Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Даниел Кадик: Българските политици са въвлечени в корупция, организирана престъпност и връзкарство

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Даниел Кадик

 

Mониторинговият механизъм на ЕК над България не бива да се премахва, трябва да има и последици заради несправянето с корупцията, смята експертът

Българските политици са въвлечени в корупция, организирана престъпност, връзкарство. Въпреки това няма истинско разследване или присъда за тези хора. Това е проблемно и навежда на мисълта, че те са свързани с хора от съдебната система – както с прокурори, така и със съдии. Тези изводи направи в ефира на Би Ай Ти - Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондацията за свобода „Фридрих Науман“

„Европа не потупва българските политици по гърба, а им зашлевява плесница през лицето. България не успява да се справи с бежанския натиск. Говоренето на премиера Бойко Борисов понякога е шизофренно. Българската политика работи само със слухове, а не са факти. Българските медии не са свободни.“ допълва още експертът.

Той е на мнение, че мониторинговият механизъм на ЕК над България не само не бива да се премахва, но за страната трябва да има и последици заради несправянето с корупцията и липсата на реална съдебна реформа. Кадик допусна възможни санкции спирането на паричния поток от европейски фондове и разделянето на България от Румъния в докладите за правосъдието.

„Повторяемостта на написаното в тях е единствено напомняне, че всички тези неща все още не са направени, отбелязва той и напомня, че специално за България е била въведена категорията „организирана престъпност“, в борбата с която по думите му няма почти никакъв напредък. „Българите не трябва да бъдат засегнати. Те не трябва да бъдат спирани да пътуват свободно в Европа. Българските политици обаче са създали среда, заради която страната не заслужава да бъде извадена от мониторинга. Мисля, че има фундаментално неразбиране между Брюксел и София. Поощряването и засилването на играта не означава, че се справяш добре. Поощряванетo трябва да се разчита като „направи нещо най-накрая“., казва още Кадик.

Той спомена и за слухове, че германският канцлер Ангела Меркел буквално е крещяла на премиера Борисов за това, че не е присъствал по време на гласуването за съдебната реформа в българския парламент. Даниел Кадик заяви също, че много трудно разбира Борисов и че понякога говоренето му буквално му се струва шизофренно, като визира оптимизма на премиера, че страната ни е напълно готова за евентуален бежански натиск. „Направих много интересно пътуване в края на миналата седмица. Взех кола от Истанбул по целия път към Македония, като преминах и през Сърбия. Говорих много с различни хора – с българи от подземния свят, хора в бежански лагери и бежански организации.

Това, което ни казаха е, че само една трета от местата в центровете са заети. Като видях, че хората не искат да останат в България, цялата административна тежест, която те срещат, мисля, че държавата наистина не е в състояние да приема бежанците. Границите са много неефективно пазени“, разказа той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional