Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Поли)граф Игнатиев и обсебването на Левски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

 

Няма по отворена врата , на която чука българският патриотизъм, от символиката, свързана с Левски. Тя се побира в думата свобода, пред която така единодушно се прекланяме със задна дата, но не отстояваме днес като основна ценност.

 

Инерцията на инертността към цялата истина около гибелта на Дякона и днес заля резонаторските медии. Загатват отново за предателството на българите, които не са го спасили. Готови сме да самобичуване, но за друго „недочуваме”.

 

Не е ли удивително, че можем да се самоунижаваме като народ, виновен за неспасяването на Левски, но не смеем да повдигнем въпроса за ролята на държавата, която наистина е имала власт над политиката на „болния човек” Турция и ако е искала да спаси Апостола от бесилото е можела да го направи?

 

Някой трябва да се осмели и да приложи безпощадния камшик към онези, които щадим като „освободители” в угода на чуждия интерес да бъдем вечно в позата на благодарни „братушки”..

 

Някой трябва да попита кой е могъл наистина да спаси Левски. Дали тази сила са имали тогавашните българи или са я притежавали, но не са я приложили онези, които със силата на оръжието само година-две по-късно започват война с турците, срещу резултата от която Апостола е предупреждавал с пророчеството : „Който ни освободи, той и ще ни зароби”.

 

Този въпрос виси с не по-малка тежест от Левски на бесилото. Като отказваме да го зададем, не служим на каузата на свободата, а на заробването на чуждия интерес.

 

Защо така гузно и грозно солидарно мълчат за мълчанието си по време на процеса срещу Апостола на свободата „освободителите” и робите на тяхната митология в прочита на българската история?

Защо участниците в разправата с Левски не само не са преследвани от руските окупационни власти, но дори и са наградени от тях? http://www.faktor.bg/novini/balgariya/67428-rusiya-stedro-se-otplasta-na-ubiytzite-na-levski.html

 

(Поли)граф Игнатиев ни показва верният отговор. Левски им е бил непоносимо независим българин и е трябвало да бъде премахнат от пътя им към Проливите. Тази истина не могат да понесат днес многобройните желаещи да говорят за свободата и за иконата Левски, на която се молят да им прости страхливостта.

 

 

Още по темата от историка Янко Гочев: http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional