Свободата днес и тук 27 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Граждански Конвент се обяви за демафиотизация на страната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Граждански организации подписаха Меморандум за сътрудничество и общи действия

През почивните дни в София се проведе открито заседание на Съвета на Гражданския конвент. В дискусиите взеха участие освен учредителите "Движение Обществен натиск" и "България Обединена с Една Цел - БОЕЦ" още и гражданските сдружения - "Дружество за защита правата на човека - Илия Минев", "Европамет" и "Обединени реформатори". Участваха и представители на гражданските групи и инициативи - "Движение 26 юни", "Граждани за Своге", "Десен профил", "Граждани за Костинброд", "Инициатива за учредяване на партия 14 юни". Активно се включиха с позиции по разглежданите въпроси обществениците и експертите Васил Филипов и Румен Гълъбинов. Гости и наблюдатели бяха представители на партиите "Д3" и "Български Национален Фронт" .

Основен акцент бе поставен върху нуждата от създаване на култура на гражданското недоволство и протест. Участниците наблегнаха на нуждата от гражданско образование за насърчаване на институционалната култура на българското общество и проявяване на нетърпимост към криминалния модел, по който се управлява България, към корупцията и престъпността.

В уводното си слово говорителят на Конвента Манол Глишев заяви, че парламентарно представените партии, са вече напълно дискредитирани и практически без изключения, обслужват мафиотския модел на управление “КОЙ” в основата на който стоят кадри от бившите Държавна сигурност и Комунистическата партия, както и хора от криминалния контингент. Българските институции, продължи Глишев, от Народното събрание и правителството до съда и общините са напълно лишени от легитимност. Законността в България е унищожена и гражданите трябва тепърва да измъкнат страната от ръцете на крадците и престъпниците, които са си присвоили властта.

Участниците в заседанието изразиха готовността си да разширят Гражданския конвент и да действат решително и смело за демафиотизацията на България. За Конвента основната сила, стояща зад сега съществуващия криминален модел на управление на България е Русия, чиято неосъветска диктатура си служи с кадрите на старата ДС у нас.

Като асоцииран член на Конвента бе прието „Движение 26 юни”, а „ДЗПЧ- Илия Минев” и „Граждани за Своге” ще подадат официално своите документи за присъединяване към Конвента и подписване на Меморандума за сътрудничество на следващото заседание, което ще се проведе на 15 май в гр. Своге.

На заседанието бе приета официална „Позиция на Гражданския конвент по повод 12 години от членството на България в НАТО”, в която се отбелязва, че „мафиотското управление на България е заплаха не само за евроатлантическия избор на страната ни, но и за нейния суверенитет, за държавността и за самото съществуване на нацията”. В Позицията се казва , че „единствената сила, която може да спре и обърне тази пагубна тенденция са обединените граждани, като НАТО и Европейския съюз са важен фактор за подкрепа, но не могат да решат проблемите без активното участие на българските граждани”

На заседанието бе приета и „Декларация на Гражданския конвент относно пълзящата реабилитация на комунистическия режим” по повод рекомунизацията и арогантното издигане на кадри на бившата комунистическа партия и Държавна сигурност на важни властови позиции. Декларацията завършва със следното:

„Организациите, включили се в Гражданския конвент, ще действат целенасочено за провеждане на закъснелите, но по-необходими от всякога лустрация и декомунизация в България. За престъпленията на комунистическия режим, които включват шокиращо голям брой убийства на невинни, няма давност. Привилегированите при диктатурата лица нямат моралното право да оправдават или омаловажават тогавашните зверства и да продължават да имат претенции за обществена роля у нас. Престъпното минало трябва да бъде изцяло осветено. България не може да продължи да бъде арена на нездрава соцносталгия, нито на вредоносните дейности на агентите от ДС. Тази кауза засяга не само формирането на историческата памет, но и самото функциониране на държавните институции, както и на пазарните механизми. До днес България остава пленена страна, която тепърва трябва да бъде изтръгната от ръцете на бившата Държавна сигурност. Декомунизацията няма алтернатива”.

Декларацията ще бъде изпратена до Президента, Премиера и Председателя на Народното събрание на Република България.

Гражданският конвент прие предложеното от „Движение Обществен натиск” решение на 16 април /събота/ в 16 ч. в цялата страна да се проведе гражданска акция под надслов (по идея на Алфред Фосколо от "Европамет") "Не на тероризма” по повод годишнината от най-кървавия атентат на ХХ век в Европа, извършен в София през 1925 г. в църквата „Св. Неделя”. На същата дата с молебен за България в църквите в различни населени места ще се почете годишнината от приемането на Търновската Конституция през 1879 г. като първия суверенен акт на българския народ, с който се учредява Третата българска държава.

След закриване на заседанието, представители на гражданските организации поднесоха в Борисовата градина венец пред паметника на Г.С. Раковски – възрожденския политик и идеолог, поставил основите на организираната съпротива за национално освобождение на България, учител на Левски и редица видни национални революционери и първият мислител, отбелязал отрицателната роля на Русия спрямо българското общество. Паметно слово по случай 195 годишнината от рождението на Раковски, бе произнесено от Кирил Чуканов, съпредседател на ДОН.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional