Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Като по учебник: ДПС показно атакува ГЕРБ и вкара БСП в капан

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Mediapool


ДПС атакува показно ГЕРБ и започна преговори с БСП за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. При фактически стартирала кампания за президентските избори, този ход изглежда удобен за ГЕРБ, тъй като би профилирал кандидат-президента й Цецка Цачева като опонент на ДПС, а от друга страна повишава цената на гласовете на движението за втория тур.

ДПС ще носи отговорността да определи кой ще бъде бъдещият президент на страната, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ пред репортери в парламента.

Макар че се регистрира за участие в президентските избори, ДПС не издигна кандидат, тъй като ръководството му си давало сметка за реалностите в обществото, обясни той. Карадайъ обаче увери, че ДПС се отнася съвсем сериозно и отговорно и към президентската институция, и към изборите.

Запитан кой кандидат ще подкрепи партията му, той каза, че още няма решение. Карадайъ подмина репортерските въпроси дали това може да бъде Пламен Орешарски.

Същия ден ДПС предупреди ГЕРБ с декларация, че "влизането в капана на патриотари и преходни политици" ще разруши мостовете ѝ с останалите партии. Конкретният повод за рязката атака към партията на Борисов е забраната за бурките, предложена от Патриотичния фронт и приета окончателно преди седмица с гласовете на управляващите, но и на депутатите от БСП, присъстващи в залата.

ДПС предлага на БСП вот на недоверие за цялостната политика на кабинета

След като бе изчетена декларацията, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна в парламента с лидера на социалистите Корнелия Нинова и обяви: "Ръководството на ДПС предложи да се обсъди вот на недоверие за цялостна политика към правителството на Бойко Борисов".

"Основата на това правителство, тоест мнозинството в Народното събрание, и начинът, по който се конструира, е погрешно и по този начин погрешно е съставен този кабинет. Няма секторна политика, за която да няма вот на недоверие и нашето предложение беше евентуално да обсъдим вот на недоверие за цялостна политика към кабинета", заяви Карадайъ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която преди седмица отправи бурни закани за вот на недоверие към управляващите в областта на външната политика заради номинирането на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттеглената подкрепа към Ирина Бокова, сега не изглеждаше особено готова да подкрепи искането на ДПС.

"Обсъдихме няколко теми за вот на недоверие. Ще продължим консултациите, след като двете ръководства на партиите се съберат.... Така че ни предстоят втори път разговори след двете заседания на ръководствата на партиите, каза Нинова.

БСП в капан

Ако БСП не получи подкрепата на АБВ и част от БДЦ (депутатите, които се съюзиха с Първанов), едва ли ще рискува да играе самостоятелно с ДПС.

Самата закана на ДПС за такъв вот на недоверие точно преди президентските избори е политическо харакири за всяка друга партия, която го подкрепи. Още повече, че БСП залага сериозно на националистическата карта и водеща тема в кампанията й е заплахата от бежанците.

Какво цели ДПС?

Какво реално цели Движението за права и свободи засега е трудно да се каже. Едната възможност е хората на Доган да подкрепят показно БСП, за да бъдат пришити към тях на президентските избори, а подкрепата за ГЕРБ да бъде задкулисна.

Другата опция е ДПС да вдига електоралната си цена, макар че и до момента кабинетът "Борисов" обслужва добре бизнес интересите на движението. Освен многомилионните обществени поръчки, печелени от свързани с ДПС фирми, през август правителството разпредели около 27 млн. лв. за общините, като лъвският пай (над 14.5 млн. лв.), отидоха за 33 общини, в които ДПС спечели на местните избори преди година.

Остава и възможността ДПС да настоява за участие във властта през парадния вход – искане, което не е слизало от дневния ред на движението още от създаването на сегашното правителство.

Обвиненията към ГЕРБ са всъщност към Патриотичния фронт

"Парламентарната група на ДПС заявява, че приетите досега, но и приеманите занапред порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони са своеобразен вододел в политическите отношения с ГЕРБ. В бъдеще тези теми ще са незаобиколим фактор в комуникацията ни с ГЕРБ, ако я има тази комуникация. Тук визирам задължителния вот, загубата на избирателно право, ограничаването на гласуването в чужбина, забраната за предизборна агитация на друг език, закона за закриване на лицето. Спечелването на президентския пост не може да има за залог уязвяване на законни и традиционни обществени отношения, ограничаване на изконни свободи и отнемане на права, в т.ч. и религиозни", заяви в сряда от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Той обвини ПФ и ГЕРБ в заиграване - недалновидно и безперспективно, в нечестна игра, визирайки приемането на дискриминационни, според партията му, закони.

Кърджалиев осъди "опитите на за провокиране на ислямофобия".

По думите му досега ДПС мислели, че приемането на дискриминационни закони досега е било вследствие на "извиване на ръцете на ГЕРБ", но вече мислят, че ГЕРБ е не само съучастник, а активно инициира този тип политики.

Кърджалиев каза, че прагът на премерената опозиционност на ДПС към ГЕРБ вече е преминат.

Той предупреди ГЕРБ, че за всяко следващо поругаване на демокрацията от ДПС ще говорят напоително и убедително навсякъде в България, но най-вече в Дулово, Никола Козлево, Кубрат, Котел, Ябланово, Айтос, Търговище, Разград, Кърджали.

"Подценихте ни. За тези 26 години имаме сетива, с които можем да прозрем, че според нас има недалновидна и безперспективна игра, при това нечестна игра на Патриотичния фронт и ГЕРБ. Тя цели спечелването на краткотрайни електорални дивиденти от страна на кандидат-президентската националистическа двойка и фаворизирането й", заяви Кърджалиев.

Според него целта на тази игра е минимизиране на тежестта на кандидатите на другите системни партии - БСП, РБ и АБВ.

Лидерът на ВМРО и кандидат – президент Красимир Каракачанов коментира, че ДПС се притеснява да не бъде изместено от третото място като партия от обединените патриоти и "така да бъдат лишени от възможността да изнудват било леви, било десни партии, за да правят коалиции с тях".

За да бъде свалено правителството, са нужни 121 депутатски гласа. БСП има 38 народни представители, а ДПС - 30. АБВ има 11 народни представители и засега е "за" вот на недоверие, но


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional