Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Л. Местан: Стъпих на руска мина, екзекутираха ме по сталински (обновена)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Лютви Местан

 

 

Исках да препозиционирам ДПС от ролята и на партия, която изразява руските интереси

През трите години, докато бях председател на ДПС опитах да оборя митовете, че сме етно-корпоративна партия, партия на олигарсите и руските интереси. Провеждах последователна евроатлантическа политика. Но ми бяха вменени няколко смъртни гряха: последователната ми позиция за конфликта в Украйна, за убийството на Немцов, за Страсбург, където настоявах да бъде зачетено правото ни на идентичност и майчин език, за отстраняването на правителството на Пламен Орешарски, в това, че потърсих контакт с дясното, защото смятам, че дясната политика е полезна за България.

Исках да препозиционирам ДПС от ролята и на партия, която изразява руските интереси.

Играл съм ролята на наивен сапьор и преди Коледа стъпих на руска мина. Знаете  какво се случи след това, на какво охулване бях подложен", заяви бившият председател на ДПС Лютви Местан на първата си пресконференция след изключването му от партията.

Местан обяви, че няма да напусне политиката.

"Не приемам нито мотивите, нито начина, по който бях екзекутиран, по примера на най-добрите сталински образци. Декларацията за самолета беше написана в стаята на парламентарната група и там присъстваха и членовете на тричленката, която управлява сега ДПС. Открито ви заявявам, че на мен ми беше отказан достъп до мястото на "екзекуцията"-сараите. Но съм горд, че стотици избиратели без страх ме подкрепиха. Това ме кара да остана в политиката, а в каква форма-ще решим с избирателите", заяви Местан.

"В променената геополитическа среда ще кажа-националният интерес на България не е с Русия, а с ЕС и НАТО", каза в заключение бившият председател на ДПС.

"Още след речта на г-н Доган споделих в най-близкия си кръг, че оттук нататък ще наблюдаваме стратегия на подмяна на основните мотиви, с които съм отстранен. Тезата, че "Доган отстреля Местан заради Русия" остана неразбран от избирателя. За първи път се засяга първоосновата на партията, това е сериозен проблем. Смятах да поискам вот на доверие на ЦС и да си тръгна, ако не го получа, но не ми дадоха тази възможност. Очаквах да стеснят евроатлантическите ми позиции до протурски, за да се изгради образа на предателя. Имам една единствена 30-минутна среща с Ердоган през 2014 година и две срещи с г-н Давутоглу и те са публично известни", заяви Местан.

Той добави, че преди да се срещне с турския премиер се е срещнал предварително с премиера Борисов.

"След завръщането ми първата ми работа беше отново да отида при г-н Борисов и да му докладвам за срещата ни, така се прави", каза той.

Местан направи хронология на събитията довели до отиването му в турското посолство:

"На следващия ден, след речта на г-н Доган, по телефона ми бе намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката чрез важен посредник.  На 22-ри посредникът съобщи, че очакват оставката до края на деня. Беше направено ултимативно и противоуставно, трябваше да призная декларацията за грешка, да призная правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Абсолютно не е възможно да приема, отказах. Тогава в медиите се появи речта и точно в 19 часа и 28 минути пак по телефон ми бе съобщено, че ми охраната ми е свалена изцяло. Питам-как е възможно изтичането на ултимативното искане на един вътрешно политически факт да съвпадне с отпадането на охраната и това да ми се съобщава като свършен факт, след като две години бях най-пазения политик. Имах предварително уговорена среща за 8.30 с турския посланик, с когото трябваше да обсъдим вероятността от Турция да пристигнат високопоставени гости за тържествата в Могиляне и Кърджали. След като ми казаха, че охраната ми е свалена, лично погледнах и видях полицая да си тръгва. На вас оставям да прецените случайно ли е това. Не ми остана нищо друго, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев за свалената ми охрана, той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional