Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Антониу Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще е следващият генерален секретар на ООН. В рядка проява на единодушие посланиците на всички 15 страни от Съвета за сигурност на ООН излязоха да съобщят след шестото по ред предварително гласуване, проведено в сряда, че са се обединили около кандидатурата на Гутериш и ще го утвърдят окончателно след официален вот в четвъртък.

"Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутериш", обяви пред репортери руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, чиято страна в момента е ротационен председател на съвета.

"Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10 часа (17 българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", допълни той в присъствието на останалите си 14 колеги.

От името на 15-те страни Чуркин пожела на Гутериш "успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години".

 

След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутериш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

На шестия предварителен вот петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай гласуваха за пръв път с цветни бюлетини, за да стане ясно кои от кандидатите биха получили вето.

Гутериш, който бе неизменен фаворит в първите пет вота, събра най-голяма подкрепа – 13 гласа "насърчавам", два - "без мнение" и нито един "не насърчавам".

Той не получи "не" от нито една от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър коментира, че този единодушен избор е минал забележително без противоречия. Пауър посочи още, че има нужда от подобно обединение в Съвета за сигурност.

Новината предизвика всеобща изненада, тъй като повечето наблюдатели очаква процедурата по избора да продължи до края на октомври, докато петте страни с право на вето успеят да се договорят за общ кандидат. Имаше очаквания Русия да блокира бившия премиер на Португалия, тъй като само преди ден руският постоянен представител Чуркин заяви, че страната му би искала да види жена от Източна Европа начело на най-голямата световна организация.

Като върховен представител на ООН за бежанците Гутериш непрестанно е апелирал към съвестта на международната общност по отношение на най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам, освен това е заявявал, че ще продължи да бъде говорител на онеправданите, ако бъде избран за ръководител на ООН.

Фактът, че и по време на дебата между кандидатите за генерален секретар Гутериш обеща да остане активист на хуманитарната кауза, прави сегашната му победа изненадваща, тъй като Русия и най-вече Китай бяха против човек с такъв профил за заеме най-високия пост, отбелязва "Гардиан".

Освен това нагласите бяха, че най-после е дошло време за жена начело световната организация, която в цялата си 71-годишна история е била оглавявана от мъже. Поради тази причини в надпреварата се включиха няколко жени, включително от Източна Европа.

Последна в състезанието влезе зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, номинирана от българското правителство миналата сряда заради слабия резултат на предишния кандидат Ирина Бокова, която обаче не се оттегли и продължи надпреварата в лично качество. За броени дни Георгиева получи подкрепата и на други страни от Централна и Източна Европа, което се очакваше да повиши шансовете й като представител на региона.

Неочаквано бързият финал на състезанието вероятно е разочарование за Георгиева, както и нейният резултат в първото и единствено гласуване, в което участва.

Тя е била подкрепена от 5 държави, сред които 2 постоянни членки, 8 държави са били "против", сред които две постоянни членки, а 2 са гласували "без мнение". Кандидатурата на Ирина Бокова е била подкрепена от 7 държави, а 7 са били "против". Една държава се е въздържала.

След вота Кристалина Георгиева поздрави Гутериш: "Kъсмет при преследването на амбициозните цели на Обединените нации".

В надпреварата за генерален секретар на ООН се включиха общо 13 кандидати. Петте предварителни гласувания имаха за цел да насърчат едни и да подтикнат други да се откажат, за да може по-лесно да се стигне до един консенсусен кандидат.

 

Гутериш ще замени южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат като генерален секретар на ООН приключва на 31 декември.

 

67-годишният Гутериш е бил председател на Социалистическата партия в Португалия и премиер на страната от 1995 до 2002 година. От 2005 до 2015 г. той е начело на върховния комисариат на ООН за бежанците. Като негова заслуга се оценява това, че по време на мандата си е съкратил разходите на агенцията, като същевременно е повишил качеството й на работа по време на мигрантската криза.

 

Гутериш е католик, има две деца и втори брак, след като първата му съпруга умира от рак. Според американски медии най-близкият му конкурент е била Кристалина Георгиева.

 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional