Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ако България не си плаща, Тръмп я гони от НАТО, за да я яхне Русия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Соня Александър, Ню Йорк, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Кой ще перефразира така думите на Рейгън: "Руснаците имат петрол, много петрол ...и аз ще ги накарам да пият само петрол!"


Ден преди кървавите терористични атентати в Брюксел, столицата на Европейския съюз, в Америка прозвучаха неочаквано и дори шокиращо думите на водещия кандидат на републиканците за президентските избори, Доналд Тръмп: "САЩ трябва да преосмисли членството си в НАТО!". Както е известно, тук се провеждат предварителните избори за номинациите на двете основни партии Демократическата и Републиканската за президентските избори през ноември.

Тези негови думи провокираха много дебати между експерти по националната сигурност - сред които генерали и бивши ръководители на разузнаването , както и на известни и авторитетни политици от двете водещи американски партии . Почти всички смятат , че Тръмп се превръща в глобална заплаха

Какво друго каза Доналд Тръмп пред редакционния съвет на вестник "Вашингтон поуст" преди няколко дни и след това неколкоратно потвъри в други инервюта и предизборни речи?

1. САЩ няма да напуснат НАТО , но ако бъде избран за президент Тръмп ще откаже да финансира отбранителния съюз като цяло. Не стана ясно какво имаше предвид, че ще бъдат направени изключения само за Германия , Франция и Великобритания? Известно е , че НАТО се финансира 75% от САЩ . Без Северно-атлантическия пакт в днешния му вид и състав, Европа няма военна сигурност и защита. А без Европа, която е люлката на нашата цивилизация, 

светът няма бъдеше в 21-я век

.2. Трамп категорично отказва да подкрепя Украйна, защото не била член на НАТО. С една дума подарява тази изстрадала страна на Путин . Жалко за хилядите избити украински момчета.

3. Строителният магнат заяви, че страните от Балканите, ако не си плащат за сигурността (в тази група е България) би трябвало да напуснат НАТО . В резултат , Русия ще яхне веднага България , Балканите и други части на Европа.

За тези идеи и планове на Доналд Тръмп се изказаха с голяма тревога хора като бившият директор на ЦРУ от времето на президента Джорж Буш-син, Майкъл Хейдън. и други високопоставени бивши служители в разузнаването.

Най-силно впечатление за категоричния отпор срещу идеите на Тръмп на американския военен и военно-разузнавателен елит направи подписката на 100 висши военни срещу избирането на Доналд Тръмп за американски президент. Те го смятат за сериозен риск за националната сигурност на Америка и света. Беше изтъкнато също, че за да се изгради самостоятелна европейска структура за отбрана са нужни поне 10 години и много пари. А Тръмп заяви , че не можел повече да чака. Тези негови думи прозвучаха 

зловещо за бъдещето и свободата на Европа

Тръмп беше подложен на остри критики и заради изхвърлянето му, че ще нареди да се инквизират хора, за да се разкрият по-бързо плановете на терористите. Запасният генерал от военно-морските сили Джеймс Ставридис ясно заяви, че не би изпълнявал подобни заповеди на Трамп, които са в нарушение на законите и правилата на американската армия.

Бих искала накратко да представя позициите на останалите кандидати за президент на САЩ относно спирането на финансирането на НАТО от Америка и ограничаването на функциите на Северно-атлантическия отбранителен съюз. Нека всеки сам да си направи изводите.

Мнението за НАТО на Хилари Клинтън: " Аз съм много твърд привърженик на НАТО. Вярвам , че ние (САЩ) трябва на бъдем заедно с нашите европейски съюзници, с които споделяме обща история и ценности. Аз мисля , че Северно-атлантическият съюз трябва да бъде по-активен във войната срещу Ислямската Държава и тероризма въобще. Още повече, смятам, че НАТО трябва да въоръжи Украйна, за да може да се защитава от руската агресия, а също така да разположим защитни балистични ракетни системи в Балтийските републики и на Балканите. И най-вече смятам, че не трябва да допуснем 

"коледния подарък " за Путин, който му е приготвил Тръмп!"

Мнението на републиканския кандидат за президент, Тед Круз: " Желанието на Тръмп да разруши НАТО ще подари на Путин една " неизвоювана от него победа"!

Мнението на републиканския кандидат, Джон Кейсик :" Ние (Америка) трябва да направим НАТО точно сега по-силен от всякога. Ние не трябва да обезкуражим и разочароваме нашите натовски съюзници".

Бих искала също да направя кратък обзор на двата мандата на сегашния президент Барак Обама. Много неинформирани хора повтарят като папагали неверната оценка, че бил най-слабият президент в американската история.

Преди всичко нека помислим какво свърши президентът Обама през последните осем години? Ще акцентирам главно върху ползите за Европа. Твърди се, че някога Роналд Рейгън е казал: "Руснаците имат пушки, много пушки... аз ще ги накарам да ядат само пушки!" Ако трябва да перифразираме онази фраза за политиката спрямо Москва на сегашния президент Барак Обама би прозвучала така: "Руснаците имат петрол, много петрол ...и аз ще ги накарам да пият само петрол!"

Това , което Обама свърши, малцина световни лидери са направили. Казвам го като човек, който не е гласувал за него:

1. Доведе Русия до банкрут без да бъде убит и един американски войник.

2. Направи САЩ производител номер едно на газ в света. За разлика от предишни администраци , при които цената на петрола зависеше от Саудитска Арабия, то при Обама цената зависи от Америка. Смъкна цената на петрола до 26 долара за барел, а руският бюджет беше планиран при 113 долара за барел. Руската рубла се срина четири пъти от първоначалната си стойност.

3. Обедини ЕС, в най- тежкия период на разединение на Европа, за санкции срещу Русия. Тези санкции са от две години, и сега ги продължи с още една година .

4. Създаде коалиция от 62 страни срещу "Ислямска държава ".

5. Заздрави американските отношения с партньорите й във Близкия изток - Турция, Йордания, Катар, Саудитска Арабия.

6. Сключи договор с Техеран за спиране на иранските ядрени програми - този договор е единственият негов спорен външно-политически акт, но все още е рано да се правят заключения.

7. Застана твърдо зад Украйна, като заяви категорично, че американските санкции няма да бъдат премахнати, докато Русия не върне анексирания Крим.

В заключение - аз съм републиканка, но нищо друго не ни остава освен 

да се молим Хилари Клинтън да победи

на изборите, ако Тръмп успее да стане републикански кандидат. Изглежда и много американци не са имунизирани срещу вируса на популизма, подобно на французите, които подкрепят Льо Пен или англичаните - Фараж. Тръмп, подобно на Жириновски, обяснява проблемите на американските работници с наличието на имигрантите; проблемите на Европа - с мюсюлманите (Тръмп не прави разлика между мюсюлманска религия и радикалния ислям). Планира да развали търговските договор с Китай, който е в рецесия, с Мексико, с Япония... . С една дума - всички да умират, само Америка да живее. Проповядва политика на краен изолационизъм и протекционизъм. Това неминуемо ще доведе до дълбока световна икономическа рецесия, сравнима с някогашната Голяма депресия. И в края на краищата от това ще загубят всички, включително и Америка.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional