Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ: И новите газови проекти на Русия са политически

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://clubz.bg

 

В тях няма никаква икономическа логика, твърди спецпратеникът Амос Хохстайн

Амос Хохстайн. Снимка ЕПА/БГНЕС

Клуб Z

Плановете на Русия за изграждане на нови газопроводи към Европа са движени от политически съображения и имат малка икономическа логика. Това заяви спецпратеникът на САЩ по въпросите на международната енергетика Амос Хохстайн, предаде Блумбърг.

"В различните изречения просто по нов начин са формулирани политическите проекти, имащи съмнителна икономическа стойност, най-вече при днешните пазарни условия", каза експертът при визитата си в Азербайджан.

Миналата седмица "Газпром" подписа с италианската компания "Едисон" и гръцката ДЕПА меморандум за разбирателство. В него става дума за възможен газопровод за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море. Той получи названието "Посейдон".

РУСИЯ ГОТВИ "ПОСЕЙДОН": ТРЪБА С 16 МИЛИАРДА КУБИКА ГАЗ КЪМ БЪЛГАРИЯ

Този проект може да конкурира Трансадриатическия газопровод (ТАП), подкрепян от САЩ. Целта на ТАП е доставка на "синьо гориво" от Азербайджаан за страните от ЕС през Турция.

"Европа няма нужда от нови мегаапроекти, които струват десетки милиарди долари и просто доставят същия газ от същите руски находища до същите европейски потребители", изтъкна Хохстайн.

Той бе в Баку заедно с върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и зам.-председателя на Еврокомисиятаа по енергийния съюз Марош Шефчович. Тримата обявихаа подкрепа за Южния газов коридор, част от който е ТАП.

"Ние не се стремим на премахнем руския газ от европейския пазар. Но заявяваме, че европейските страни трябва да имат възможност да си избират доставчиците и да ги принуждават да се конкурират за сделки с тях. Това ще бъде за благото на енергийната сигурност на Европа и в крайна сметка на националната сигурност на съответните страни", допълни Хохстайн.

БРЮКСЕЛ: "ПОСЕЙДОН" НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ ПРИОРИТЕТ

Втората фаза от каспийското находище "Шах Дениз" в Азербайджан, която е контролирана от "Бритиш петролеум", предвижда износ от най-малко 10 милиарда кубика газ към България, Гърция, Албания и Италия от 2020 г. 66 на сто от проекта е завършен, твърдят пред Блумбърг от офиса на британската компания в Баку.

"Посейдон" е всъщност опит на "Газпром" да съживи проекта "Южен поток". Краят на този проект бе обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. Той обвини за провала му България и Еврокомисията.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional