Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокурорска сигурност

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Терзиев, http://www.capital.bg

 

Сотир Цацаров свика режисирана среща по повод твърденията на следователя Бойко Атанасов, че в следствието работи "шпицкоманда" под ръководството на главния прокурор

 
  •  

Главният прокурор съзря сценарий между интервюто на Цветан Василев от Белград и интервюто на Бойко Атанасов пред сайта "Биволъ", въпреки че това на Атанасов хронологично предшества другото.

© Анелия Николова

 


 

"В никакъв случай не може някой да бъде укоряван за това, че по един или друг начин, в съответствие със своите разбирания, със своите принципи или с разбиранията и принципите на други хора е направил съответните изявления."

Не, тези думи не са от форум за свободата на словото, например. А са на главния прокурор Сотир Цацаров от брифинг във вторник след събрание на магистратите от Столичната следствена служба. Поводът за него бяха изнесените от следователя Бойко Атанасов твърдения в интервю пред сайта "Биволъ" - че в следствието работи "шпицкоманда" от 6-7 следователи, която периодично започва и спира разследвания срещу представители на властта, в зависимост от конкретната политическа конюнктура и с цел властови рекет от страна на главния прокурор.

Събранието, свикано от Сотир Цацаров, беше между него, Бойко Атанасов и магистратите от следствието, а целта му беше да се обсъдят твърденията от интервюто пред "Биволъ". Веднага след срещата главният прокурор даде брифинг, на който присъстваха и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, както и ръководителят на Софийска градска прокуратура Христо Динев. Отсъстваше обаче самият Бойко Атанасов, макар че именно неговата личност щеше да бъде основна тема на брифинга. Но не това беше най-страшното.

Да се гледаме очи в очи

Главният прокурор обяви, че целта на събранието не е била да "осъди или обсъди позицията на следователя Бойко Атанасов, защото всеки има право на мнение", който подход е бил възприет и от неговите колеги. Цацаров обаче останал с впечатлението, че пряко подчинените му присъствали прокурори и следователи "не подкрепят основните тези, които Атанасов изрази".

"Това, което поисках, бе казаното пред телевизионните камери, казаното пред микрофоните или казаното пред електронен сайт, да бъде повторено пред мен или пред колегите. Да бъде повторено или по-скоро да бъдат изразени основните позиции на колегата, но под едно-единствено условие – условието да се гледаме очи в очи. За съжаление чух само изявление, че колегата подкрепя всичко онова, което е казал по медиите", заяви главният прокурор.

Или не съвсем

Пред "Капитал" Атанасов разкри съвсем различна картина – достойна по-скоро за разказ от дистопичната вселена на Джордж Оруел, отколкото за епизод от действителността на българското държавно обвинение. "Личеше си, че събитието следваше предварителен сценарий", започва разказът си следователят, "предварително беше начертана тази стратегия – да преразкажа всичко онова, което съм казал пред медиите до този момент (две интервюта пред "Биволъ", както и участия в репортажи и предавания в различни телевизии - бел. ред.), което очевидно няма как да стане в рамките на едно такова събрание – единствената цел на това беше да вляза в обяснителен режим."

Според Атанасов думата е била дадена на част от присъстващите, "за да отправят най-различни ругатни и нецензурни думи по мой адрес, в опит да бъда провокиран да влизам в междусловия". Цялото поведение в залата е било под зорките погледи на заместниците на Сотир Цацаров, които следели "кой какви движения прави", и в случай, че "някой от колегите си позволи лукса да заеме различна позиция".

"Цялото това поведение беше толерирано от ръководството на прокуратурата, изказванията бяха предварително режисирани, а на следователите им беше показано, че са слаби и утре може да се образува дисциплинарно производство срещу всеки един от тях", продължава разказа си Бойко Атанасов.

Последното звучи особено заплашително след промените в Конституцията, с които настъпи крахът на съдебната реформа (и заради което правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка като обяви, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор). Причината се крие в квотното разпределение в прокурорската колегия, която ще се създаде след разделението на Висшия съдебен съвет. Съгласно него броят на членовете на колегията, подчинени пряко на главния прокурор, заедно със самия Сотир Цацаров, имат достатъчно гласове, за да уволнят дисциплинарно всеки прокурор или следовател. Единственото спасение пред магистрат, имал подобна съдба, е да обжалва пред Върховния административен съд.

"В един момент на колегите започна да им омръзва от тази репресия, този пуч, този маскарад и се надигна глас против – този на бившия ръководител в следствието Атанас Атанасов", казва Бойко Атанасов. Атанас Атанасов поставил пред Цацаров въпроса за работата на скандалния следовател Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото, на което Цацаров запитал реторично: "А вас яд ли ви е, че не сте началник?". След което прекратил събранието.

"Това събрание не беше никакво събрание, няма такива заседания по Закона за съдебната власт, нито по който и да е закон", коментира Бойко Атанасов.

Изказванията на Атанасов – в Етичната комисия (при Ясен Тодоров)

В понеделник членът на ВСС Ясен Тодоров обяви, че Етичната комисия (на която Тодоров е председател) е започнала проверка на твърденията, изнесени от следователя Бойко Атанасов. Ясен Тодоров поясни, че ще се изпратят запитвания до Христо Динев и Сотир Цацаров за становища по твърденията "за неслучайно разпределение на дела, за някакво разпределение на следователите по сектори в противоречие на закона и за неизпълнение на разпоредби на НПК".

Друг е въпросът дали главният прокурор не влиза в конфликт на интереси, когато трябва да дава становище за това дали в столичното следствие работи "шпицкоманда" под негов контрол. Или пък че проверката ще се води от де факто дясната ръка на Сотир Цацаров във ВСС.

Иначе под ръководството на Тодоров вече протече една проверка по тежък скандал в съдебната власт – на изтеклите записи от аферата "Яневагейт". Противно на всякаква логика, но не и на очакванията за нейното развитие, тя вече беше прекратена. А съмненията, които скандалът хвърли – за тежки корупционни зависимости и търговия с влияние по върховете на съдебната власт – бяха заметени с помощта на изготвена анонимна експертиза в прокуратурата, която е констатирала, че "записите са смислово и времево манипулирани". Това твърдение не издържа дори простото прослушване на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. И е много различно от независимата експертиза, депозирана в прокуратурата от сайта "Биволъ", която на практика доказва точно обратното.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional