и тя е само, когато искам да я има. Аз я имам."

"Прощавам. Баща ми ми викаше: "Як си сине, но си будала" и ми даваше оценка."

"Аз се чудя от утре как да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка."

Какъв ужасен свят

"Такъв ужасен свят не е имало от векове. Виждате - в Щатите трепат хора, в Париж трепат хора, в Брюксел какво се случва... Хиляди хора бягат, защото ги колят като агнета. Използвам жаргон, защото нямам думи да опиша това, което се случва с хилядите бежанци. Бежанската вълна чертае нови транспортни коридори. Отзад е ятаган – отпред е оградата."

"Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключени. Те не искат да остават в България, защото в България трябва да работят, а има работни места за непривлекателни професии, за овчари, за кравари."

"Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите."

"Няма никакъв разкрач между Русия и САЩ. Аз нямам разкрач, аз стоя много стабилно вътре в страната си... Те затова и двете страни ми се сърдят в момента… С цялото ми уважение към тях, ама ние си имаме и нашия интерес. Едните ми дават най-скъп газ, другите ми дават най-скъп ток. И като им кажеш, всичките са много велики."

"Както казват американците, тангото е за двама. Как да казваш, че танцуваш, като те носят непрекъснато под мишница."

"В Баку се видяхме с Путин. Здрависахме се. Нищо не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не ще обявяваме война... Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това. В резултат станахме без вина виновни... Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени."

"България е в Европа и ние сме с европейците. Оказваме огромна помощ на ЕС, просто колегите малко трябва да се стегнат, да работят по-добре. Вярно е, че ние сме малко по-корави, не сме толкова глезени като другите... Ясно и точно обясних и в ЕНП, и на заседанията на Европейския съвет как трябва да се охраняват шенгенски граници. Видяхте, че всички мои предложения бяха приети. От Босфора до Брюксел респектът, уважението и зачитането на нашето мнение беше явен. Туск, Юнкер, Шулц дойдоха да чуят какво ще им кажа."

"Три папи са ме галили по главата."

"Аз съм отворен човек, затова ми е леко."

"Що за интереси са това - всеки да дойде в Банкя! Значи, като дойде в Банкя, все едно вече е цунал папата по... По принцип на всички казвам - ела. Хиляди луди ми се обаждат - и тех ги срещам. Досега - седем магове. Последният беше маг Светлина. Аз съм отворен човек, няма какво да крия, затова ми е леко."

"Значи аз, понеже така имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал некой. Имам чувството, че и едно пръстче да покажа, после пак една седмица ще правят анализи това пръстче какво значи и на кого съм го размахал... Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата."

"Имам рядката привилегия да не гледам телевизия, да не слушам, защото съм емоционален човек и ще изригна, защото знам много повече от всички останали... И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой."

 

 

Зорлем станах конституционалист

"Христо Иванов ми е любимият министър, за да няма такива приказки, които чух напоследък..."

"Прави се внушение за Сотир Цацаров. Какво да направи Цацаров, за да покаже, че е независим – да дойде да задържи мен или Орешарски ли? Главният прокурор на Република България не е подчинен на никого в България... Всички промени в съдебната система са за след Цацаров."

"В момента е едно златно време да си адвокат - при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката."

"Станах конституционалист зорлем. Имам план "Б" – вдигам ръце и казвам "оправяйте се"."

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят. Аз не мога да забраня - особено във фризьорските салони, при маникюристките - всички говорят за мене."

"Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система не желая никой да ми казва "Добър ден"."

"Стабилен му е столът, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни, всеки ден. И тук спирам, защото ако си кажа оценката, утре може да има декларации."

"Христо Иванов има две лица. Не всяко нещо, което реформаторите твърдят, е обезателно правилното. Ако реформата беше на ГЕРБ и на правителството, тя щеше да мине и с 6:6, и с 8:8, без никой да се замисли дори по тази тема. Но когато казваш, ако Христо Иванов и Радан Кънев, ако не се приеме тяхното, това вече няма да е реформа. И оттам се възпалиха политическите партии, включително и ГЕРБ."

"Аз мога да им говоря много жлъчно на колегите от Реформаторския блок. Ако те продължат да лъжат, да ме наричат зависим, което ме вбесява, и те знаят, че ме вбесява, и чакат като малки деца, като им кажеш "не можеш да скочиш от прозореца, защото си бъзлив и някой не ти дава", и аз да скоча. Те това правят в момента... Ако излязат по този начин, аз им давам дума, че ГЕРБ повече няма да го пусна в управление с тях."

"Те ме познават, че аз съм човек с достойнство и затова сега пускат другите интриги – зависим съм от Цацаров, зависим съм от прокуратурата. С кое съм зависим, мили мои? Зависим съм само от народа, който ме избира."

"Приемам, че ДСБ искаха да покажат, че на всяка цена искат да се случат дадени надграждания на тази реформа. Получи им се, защото отзвукът е много голям... Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. Може би са по-емоционални."

"Ще си дам здравето, и си го давам, за тази стабилност... Моята добрина, толерантност и желание за стабилност, си имат все пак някакви граници, в рамките на нормалното."

"От всичко ми става ясно, че на човека, към който винаги съм имал много приятелско и взаимно, мисля, отношение - Радан Кънев - целта е президентските избори. Считам всичко това, че започва предизборната кампания за президентските избори."

Да прекарам държавата към по-успешен край

"Най-малко ни интересуват сега президентските избори. Имаме си президент. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент."

"Сега като ви слушам и като ви гледам с интерес към президентските избори, си мисля защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Говорихме си с мъжете министри, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола."

"Ако искаш мир, се готви за война, ние сме готови във всеки момент да отидем на избори. Но няма да съм човекът, който ще ги предизвика. Който ги предизвика и иска да си носи цялата отговорност за това, което ще се случи с държавата."

"Всеки ден излизат нови и нови неща и проекти, според плановете през следващата година дните няма да ни стигнат. Имаме по две-три откривания на ден."

"Действително искам да прекарам държавата в едно много трудно време към по-успешен край."

"Така че много внимателно меря всяка приказка. Горчиво съжалих, че се пошегувах за жената-президент. Както се казва: "език мой - враг мой".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional