Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

КАРИКАТУРНИТЕ ОКАРИКАТУРЕНИ И ОПЕРАТА “СЕЛСКА ЧЕСТ”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любен Лачански

Спомняте си тази стара езикова заигравка:

”Карикатурата на карикатуриста, не окарикатурава окарикатурените, а окарикатурява карикатуриста”.

Ние-българите, за сетен път доказваме, че  сме наопаки.

Окарикатурените от великолепния художник Чавдар Николов карикатурни величия му отмъстиха:Забраниха сатиричните му рисунки в няколко сайта и една телевизия.

Дръпнаха му шалтера.

Спряха му кранчeто.

Взеха му бамбото.

Така ще се гаврят и днес онези, за които смешните рисунки, не са нищо повече от шарено петно, до зодиака или кръстословицата и жълтото издание - подобно на вeстник, което единствено си купуват заради “Момичето от 3 страница”. Голото момиче, ако не сте разбрали.

За това и цензурираха Чавдар. Защото той е мислещ и знаещ артист. И великолепен рисувач. И демократ. И не на последно място грижовен и отговорен баща и съпруг.

И мой приятел и колега от четвърт век.

Журналист, който не е страдал от чорбаджиите си или от властите, не е никакъв журналист. Това също е някаква пак нашенска сентенция.

Но защо? Нали сме уж “демокрти”, нали сме остров на стабилността и етническия мер. Нали сме…

Нищо подобно. Нищо не сме. Ние сме едни задръстени комплексари-хвалипръцковци, които не са мръднали ни на самтиметър от времето на поредното ни лелеяно и възпявно най-патриотично робство.

Добре, все пак че Чавдар не е и в кауша, защото Александар Божинов – родоначалник на тези вестикарски рисунки у нас, сам не помнеше колко пъти е преспивал и будувал из килиите на всяка придошла българска уж власт.  Та и дори и при най-хуманната уж. Сталинистката. Ами Щуреца, него не го ли уби също споменатият герой от карикатурите му. И то с отминала давност шега. Ех, нали писаното и нарисуваното остава…

 Жендов и Бешков също не са щадени от сатрапите на комунизма. Димовски откровено бе “горен” в пещите на полиграфическия комбинат “Димитър Благоев”. А Тодор Цонев, помните ли  и неговата нерадостна съдба. И преди и след преврата на 10 ноември.

Добре, това е история, ще речете, но сега защо? Защото сме в България. И защото глупакът не може да търпи някой да се присмива над скодоумието най-откровено. При това публично. Нали го излага пред чужденците. Ето защо.

И още, защото Чвдар Николов е талантлив, което значи, че е над всичките крамоли и дрязги. Защото той има определено място в културната история на страната ни и на Европа. А Б. Б. и Цецка Цачева ще си заминат като ланският сняг без спомен, или като спомен от Азорските острови, ама на пощенска карта. Не може да ги спаси от забрава дори съзнанието и на най-скрупольозния паметлив историк. Просто защото са прости, неуки и нямат нито ДНК, нито сетива да разбират различното.

А еднаквото за тях са аплаузите, венцехваленето и писма от рода на това, което приравнява Цветан Цветанов до Апостол на свободата и следовник на Бенковски.

Прочее, загубена работа.

Гниеща власт и държава. И именно затова скалпелните карикатури на Чавдар убождат и плашат. Вместо най-естествено да бъдат разбирани, разчетени и да се приемат като нужното и енеобходимо лечение.

Работил съм с Чаво в пет издания. Всекидневници и седмичници.

Книги сме правили. И бели. Черпели сме се и сме пили неговото прекрасно вино от лозата му в Джерман.

Познавам родителете и семейството му.Възхищавам се от съпругата му.

А тези глупави цензори смятат, че по този начин ще сломят творец и артист от ранга на Чавдар Николов. Горчиво се лъжат. Дажа много. Те ще го направят още по филигранен и остър.

И Чаво може само да им благодари за подаръка.

Защото има и още една поговорка, но този път латинска.

Онази, че животът е кратък, а изкуството било вечно. Това май го знае и Божо Димитров, който в антрактите между две действия от операта “Селска чест” може да го обясни и на чорбаджията си Бойко Борисов. Хубвото е, че няма да да има смелост.

А спомената “Селска чест” все ще е най- посещавата постановка из оперните театри в България. Докато ги има.

Защо ли?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional