Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Премиерът освети влиянието си върху съдебната власт с есемес до Лозан Панов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, http://www.mediapool.bg

 

Шефът на ВКС показа донос срещу него, изпратен му от премиера. Борисов призна и обвини Панов, че се бърка в политиката


 

 
 

Задкулисното влияние на министър-председателя във Висшия съдебен съвет (ВСС) намери реално потвърждение с показано от шефа на ВКС Лозан Панов "донесение" срещу него, изпратено му по мобилния телефон от Бойко Борисов, който очевидно преди това го е получил от член на ВСС. "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме". Това гласи доносът, пратен на премиера и съответно препратен от него в реално време, докато кадровиците на Темида обсъждаха в четвъртък проверката на записите "Янова -Ченалова", в които се чува как Борисов е наредил на главния прокурор "да опраска" Янева.

Безпрецедентният ход на Панов да разкрие на всеослушание получения есемес накара Борисов спешно да отиде във ВСС, за да замаже скандала. Това той направи, като се опита да припише на шефа на ВКС политически мотиви и да го пришие към политическите му опоненти от ДСБ, а за себе си декларира, че няма нищо общо с "Яневагейт", нито пък се меси в съдебната власт.

Мнозинството от членовете на ВСС угоднически се сниши и дори благодари на премиера за афектираното му изявление, в което несвързано се преплитаха обвинения и оправдания.

След това ВСС прекрати проверката на аферата "Яневагейт", тъй като не откри нарушения.

Хронология на скандала

Малко преди 11 ч. ВСС започна обсъждането на точката за "Яневагейт", която е особено чувствителна за премиера заради многократното споменаване на името му в разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Етичната комисия на ВСС беше предложила проверката да бъде прекратена със заключението, че няма виновни.

Комисията стъпи върху експертиза на прокуратурата, според която записите са манипулирани и че само Румяна Ченалова потвърждава записаните думи на Владимира Янева, разкриващи колосална търговия на влияние по върховете на съдебната и изпълнителната власт.

Лозан Панов се изяви като говорител на малцинството във ВСС, което искаше проверката да стигне до край. Той постави редица въпроси, които не са изяснени – не е искана информация от "Вайбър" за разговорите на Янева, не е канен градският прокурор Христо Динев, който също бе споменат в разговорите, дали е отправена покана до премиера Борисов, тъй като неговото име често се споменаваше в разговорите. Шефът на ВКС предложи проверката да продължи до изясняването на всички тези въпроси и да се отправи покана до Борисов, ако министър-председателят реши, ще се яви.

"Аз вече казах, ако съм на мястото на премиера, няма да дойда. Но поне трябваше да се направи този опит", каза Лозан Панов. Никой от ВСС не обърна внимание на неговото предложение и дебатът си продължи.

Есемесът

Верен човек обаче явно е решил да докладва на Борисов избрана част от думите на Панов. Премиерът от своя страна пък решава да информира върховния съдия, че е наясно със случващото се. В 12:14 ч. шефът на ВКС получава есемеса: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме". Единственото възможно обяснение е, че премиерът, който е признавал за навика си да комуникира и управлява чрез есемеси, е препратил есемес, който той на свой ред е получил от член на ВСС.

"Време е съдебната власт да запази достойнството си", каза Лозан Панов пред журналисти и им показа есемеса. Той обяви, че ще поиска компетентните органи да направят пълна проверка на случая с есемеса от премиерския телефон.

Скоро след това Бойко Борисов се е обадил във ВСС и съобщил, че "идва", за да даде обяснения по "Яневагейт", без да бъде канен.

Именно репликата, че Борисов е наредил на главния прокурор Сотир Цацаров "да опраска" Янева покрай разследването срещу нея за СРС-тата по разработката "Червей", се превърна в най-разпознаваемия символ на аферата "Яневагейт". Цацаров и останалите замесени в скандала отрекоха премиерът да им е указвал какво да правят, както и негова намеса в процедурата за бившата шефка на СГС. Показаният от Лозан Панов есемес обаче показа точно обратното, че премиерът има свои хора във ВСС, а и не вижда проблем да се намесва в делата на съдебната власт.

Борисов нахълта с гръм и трясък, членове на ВСС – на крака

Борисов нахълта в залата на ВСС и бе посрещнат със ставане на крака от повечето членове на съвета. Лозан Панов и Сотир Цацаров останаха седнали.

"Започвам с вашето желание от време на време да се занимавате с политика", обърна се премиерът към кадровиците на Темида и се впусна в афектирано словоизлияние, в което между другото призна, че е пратил въпросния есемес на Панов, но отказа да каже от кого го е получил.

Борисов надълго и широко обясни колко много е помагал за решаване за сградните проблеми на съдебната власт, преди ден правителството дало 7 млн. лв. за оправяне на пътя около Софийския районен съд. "Аз винаги съм помагал, но никога не съм искал да се занимавам с това (със съдебната власт -бел.ред.)".

"Казвал съм, че никога не съм си позволявал с вас (ВСС) по никаква линия да ви казвам какво да правите. Правете или не правете, каквото и да е било. Който ме познава, знае. Днес получавам съобщение, че мене ме привиквате тук. Вие сте избрани за друга работа, не да ме привиквате. Има прокурор да ме обвини и съдия да ме осъди", каза Борисов

"С какво заслужавам да ме вкарвате във филми, да гърмят медиите, че аз съм направил нещо спрямо вас? Който иска да се занимава с политика, да дойде там на другия терен и да ме бие на избори", продължи той.

"Вие трябва да реформирате съдебната система, не аз", каза още Борисов.

"С г-н Панов, когато си говорихме (за "Яневагейт"), аз казах, това е за мен унижение да ме разпитвате. Вие не сте съд. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам никакво отношение (към аферата). А така излиза от това, че бягам от вас. Нямам страх от вас, нито от истината. Но не се вкарвайте в политически игри от тези, които ви подлъгват, че ще има нов проект, който ще ме победи", каза Борисов. Малко по-късно уточни директно, че говори за новия десен проект на Радан Кънев от ДСБ.

"Ние не сме ви викали във ВСС, всъщност."

Даниела Костова, която председателстваше Етичната комисия във ВСС по проверката "Яневагейт", взе първа думата и каза на премиера, че всъщност ВСС не го е викал. После Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова му казаха същото и го попитаха кой всъщност му е пратил есемеса за Лозан Панов.

Думата взе и Димитър Узунов, който, по думите на Янева от записите е човекът на Борисов във ВСС. "За първи път съдебната система разполага с толкова добър бюджет", поде благодарствено слово Узунов, но Борисов го подмина без особено внимание.

Премиерът се обърна към Лозан Панов с нещо като полуизвинение, ако го е "засегнал" с това си идване в съвета.

Тогава обаче лично Лозан Панов взе думата и направи цялостна ретроспекция на бламирането на конституционните промени и "Яневагейт", без да спести личното споменаване на ролята на премиера и главния прокурор в тези събития.

 

Защо ми пратихте този есемес в този момент? Смятате ли, че така се прави политика?

"Аз не видях тази подкрепа (за конституционните промени бел.ред), която вие казвахте, че я има. Беше направена стъпка назад, правосъдният министър беше сам в парламента, без вас и дори ресорния вицепремиер. Подкрепа от изпълнителната власт в лицето на изпълнителната власт трябва да съществува. Защо ми пратихте този есемес в този момент? Това ваша грешка ли е? Смятате ли, че така се прави политика?", попита Панов.

Преди Борисов да е отговорил, се намеси членът на ВСС Незабравка Стоева: "Ще му припомня (на Лозан Панов) китайската поговорка: Който ходи на пръсти, далеч не стига. Да започнем да ходим по земята всички. Вие се поставихте все едно извън България, сякаш сте телепортиран от някаква звезда светеща, сякаш сте поставен извън процесите тук. Сякаш дойдохте отнякъде другаде, игнорирахте Народно събрание. Измислената афера "Яневагейт" в никакъв случай не може да бъде тема на разговор и на тази година".

В този момент възникна конфуз, защото Бойко Борисов помисли, че тя говори за него и се сепна: "Ама вие за мен ли говорите?" Стоева се стресна, че може да е станала такава голяма грешка и бързо уточни, че е говорила за председателя на ВКС.

Едва след това премиерът обясни на Панов колко трудно е съставено правителство, както и че конституционните промени не са били предвидени при неговото създаване, а били нещо в плюс.

"Намерихме 180 гласа с цялата ми воля. Те щяха да минат и на второ четене, ако през последните няколко дни не бяха започнати да се торпилират и да не се случат", каза Борисов.

Борисов: Вие ме атакувате политически сега

Така Борисов стигна и до обвиненията към Лозан Панов: "Вие ме критикувате за работата на парламента и на моята парламентарна група, накрая вие ще ми давате акъл как да се оправям с моята парламентарна група. Вие ме атакувате политически сега. А аз дойдох, за да ви обясня, че нямам нищо общо с "Яневагейт", каза Борисов.

После се върна към събития отпреди три години, които нямат нищо общо нито с Панов, нито с актуалната ситуация: "Вие ми се натикахте в тоалетната (говори за записите по аферата "Банкя") и накрая ме изкарахте виновен (за думите на бившия градски прокурор Николай Кокинов). Затова ви препратих и есемеса от някакъв трети човек. В обществото има различни теми, но това е демокрацията, в парламента се решава. Не събрахме гласовете, не се промени (конституцията). Ако на следващите избори се гласува, ще се промени. Исках да се промени конституцията, но накрая стана ясно, че всичко се прави, защото Радан Кънев иска да си прави нов проект, за да става президент. Да съм изкоментирал вашата реч?", попита Борисов Лозан Панов в заключение.

 

Панов заплашен с дисциплинарна проверка, защото "държи сметка на министър-председателя"

Накрая думата взе шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров, който почти заплаши Панов с нова дисциплинарна проверка. "Смятам, че е недопустимо председател на ВКС да държи сметка на министър-председателя...", започна Тодоров. Тогава бе прекъснат от Борисов, който призова да има мир – "институционален мир".

Тодоров замълча, но Милка Итова каза, че "прави чест на премиера, че дойде на заседанието на ВСС. Нека дойде пак".

Главният прокурор Сотир Цацаров не взе думата нито веднъж. Веднага след като Борисов излезе от ВСС мнозинство в съвета прекрати проверката за "Яневагейт" с 12 гласа "за", три "против" и четири "въздържал се".

Няма да ме спрат никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект"

Още преди забележителното заседание на ВСС Лозан Панов се открои окончателно като "черна овца" по върховете на съдебната власт, след като се обяви за реална съдебна реформа и подкрепи предложените от бившия правосъден министър Христо Иванов конституционни промени. След като те бяха бламирани, Лозан Панов поведе символичния протест на съдии в тоги пред Съдебната палата срещу ограничената независимост на съда.

Срещу него се изля и продължава да се излива огромна помия в медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Сигнал, изпратен до ВСС от такава медия, стана повод Етичната комисия на ВСС да обсъжда дали да наказва Лозан Панов заради забележителната му реч по случай 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд, когато той призова "Не на страха!"

В условията на лавонообразно растяща подкрепа на съдии от цялата страна за Панов, Етичната комисия все пак реши да не образува дисциплинарно производство срещу него.

По този повод Лозан Панов коментира в четвъртък, че никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект" няма да го спрат да изразява свободно своето мнение.

"Доброто и злото е въпрос на избор, а свободата е по природа. Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните достижения на демокрацията - свободата да изразяваш мнението си. Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам че е мой дълг", заяви той.

"Има една мисъл: "Мълчанието прави хората страхливци". Ако ние не кажем своята позиция, ще станем съучастници в това, което се случва. Защото, ако ние си поставим за критерий как за обществото и за човека има значение върховенството на правото, България може бързо да се превърне в по-добро място за живеене", допълни той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional