Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЧНГ! Делян Пеевски с дял в "Техномаркет" и в още четири чужди компании

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, http://www.mediapool.bg

  
 

Делян Пеевски

Бизнес империята на депутата от ДПС Делян Пеевски се разраства лавинообразно. В първия работен ден на 2016 г. той се освети като съсобственик в търговската верига "Техномаркет", както и в още четири чужди фирми. Официализирането на бизнеса му започна през лятото на миналата година, когато обяви за придобити активи в пет български дружества, сред които "Булгартабак", "Юрий Гагарин" и "Балканска медийна група". Преди това имаше предположения, че контролира въпросните компании чрез подставени лица и офшорни дружества, а след като освети дяловете си в тях останаха подозренията, че реалната му собственост е по-голяма от обявената.

За новите придобивки на Пеевски се разбра от подадени от него документи в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и деклрации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Настоящата операция по придобиване на собственост в "Техномаркет" се вписва в досегашната схема на преразпределение на активи, финансирани от сриналата се Корпоративна търговска банка (КТБ) и контролирани от собственика й Цветан Василев преди на настъпи разрива му с Пеевски.

Не е ясно откъде идват средствата на депутата за разрастване на бизнес империята му, след като само до преди година беше декларирал скромни доходи, според които притежаваше стар "Опел Омега".

Новата придобивка – до 50% от "Техномаркет"

 

Компанията "НСН Инвестмънт", притежавана Пеевски и майка му Ирена Кръстева, смята да придобие до 50% от капитала на търговската верига за техника "Техномаркет", която бе кредитирана от КТБ и допреди година и половина бе част от бизнес империята на банкера Василев.

Това става ясно от съобщение за предстоящата концентрация до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Преписката по случая е първата заведена в регулаторния орган за 2016 г. Другите по-големи конкурентни вериги на българския пазар са "Технополис" и "Зора".

"Техномаркет" има 40 магазина в цялата страна. Оборотът на компанията възлиза на 541 млн. лв. за 2014 г., а печалбата й - на над 625 хил. лева, след като през предишните години беше на загуба основно заради масираната експанзия на веригата, което стана чрез кредитиране от страна на КТБ.

От съобщението в КЗК не става ясно чий дял ще придобие Пеевски. Предполага се, че той купува акциите на Едоардо Миролио, който влезе в "Техномаркет" след фалита на КТБ. Италианският бизнесмен спаси голяма част от депозитите си в банката, чрез придобиване на активи на предприятия от орбитата на Цветан Василев. Тези сделки обаче бяха атакувани от синдиците пред съда и има опасност да бъдат развалени.

Останалите акционери в "Техномаркет" имат миноритарни дялове и едва ли Пеевски се е договарял с всеки поотделно. Това са "Домтех Холдинг" (15.15%), основателят на веригата Николай Китов (12.20%), Ангел Василев Велев (11.50%) и Евгений Борисов Гълъбов (11.15%), сочи справка в Търговския регистър.

След фалита на КТБ Николай Китов пое управлението на "Техномаркет", но неотдавна бе екстрадиран в Италия по дело за данъчни измами за 70 млн. евро и от септември е освободен от управлението на компанията.

През лятото синдиците на КТБ се опитаха на два пъти да продадат дела от 15% на "Домтех" (Domtech Holding) за около 6 млн. лв., но интерес към него нямаше.

Собственост в пет чужди фирми

Малко по-късно в понеделник Народното събрание публикува нови декларации на Пеевски, подадени по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според които той е придобил и четири чуждестранни дружества.

На 27 ноември 2015 г. Пеевски е подал декларация, че е собственик на 100% от компаниите Intrust Ltd, Redwood Capital Ltd и Uno de senso Group Ltd. Не става ясно защо декларацията е публикувана с повече от месец закъснение.

Втората декларация на Пеевски е от 4 януари 2016 г. и е качена на сайта на НС още същия ден. В нея депутатът декларира, че е придобил и 100% от компанията Richi International Ltd.

Липсата на повече информация не позволява с точност да се установи в кои държави са регистрирани придобитите от Пеевски фирми, с какво се занимават и имат ли собственост и участия в други компании.

През септември 2015 г. депутатът от ДПС декларира собственост на 49% от компанията Al Entisar General Enterprises Co L.L.C., регистрирана в Обединените арабски емирства.

Останалите активи

Осветляването на бизнеса на Пеевски започна през лятото, когато майка му Ирена Кръстева му подари 90% от компанията "НСН Инвестмънт". Останалите 10% останаха нейна собственост.

В края на август се разбра, че "НСН Инвестмънт" притежава 5% от "Булгартабак Холдинг". Според актуалната цена на акциите на тютюневия холдинг, делът му се оценява на 24 млн. лева.

През ноември Пеевски и майка му наляха 900 хил. лв. за увеличаване на капитала на съвместното им дружество до над 1 млн. лв. Предполага се, че тези средства са били използвани за придобиването на 18% от от производителя на опаковки за цигарената индустрия "Юрий Гагарин".

"НСН Инвестмънт" е и 100% собственик на "Десентиа България", която е кредитор на "Юрий Гагарин". "Десентиа България" е отпуснала заем за 12 млн. лв. на пловдивското предприятие, като обезпечение са били имоти на фабриката.

Депутатът получи от майка си и 50% от "Балканска медийна компания", която е едноличен собственик на "Нова българска медийна група", издател на вестниците Телеграф, Монитор и Политика. "Балканска медийна компания" е собственик на десетки имоти в цялата страна.

На Пеевски са и по половината от капитала дружествата "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" - също дарение от майка му.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional