Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

​Танковете и лъжата взеха главата на Петър Младенов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

 

Преди 26 години народът свали един комунистически диктатор, който искаше да бъде приет за реформатор

6 юли – ден, урок за политиците и държавниците на България. Преди 24 години, в зората на родната демокрация Петър Младенов подава оставка, като председател (президент) на Република България, след мощен обществен натиск, заради думите "По-добре е танковете да дойдат".

Бившият външен министър от епохата на комунизма Петър Младенов заменя Тодор Живков като председател на Държавния съвет на 17 декември 1989 г. След промяна на Конституцията на 3 април 1990 г. Държавният съвет е разформирован и той е избран за председател (президент) на Републиката.

Според разпространен от СДС видеозапис по време на протестния митинг от 14 декември 1989 г. Младенов е уловен от камерата на кинорежисьора Евгени Михайлов да изрича фразата "По-добре танковете да дойдат". След публични протести през юли 1990 г. той се оттегля от поста и от активния политически живот.

Как се стига до фразата с танковете, разказва Евгени Михайлов: „На 14 декември 1989 г. хората, събрали се пред Народното събрание, очакваха народните представители да изпълнят обещанието си от предния ден, че ще бъде отменен Член първи от българската конституция, който гласеше, че ръководна роля има БКП. Неочаквано в парламента решиха да не го отменят в този ден, но никой не излезе да обясни на хората защо не се отменя. Така се създаде напрежение и се струпаха около 15-20 000 души около Народното събрание. Лидерите на тогавашната опозиция от СДС призоваха хората да се разотидат по къщите си мирно и тихо и те започнаха да се разотиват. Точно в този момент от Народното събрание излязоха няколко народни представители, които се опитваха нещо да обясняват, но нямаха мегафони. Излезе и президентът Петър Младенов, докараха една кола с малка уредбичка, той се опита да говори нещо, но никой не чуваше нищо. И Петър Младенов, който преди да стане президент на мястото на Тодор Живков, беше близо 30 години външен министър и е свикнал само на ръкопляскания и овации, не можа да понесе, че хората го освиркват и дюдюкат.

И така в яда си нарече хората екстремисти и изрече още куп други недомислени фрази, като накрая, хвърляйки мегафона на влизане в Народното събрание, се спря на вратата и се обърна към най-приближените си, между които беше и ген. Добри Джуров, и каза: „Най-добре е танковете да дойдат”. Няма да влизам в подробности, само ще кажа, че шест месеца по-късно, когато този материал беше показан по време на предизборната кампания през юни 1990 г., когато бяха първите демократични избори, Петър Младенов отрече да е казвал подобна фраза. Обяви, че това е манипулация, клевета и монтаж. Започна следствие, разпити, беше назначена експертна комисия, която трябваше да изследва записа. Накрая, когато се доказа, че записът е автентичен, студентите поискаха оставката на Петър Младенов. И след известно опъване той си я подаде”.

Този епизод преобърна по някакъв начин историята на България, но е показателен за регреса в морала на политиците от БСП/БКП. Днес те не се притесняват открито да лъжат избирателите си и гражданите и цинично искат ежедневно да им прощаваме лъжите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional