Премиерът Бойко Борисов дойде във Висшия съдебен съвет, след като есемес скандал прекъсна обсъждането на казуса „Яневагейт“.

Заседанието бе прекъснато, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов огласи съдържанието на есемес, изпратен до него от номер, записан в телефона му като "Б. Борисов".

Малко след това премиерът пристигна в сградата на ВСС. Единственото, което той каза пред журналисти, преди да се качи на заседанието на ВСС, беше "Всеки ден ми спрягат името с нещо, с което нямам нищо общо". Той покани журналистите да се качат на заседанието на ВСС и добави "Нали искат да говорят с мен, орган, който няма никакво право да ме вика".

Съдържанието на есемеса,

показан от Панов, гласи: „Лозан Панов пак предложи да Ви викаме за двете каки. Не го приехме“. По думите на Панов съобщението е изпратено от номера, с който той комуникира с премиера Бойко Борисов.

В началото на днешното заседание Лозан Панов изказа мнение, че министър-председателят трябва да бъде изслушан от членовете на ВСС по казуза Яневагейт“, а малко по-късно той получил въпросния есемес.

Как се е случило, какво се е случило оттук нататък трябва да решат компетентните органи, каза председателят на ВКС пред журналисти.

Той добави, че е показал есемеса и на главния прокурор Сотир Цацаров, който го е прочел и единствената му реакция е била, че се е усмихнал.

По случая с Яневагейт“ Панов посочи, че продължава да настоява, че трябва да се направи обективна проверка. По думите му, за да се покаже нормална институционална реакция в тези казуси, е необходимо да се действа по по-разумен начин. Панов добави, че е необходима бърза, обективна и прозрачна проверка, а в проверката на етичната комисия към ВСС е видял само бързина.

По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес, каза Бойко Борисов пред членовете на ВСС, след като пристигна на заседанието.

Ако за мен е лошо да се намесвам във ВСС, то и за вас е също толкова лошо да се намесвате в политиката,

обърна се той към Лозан Панов.

"Вие ми се натикахте в тоалетната и накрая ме изкарвате виновен. Говоря за тези, които повдигат темата „Яневагейт". Това е политическо изказване. Вие ми задавате въпрос защо аз не съм променил Конституцията. Имам 84 депутати и не мога да я променя. Желая, но не мога", подчерта премиерът. Той посочи, че е готов винаги да се яви във ВСС, да го изслушат. „Звучи ми обаче, че ще дойда да ме разпитвате по някакъв „Гейт", добави Борисов.

„В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми", обърна се той към Панов.
Борисов уточни, че е искал да промени Конституцията, но впоследствие се е оказало, че Радан Кънев иска да си прави нов политически проект.

"В разговора си с вас ви казвам, че съм готов винаги да се явя да ме изслушате, но не ми звучи да ме подканяте публично, че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв „гейт“. Затова ви препратих есемеса от трети човек, който го е получил, за да видите, че с днешното си идване и поведение, ви отговарям на всички въпроси“, каза още Борисов. Той посочи, че в обществото има различни истини и различни теми. „Едни политици го разбират по един начин, други по трети, но затова има парламент, в който се решава дали е правилно да се промени Конституцията или не. Не събрахме гласовете, не се промени“, добави още премиерът. 

След гласуване

Висшият съдебен съвет прекрати проверката по „Яневагейт”,

като за прекратяването гласуваха 12 от членовете на ВСС, трима бяха против, 4 се въздържаха. 

През ноември бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха забъркани в скандал с изтекли записи на техен разговор. В тях се чува как обсъждат явните и тайните договорки във властта, както и нареждане от „Бойко“ към главния прокурор Сотир Цацаров Янева да бъде „опраскана“.

Тогава записите премиерът Бойко Борисов коментира лаконично: „Не мога да обръщам внимание на две каки, които се събрали и си говорят“.