Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Брюксел се захваща със спрените доставки към “Овъргаз“

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

  
 

Европейската комисия е получила писма с оплаквания заради спирането на доставките от руския газов монополист "Газпром" за българския частен разпределител "Овергаз", съобщиха “Юроактив“ и Клуб Z, позовавайки се на говорител на ЕК.

"Комисията може да потвърди, че е получила писма по проблема. Тя ще разгледа повдигнатите въпроси", казва говорител на ЕК, цитиран от двете медии.

До комисията са изпратени две писма от "Овергаз". Първото е с дата 23 декември 2015 г., а второто - от 30 декември 2015 г. В тях се казва, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията. Според "Овергаз" това действие в нарушение и на европейските директиви.

"Подозираме, че съвпадението на интереси между Българският енергиен холдинг и "Газпром" е политическо мотивирано от желанието да се реанимира Южен поток в светлината на сегашните отношения между Русия и Турция", казва изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев пред “Юроактив“.

“Всяко прекъсване на доставките от “Газпром“, дори и за къс период, може да доведе до унищожаването на “Овъргаз“, който е единственият останал конкурент в България“, припомня Дончев.

 

Той обяснява, че на 21 декември е провел телефонен разговор със заместник-председателя на “Газпром“ Александър Медведев, в който му е било казано, че от “Газпром“ спира доставките от 1 януари, без значение, че “Овъргаз“ има договор до 31 декември 2017 година.

В интервю за “Капитал“ заместник-изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов коментира, че на “Овъргаз“ не са спрени доставките на природен газ, а държавният доставчик се опитва да запази позицията си на монополист на пазара.

Той разказва, че по традиция в последните 5-6 години представители на частната компания завършват годината или в офиса на "Булгаргаз", или в офиса на "Булгартрансгаз", защото все имало някакви неуредени въпроси.

Тази година обаче заради неуточнени детайли по доставките на газ за януари, въпреки действащия по думите му договор с "Газпром експорт", се наложило "Овергаз" да се обърне към държавната компания в качеството й на обществен доставчик. Това нямало да се разбере от обществото, но умишлено била направена от мухата слон.

"Много е важно да се разбере ролята на обществения доставчик. Вие нямате нужда от пожарна, аз също нямам до момента, в който не ви пламне домът, но знаете, че пожарна има и можете да се обадите и да я извикате. Ето такава е ролята на обществения доставчик, той е различен от стандартния търговец, неговата основна задача е всеки, който иска да получи газ, да го получи в количествата, от които има нужда. Именно това направи "Овергаз мрежи" на 31 декември", обяснява Иванов.

Той допълва, че от 2012 г. настояват "Булгаргаз" да предостави такива заместващи договори, които влизат в сила в подобни ситуации. Последно през декември получили отговор, че няма да им се предостави такъв договор, но може винаги да разчитат на "Булгаргаз" в случай на нужда. Това се случило именно на 31 декември. Това направили и още няколко индустриални потребители, които към онзи момент били клиенти на "Овергаз".

В отговор на въпрос Иванов посочва, че дали има договор между "Овергаз инк" и "Газпром експорт" за доставка на газ е въпрос, който не интересува никой от българското общество. Той посочва, че от началото на 2012 г. "Овергаз" е втората компания, доставяща газ на българския пазар, оттогава са и договорите с индустриални предприятия. "Очевидно тази ситуация не се хареса на много хора, но това е бъдещето", заключава той.

"Тези действия, на които сме свидетели, са защитна реакция на някой, който е притеснен, че губи пазар. А те наистина щяха да загубят и вече са загубили доста голяма част от пазара", допълва Иванов.

Той описва като "прекрасни" отношенията между акционерите в "Овергаз Инк". "В такива отношения не може да се очаква някакъв драматизъм. Не бива да гледате акта на раздяла между двата акционера извън контекста на европейско ниво", допълва той.

В края на миналата година заради прекратяване на доставките от руския газов монополист "Овергаз" поиска държавната "Булгаргаз" да поеме снабдяването със синьо гориво на клиентите й. Премиерът Бойко Борисов драматично описа ситуацията като заговор срещу правителството, в който руснаците обаче нямали вина.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional