Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Още съмнения, че има нещо гнило около доклада за източването на КТБ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

Гроздан Караджов видял нечетими схеми от буквички-чертички и пита какво точно е било възложено на "АликсПартнърс" 
 

Гроздан Караджов

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов смята, че докладът за КТБ, изготвен от "Аликс партнърс”, прилича на "преглед на печата”. Караджов, който се е запознал с част от доклада, депозиран на английски в секретното деловодство на НС, заяви в четвъртък пред бТВ, че е проверил какъв договор е подписал Фондът за гарантиране на влогове с наетата международна фирма.

"Когато се зарових във взаимоотношенията на Фонда за гарантиране на влоговете и избора на фирмата изпълнител се оказа, че в заданието има две части. Едната е проучвателна – частта, в която е трябвало да се проследят активите, да се види какво е купувано с парите на банката", каза Караджов. На базата на този доклад, получен от гаранционния фонд още през септември, е трябвало да се сключи друг договор за проследяване на активите и налагане на запор.

По думите депутата втората част е оставена "неподписана” за когато се изпълни първата. "Тоест, да видим какъв ще е резултатът и ще сключим с вас още един договор”, поясни Караджов.

Според него "АликсПартнърс” трябва да имат голям интерес от подписване на следващата процедура по проверката, защото обикновено са на процент от възстановената сума.

Депутатът настоява да разбере дали такъв договор е сключен и ако да, дали заплащането е обвързано с количеството намерени пари, а ако не - "шест месеца какво правят".

 

"Начинът, по който е сервиран този доклад с някаква претенция, че това е неговото опубличаване, е абсолютна лъжа”, смята Караджов.

В копието от доклада, който депутатите могат да четат в единствен екземпляр на английски език, основните зависимости на свързаните фирми, в които са се въртели парите на КТБ, са описани в нечетими схеми, поясни депутатът. В схемите буквичките са малки чертички, разрешителната способност на принтера е достигната и той не може да ги отпечата, продължи той и допълни, че човек не би се справил дори с лупа.

За два часа и половина той е прочел една трета от доклада, който е общо 600 страници с много ситен шрифт. Депутатът припомни, че четенето на одиторски доклад е трудно дори и на български език и не всички депутати знаят английски на такова ниво, че да го осмислят.

"Основните зависимости в свързаните с КТБ фирми са обяснени в абсолютно нечетими схеми – разделителната способност на принтера не е толкова голяма, за да се различава нещо от този ситен шрифт”, смята Караджов.

Основното име в доклада е на мажоритарния собственик Цветан Василев, който като длъжностно лице на банката е разпореждал тегленето на кредити и стотици милиони в брой на каса.

"Нито една фирма в държавата не се управлява по такъв безобразен начин, коментира депутатът.

Той призова Цветан Василев да проговори, за да каже дали е взимал парите за себе си или ги е давал на добре подбран политически кръг.

Досега нито гаранционният фонд, нито финансовият министър Владислав Горанов са обявявали, че заданието на международната фирма е разделено на две. Напротив, от септември досега Горанов говори за един доклад, който първоначално отказваше да предостави на депутатите, защото в договора с "Аликс" имало клауза, че е секретен. Миналия понеделник обаче премиерът разпореди докладът да бъде разсекретен, за да се видят всички схеми, в резултат на което в Народното събрание постъпи копието, за което разказа Гроздан Караджов.

Преди това Мартин Димитров от Реформаторския блок и независимият депутат Георги Кадиев поставиха въпроса какво точно е възложено на компанията и се съгласиха, че докладът е "прах в очите".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional