Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Купувач №1 на републиката

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Стоянов, http://www.capital.bg

 

След поредицата производствени и търговски активи депутатът Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева придобиха от bTV за 25.5 млн. лв. сграда, построена за тв студиа

bTV така и не се насели в новата си сграда в близост до околовръстното шосе на София и остана под наем в НДК

© Надежда Чипева
 

Делян Пеевски е най-богатият политик в България. Ако доскоро, за да кажем това, трябваше да се позоваваме на половинчати оценки или плетеници от връзки между различни компании с подставени собственици и управители, това вече е документиран факт. Ударното изсветляване започна от миналото лято с дарения от майка му Ирена Кръстева на половината медийно кралство и дялове в няколко новосъздадени дружества. Премина през няколко сделки, с които се официализираха участия в отдавна контролирани от депутата компании (като "Булгартабак" и "Юрий Гагарин"). Към края на 2015 и в първите дни на 2016 г. обаче Пеевски излезе и на съвсем реален шопинг, като договори сделки за десетки милиони.

От заявление до КЗК стана ясно, че иска да придобие контрол над веригата за техника "Техномаркет" (вероятно делът от 50% на Едоардо Миролио), а през седмицата се оказа, че купува и активите на затворения от години "Химко" за 11.7 млн. лв.

Инфографика

Друга засега неафиширана сделка проличава от вписване в имотния регистър от последния работен ден на миналата година - 30 декември. Там става ясно, че "Балканска медийна компания" е купило от "БТВ медиа груп" новопостроената централа на телевизията в столичния квартал "Манастирски ливади", в която тя така и не се нанесе. Така срещу близо 25.5 млн. лв. или 13 млн. евро дружеството на Пеевски - Кръстева се сдобива със сградата, специално проектирана с телевизионни студиа, месеци след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие "Елит медиа България", което излъчва Канал 3. И ако с това логиката на сделката става ясна, финансирането й, както и това на поредицата придобивки от последните месеци, остава пълна мъгла, която би трябвало да предизвика интереса на поне няколко институции.

Телевизия на края на града

Сградата на bTV, макар и необитаема, има десетилетна история. Телевизията придобива имотите в близост до Околовръстното шосе на София през 2005 г., а същинското строителство започва през 2007 г. Тогава от медиата обявяват, че се планира в пететажното здание да се вложат 23 млн. евро и то да е готово в средата на 2009 г. Замисълът е не просто да се приюти целият екип на телевизията, но и да му се осигурят шест свръхмодерни студиа, като според официалните съобщения част от техниката е била купена още при старта.

Междувременно обаче в началото на 2010 г. собствеността на bTV, а с това и плановете, се сменят. Така телевизията остава под наем в студиото си в НДК, а новата сграда е неизползвана, като според източници от пазара от доста време й се търси купувач - по-активно в последната година. В отговор на въпросите на "Капитал" за повече информация около сделката, причината за продажбата, имало ли е други кандидати, финализирано ли е плащането и какви са плановете на медиата оттук нататък от bTV отговориха лaконично: "Първоначалната инвестиция в сградата и детайлите по сделката са търговска тайна. Плановете ни за развитие към момента са фокусирани приоритетно към инвестиции в програмно съдържание и медийна стратегия."

Според информация на "Капитал" желанието на "БТВ медиа груп" не е отскоро, като са водени преговори и с други кандидати. Така или иначе обаче при сграда, проектирана специално за телевизия, кандидатите с такъв профил на стагниралия пазар обяснимо не са много. Освен това покрай фалита на КТБ вероятно още един подобен актив - студиата на TV7, ще е на пазара. Сградата на bTV, разбира се, може да се преустрои, но това ще се съпътства и с допълнителни разходи. Tя е завършена, но не до степен да може да се влезе веднага и вероятно новият собственик също ще трябва да вложи и още средства. Медийната група на депутата, вероятно ще трябва да инвестира и в оборудване. Всичко това повдига въпроса откъде "Балканска медийна компания" разполага с необходимите средства.

От Канала до Канал 3

"Балканска медийна компания" дълги години беше еднолична собственост на Ирена Кръстева, докато през август 2015 г. тя не прехвърли половината на сина си. Чрез нея семейството е собственик на "Нова българска медийна група", а също и на множество имоти. Това обаче все още не обяснява наличието на крупна сума като 13 млн. евро. Във времето, когато Пеевски и Цветан Василев бяха партньори, компанията се финансираше от КТБ, но след затварянето на банката кредитите са погасени, ипотеките са заличени и не са вписани нови. Така, ако финансирането идва от банка, остава въпросът защо придобитият имот или други не са заложени в нейна полза.

Все пак поне частично пътят на парите за сделката може да се проследи. В началото на 2015 г. "Балканска медийна компания" продаде своя къща за 2.34 млн. лв. на бившия депутат от "Атака" Николай Пехливанов. А само ден преди покупката на телевизионните студиа "Балканска медийна компания" продава свой имот на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 161 за 6.85 млн. лв. Донякъде любопитно семейството на депутатa придобива този имот през 2011 г. не от друг, а от Красимир Гергов - някогашният съсобственик и консултант на bTV, за 6.3 млн. лв.

Инфографика

Но ако тази сделка обяснява как парите се озовават в "Балканска медийна компания", те не хвърлят никаква светлина как стигат до депутатското семейство. Защото купувач на сградата на Канала (както софиянци наричат булеварда покрай Перловска река) е "НСН инвестмънт" - една от компаниите, дарени от Кръстева на Пеевски и използвана за повечето му покупки в последните шест месеца. В момента той е собственик на 90%, а майка му на 10%, като през дружеството бяха придобити 5% от "Булгартбак", 18% от "Юрий Гагарин", планира се още и покупката на контролен дял в "Техномаркет" и активите на "Химко" (виж графиката).

Мила мамо, благодаря за милионите

Инфографика

Инфографика

Разбира се, и досега малцина в страната са се съмнявали, че Делян Пеевски е по-състоятелен, отколкото показва имотната му декларация. Превръщането на имуществото, придобивано по неведоми канали, в официална собственост обаче не е толкова лесна задача и изисква да се докаже произход на средствата. Това не е толкова лесно за някой, който последните 15 години е заемал различни публични постове и формално не притежава почти никакво имущество. И тук има поне няколко пробойни в разказа за пред институциите.

Най-големият и неразрешен проблем е увеличението на капитала на "НСН инвестмънт" през ноември миналата година с 1 млн. лв. При него Пеевски записва пропорционално своите 900 хил. лв., каквито не фигурират в имуществените му декларации. Никоя от българските фирми, в които е официално собственик, не му е разпределяла дивидент за такава сума, а за чуждестранните неидентифицирани участия няма информация. Като депутат той няма право да е изкарал тези пари по трудов договор. Теоретично е възможно да ги е получил като хонорар, но тогава най-малкото би трябвало да се декларира сключването на договор с лица, които извършват дейност в области, които са свързани с вземаните в кръга на правомощията или задълженията по служба. Друга опция е да ги е получил назаем, но тогава пак стигаме до противоречие, тъй като за висшите държавни служители и задълженията за над 5000 лв. трябва да се декларират по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Така поне до момента няма никакво обяснение какъв е произходът на тези 900 хил. лв., които от сметката на Пеевски в ПИБ се озовават в сметката на "НСН инвестмънт" в същата банка. Оттам нататък няма яснота и откъде се финансира самото дружество. Засега повечето му покупки са за неизвестни суми. Но само придобиването на имота от "Балканска медийна компания" и активите на "Химко" вече струват близо 20 млн. лв. Срещу тях до момента не се виждат вписани ипотеки, залог на търговското дружество или някаква друга форма, под която кредиторите на създадената преди половин година компания да си гарантират вземането. А това, особено ако става въпрос за банков заем, вероятно е добра идея предвид опита, който КТБ имаше с фирмите на Пеевски. По думите на Цветан Василев и на изпълнителните директори преди разгара на конфликта, довел до сгромолясването на банката, негови компании са спрели да си обслужват кредитите.

Като депутат Пеевски тук няма проблем и не е нужно да декларира задълженията на фирмите, в които е инвестирал. Това обаче не значи, че НАП, прокуратурата, ДАНС и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не могат да се поинтересуват от светкавичното официално забогатяване на един депутат. Официалните му декларации съдържат и списък от участия в пет неясно упоменати чуждестранни компании, за които не се знае къде са регистрирани, а съответно и какво притежават и какви евентуални или реални конфликти на интерес пораждат. За тях не е ясно и как, с какви средства и от кого са придобити. Тук обаче също опираме до "свидетелствата" на Василев, потвърждаващи, това, което всички подозираме - че Пеевски контролира хората начело на всички тези институции.

Или, накратко, и изсветляването на империята на Пеевски се прави както и изграждането й - неодялано, нагло и с ясното съзнание, че никой няма да го разследва.

КОЙ ще съживява "Химко"

Повечето покупки на Пеевски дотук са в компании, където и досега се приемаше, че има влияние. През тази седмица обаче депутатът навлезе и в изцяло нова посока. Неговата "НСН инвестмънт" е подала единствена оферта за активите на "Химко" и е избрана за купувач, като вероятно предложената цена е близка до началната - 11.7 млн. лв., и вероятно за толкова е офертата. "Химко" за последно е произвеждал торове през 2002 г. Пред "Стандарт" адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който го е представлявал и по тази сделка, твърди, че част от производството ще бъде възстановено - нещо, което в бранша се приема за граничещо с невъзможното и изискващо огромни инвестиции. От друга страна, на площадката на врачанския завод има скрап, покриващ цената, и така земята идва бонус.
Извън скорошните публични придобивки Пеевски е спряган и като контролиращ строителни компании - "Водстрой 98", "ПСТ груп" и "Техноекспортстрой", където пряко участие не е показано до момента. Освен с "Булгартабак" (и неговите проекти за разпространение на дребно - Lafka, и дистрибуция на едро - "Експрес логистика и дистрибуция") името му се свързва и с две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, продаващи под бранда Lacrima, тържище край Пазарджик, много сайтове и медии извън официално притежаваните.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional