Свободата днес и тук 04 Юни 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Договорът с Шел за Блока Силистар добра новина – въпросите остават

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Илиян Василев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Илиян Василев

 
 

На глобалната карта на нефтените компании България още виси с злощастната история на присъдения и отнет търг на глобалната компания Шеврон

специално за Faktor.bg

Без всякаква условност може да поздравим екипа на Министерството на енергетиката за успеха – подписването на договора за блока Силистар със световноизвестната компания Шел.

Не зная дали читателите си дават сметка каква новина е това на фона на драмата която се развива в глобалния сектор на проучване и добив на нефт и газ и особено в сегмента на офшорните проучвания, които са най-силно пострадали.

По последни данни на норвежката специализирана фирма Rystad Energy, цитирани от Платтс, търсенето на офшорни нефтени платформи през 2015 година е спаднало драстично с 40%, е прогнозите до 2020 година са за близко до нулев ръст !?.

Акваторията на Черно море не е нито Персийски залив, нито може да се сравнява дори с румънската офшорна зона, в която са работили и работят десетки компании.

На глобалната карта на нефтените компании България още виси със злощастната история на присъдения и отнет търг на глобалната компания Шеврон, и екодвиженията, които вземат на мушка всеки проект за проучване и добив.

Търговете и проучванията в блока Силистар имат своята предистория, която не е много окуражителна.

В този смисъл 

постигнатото от българското правителство и Министерството на енергетиката е безусловен успех.

Новият договор изцяло попада под регулацията на ново приетата Директива за безопасността при проучвания и добив 2013/30/ЕС от 12 юни 2013 година /изтегли тук/.

Срокът за транспониране на тази директивата отдавна изтече в средата на 2015 година. Липсата на нормативната уредба не може да не предизвиква тревога. Особено при компании, които тепърва ще сключват договори за сондиране и ще управляват проектни рискове, за което им е нужна адекватна, навременна и качествена реакция от страна на администрацията.

За съжаление у нас компетентността по отделните страни на дейността е споделена между Министерството на енергетиката, МОСВ, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и т.н. Липсата на координиращ орган, който да може да спести на големите компании съгласувателни и разрешителни процедури в различните ведомства, особено по теми, които предполагат ежедневен капацитет за реакция и капацитет за оценка, не може да не тревожи.

Има много добри решения, вероятно ще се избере онова, което пресича точката на съвпадение на интереси и възможности на компаниите и институциите. Но правителството трябва да подпомогне министерствата при изграждането на структури и капацитет, които са релевантни на сложността на управление на рисковете, свързани с безопасността на проучвателни и сондажни работи в офшорните зони. Още повече, че компаниите разполагат с богат опит и проверени планове, процедури и системи за сигурност, както и с желание и възможности да съдействат.

Въпреки, че отсъствието на нормативна база, която пренесе Европейската директива засяга само нови сключени договори, което няма да се отрази върху първите сондажни работи в блока Хан Аспарух, отсъствието на регулация може да окаже негативно въздействие върху възприятията на топ мениджмените на компаниите – Консорциума за Хан Аспарух, Петроселтки и Шел, за средата, особено когато разглеждат инвестиционните планове за следващите години.

Още нищо не е намерено, нищо значително не е инвестирано, но имаме всички предпоставки този път да се сложи здрава основа на една индустрия, която ще се развива с години напред.

Днес е добър ден за българската енергетика и най-вече за сектор, който в продължение на десетки години беше пренебрегвал проучването и добива на нефт и газ.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional