Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По предложение на Цветанов чипът за е-гласуване може и да не е в личната карта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Марчев, http://www.dnevnik.bg

 

  Георги Марчев 
 

Електронната идентификация, тоест възможността държавата да разпознава гражданите в интернет чрез система, подобна на електронно ЕГН, да не бъде в личната карта, а в отделен документ. Така се дава възможност за блокиране и забавяне на електронното гласуване и всички държавни онлайн услуги.

Това беше прието на второ четене от вътрешната комисия в сряда по предложение на председателя й Цветан Цветанов (ГЕРБ). Промяната беше залегнала в Закона за електронната идентификация, но в преходните и заключителните разпоредби, затова Цветанов предложи да бъде внесено като предложение за промяна директно в Закона за българските лични документи.

"Колеги, не трябва да приемате, че сме против електронната идентификация, но искаме тя да съответства на българското законодателство и да бъдем съвсем обективни в това, което приемат народните представители", аргументирал се вчера председателят на парламентарната група ГЕРБ, цитиран от capital.bg.

Цветанов е предложил отпадането на параграфа в последните десет минути от заседанието, без да е внесъл предварително поправките. Той мотивира промените с четири проблема - че личните карти ще се оскъпят значително от поставянето на чип в тях, че не е обсъждан въпросът за поставяне на биометрични данни в личните карти, че България е външна граница на Европейския съюз и въпросът за сигурността на личните документи е много важен и че има притеснения на неправителствени организации относно електронната идентификация.

Останалата част от Закона за електронната идентификация беше приет от вътрешната комисия и предстои да бъде разгледан на второ четене в пленарната зала, където все пак параграфът за електронния чип в личните карти да бъде приет.

"Месеци наред правехме малки стъпки в посока на реализирането на волята на 1.8 млн. българи да има електронно гласуване в България. Направена е огромна стъпка назад", заяви пред "Дневник" депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ), който е един от инициаторите на бързо въвеждане на електронно гласуване у нас.

По думите му ситуацията не е необратима, но е много сериозна. "Има реална опасност да се подмени най-добрият модел на реализиране на електронно гласуване и въобще на всички електронни услуги с нещо толкова посредствено, че на практика ще се обезсмисли цялото усилие", каза той и добави, че отпадналият параграф е фундаментът на всички бъдещи електронни услуги, в това число и на електронното гласуване.

"Ако предложението на комисията мине в залата, а това е много вероятно, тъй като обикновено минават подкрепените от комисия текстове, личната карта няма да е идентификаторът ни. Ще трябва друго устройство да е идентификаторът, което ще оскъпи и обезсмисли електронното гласуване, тъй като по-малко хора ще разполагат с него", смята Тренчев. Според него предложението за поправки към Закона за личните документи "за съжаление също трябва да мине отново през същата тази комисия, която днес окастри едно готово и работещо решение".

Според него въпросът е свързан с политическа воля от страна на мандатоносителя. "Всичко друго са процедурни хватки и оправдания да не се съобрази парламентът с волята на най-голямата партия в България, 1.8 млн българи, искащи държавата ни да влезе в XXI век по отношение на взаимодействията си с администрацията", добави той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също реагира във "Фейсбук" профила си. "Ето това имах предвид, когато казах, че "Цветанов цепи законопроектите на Бъчварова като пресни зелки". И когато предупредих, че изборът му за шеф на вътрешна комисия е предпоставка за нестабилност", каза той и добави, че отлагането на въпроса за чип картата е рядко ретроградно политическо действие, което поставя под въпрос цялата философия на електронното управление.

"България е пред избор - да върви по смелия реформаторски път на балтийските републики или да кисне в блатото на балканската бюрокрация. Бъчварова предложи първото, Цветан избра второто", посочи Радан Кънев.

"В Закона за електронната идентификация е заложена възможността да има електронен идентификатор на банкови карти, в смартфон или таблет, а не само в личните карти. Те обаче могат да се използват от ограничен сегмент от граждани - хората, които биха имали смартфон или таблет. Но електронният идентификатор е нещо, което трябва да обедини алтернативните форми, които и днес съществуват - ПИН кодове, ПИК кодове, пръстовите отпечатъци, които Министерството на здравеопазването иска преходно да използва до пълното навлизане на електронния идентификатор в здравния сектор. Наличието на лична карта е много важна предпоставка за неговия успех", защити закона в първоначалния му вид началникът на кабинета на Румяна Бъчварова Антон Герунов, цитиран от capital.bg.

"Именно голяма част от тези хора - в малките населени места, хора в третата възраст, които не биха използвали смартфон или таблет, най-много биха спечелили от това, че идентификаторът се включва в личните им карти и 
се използва както за нуждите на осигуряването и за нуждите на здравеопазването", довърши той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional