Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Наглите”, ДАНС и властта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Ювелирната операция по разбиването на групата за отвличания “Наглите”, ръководена от къщата на самия премиер в Банкя, изглежда ще се окаже акция с по-далечни мишени, отколкото на пръв поглед изглежда. И най-вероятно ще се окаже парадоксално свързана с друг един скандал, който напоследък тресе държавата: с разбиването на парламентарната група на РЗС и в частност – със сексуалната ориентация на нейния лидер Яне Янев, публично разкрита от Волен Сидеров.

Както и можеше да се очаква, парламентарния сблъсък от миналата седмица, в който Волен обяви Яне за педал, а той пък му го върна с предложение да докаже своята хетеросексуалност “върху” благоверната му Капка, получи своето резонно продължение – вече на много по-сериозна плоскост от педерастията на някакви си партийни лидери. Националистическият лидер обяви пред “Нова телевизия”, че сред заловените от групата за отвличания има лица, които са работили за предизборната кампания на РЗС.

Като такъв бе идентифициран Антон Петров – Хамстера, един от задържаните с постоянна мярка за неотклонение – и считан за “мозък” на въпросната група. Сидеров заяви, че той бил събирал гласове за РЗС в Сливенско и Старозагорско, и обеща допълнителни разкрития в следващите дни.  Намек за техния характер бе искането му към министър Цветанов да каже с кого са били последните разговори на Хамстера преди да го арестуват – както и намекът, че въпросния гангстер е много близък един “нашумял гражданин”.

Това се оказа самата истина – а гражданинът, освен наистина много нашумял, се оказа и много лоялен. Дотолкова, че да носи попилените секратни доклади на ДАНС на крака при министър-председателя.

От публикувано тази сутрин разследване на “Дневник” и “Капитал” става видно че Антон Петров – Хамстера има сериозни бизнес контакти с фигури от политическия елит – например с небезизвестния бивш депутат от БСП Захари Захариев, член на ръководството на БСП-София. Червеният професор (и бивш агент на Второ главно на ДС) беше и член на Висшия съвет на БСП, но бе пожертван, за да се изтрие “петролното петно” от ревера на столетницата – тъй като се оказа, че тъкмо той е посредничил при сделките на БСП със Саадам Хюсеин по програмата “Петрол срещу храни” – осъществени предимно през фирмите на оръжейния търговец и някогашен издател на “Дума” Петър Манджуков.

За зла чест се оказа, че освен с иракския диктатор Захариев е бил бизнес партньор и с Хамстера. Той е съдружник с него и с Чавдар Василев във фирмата ВАЗ-07 ООД, която е закупила чрез търг терен в кв. “Горубляне” на стойност 1.7 милиона лева – с намерението да строи търговски обект.

Сделката е сключена миналата година – и можем само да гадаем дали дяловото участие на Хамстера не е свързано с рязането на нечии уши и пръсти. По-интересен обаче е начинът, по който проф. Захариев коментира това бизнес-партньорство. "Не съм близък с Антон Петров, запозна ни общ приятел, който е и управител на въпросната фирма ВАЗ-07 ООД - Чавдар Василев. През 2007 г. преди създаването на фирмата Антон Петров ми беше представен от Чавдар Василев като вицепрезидент на "Лев инс" и аз не съм имал никакви съмнения към него." – заявява той. И добавя: "Изумен съм, че човек на такава позиция, втори след Алексей Петров в “Лев инс”, с такива референции, който разполага с такива доходи, би се занимавал с подобни неща. Възприемал съм Антон Петров като човек на бизнеса, не съм и подозирал, че може да е замесен в такава схема.”

По думите на Захариев не само Хамстера, но и Чавдар Василев, който в момента е управител на общата им фирма ВАЗ-07 ООД, също бил служител на “Лев инс”. По-интересното е, че Тони Хамстера не само че е представян като втория човек след Алексей Петров в “Лев инс”, но и има съвсем директни делови съучастия с компаниите от корпорацията на бившата барета (спомняте ли си как Петко Сертов обосноваваше назначението му в ДАНС – с аргумента, че трябва да му намерим работа на момчето!). Журналистическото разследване на “Дневник” и “Капитал” посочва съвсем коректно неговите участия в компаниите от корпорацията, създадена от Алексей Петров, поради което ще си позволя да го цитирам:

 

“Самият Антон Петров също има топли връзки със застрахователната компания. Според регистъра ДАКСИ той държи 34% от охранителната фирма "Спартак секюрити" АД, където е съсобственик заедно с "Лев корпорация" АД. До средата на 2007 г. Хамстера е бил прокурист на фирмата.

Тони Хамстера е в управлението и на "Галилео.БГ" АД - той става член на съвета на директорите на 11 септември 2008 г. на мястото на единия от съдружниците - Павел Николов. На интернет страницата на компанията пише, че тя се занимава с "телеметрия и телематика на подвижни и стационарни обекти. Технологията е базирана на системата за глобално позициониране - GPS, и GSM мрежата"; както и "технология  за наблюдение и контрол на всички видове транспортни средства, машини и съоръжения".

Според регистъра ДАКСИ собственици на фирмата са Павел Николов, Веселин Нинов, Веселин Маринов и Станислас Геенс (в различни фирмени документи Геенс е давано като Генс и понякога се изписва като първо име - бел. ред.). Павел Николов до миналата година е бил зам.-председател на управителния съвет на "Лев корпорация" АД, а сега е управител на фирмата АС БГ ЕООД, която държи 14.75% (според протокола от последното общо събрание) от застрахователната компания "Лев инс". Според Търговския регистър Павел Николов е и в управителния съвет на "Здравноосигурителен институт" АД, в което 80% от акциите се държат от "Лев инс".

До 2002 г. Веселин Нинов е бил изпълнителен директор на държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД, която е собственост на МВР. Фирмата изработва регистрационните табели за автомобилите в КАТ, доставя охранителна техника, продава оръжие, внася оперативно-технически средства и е още... застрахователен брокер. Веселин Маринов е в управлението на няколко фирми, свързани с "Лев корпорация" - "С експрес груп" (тя е собственик на "Такси-С-експрес", позната с такситата 12-80, като и двете фирми са акционери в "Лев корпорация") и "Спартак интер холдинг С.И.Х" АД, 35% от която според регистъра ДАКСИ  са собственост на "Лев корпорация"). Белгиецът Станислас Геенс е бил председател на УС на "Лев корпорация" до 21 април 2008 г.

"Лев корпорация" и АС БГ ЕООД държат общо 49.65% от застрахователната компания "Лев инс" АД (към 31.05.2009 г.). През пролетта застрахователното дружество започна да предлага застраховка за отвличане, която при настъпване на застрахователно събитие освен поискания откуп ще покрива и разходите по преговори, хонорари на адвокати и консултанти, както и разноските по оказване на психологическа и медицинска помощ.”

 

Тези данни говорят сами за себе си – но това още не е всичко. Оказва се, че Хамстера е председател на карате клуба “Левски Спартак”, помещаващ се на територията на едноименния басеин. Който пък – заедно с прилежащите му бойни клубове, фитнес зали, барове и ресторанти е собственост на Алексей Петров. Той пък от своя страна е президент на федерацията по карате. (Прочее на този спорт се дължат и противоречивите му допирни точки с Бойко Борисов, спрямо когото Алексей Петров се показа тъй “съзнателен гражданин”: двамата се редуват на президентския и вицепрезидентски пост във въпросната федерация; задено с небезизвестния Румен Пашата са съдружници в “Будо-инвест”, която по техните думи била създадена, за да подпомага родното карате.)

По-паметливите вероятно ще си спомнят, че тъкмо край този басеин се състоя фаталната за Румен Петков сгляда с “братя” Галеви, организирана от Алексей Петров – и че пак тази територия беше визирана в “Опасните новини” като седалище на организираната от него група от бивши висши служители на тайните служби за събиране на компромати срещу политическия елит – и специално срещу Бойко Борисов.

В разследването на двата вестника се посочва, че “веднага след арестите жълто-конспиративния сайт afera.bg (в който често излизат материали в подкрепа на Алексей Петров) започна да публикува критични текстове за операцията "Наглите" и дори лансира тезата, че целта на разбиването на групата е била да се удари по Алексей Петров.”

Тук обаче нещата са малко по-комплицирани. Според медиите Аfera.bg е собственост на запрения от месеци в ареста варненски гангстер Веселин Данов (син на някогашния вътрешен министър и по-сетне председател на Конституционния съд, покойния Христо Данов). От тази гледна точка връзката с Алексей Петров е практически неизбежна – и минава през някогашните твърде близки отношения и на бившата барета, и на Веселин Данов с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Тази връзка обаче съвсем не е еднозначна. Истина е, че afera.bg дълго време защитаваше интересите на Алексей Петров, а редактиращата го Веселина Томова с гордост визираше себе си като негова ученичка (вероятно по акции на тихия фронт, свързани както с олигархически кръгове на бивши ДС-офицери, какъвто е и самият Алексей – така и в задушевно съдружие със спецовете от МОСАД). След като започна да излиза в. “Галерия” обаче, сайтът много рязко смени и тона, и отношението си към прочутия ДАНС-ов герой – и в момента от една страна по стара традиция разнищва някои дребни подробности по “ювелирните” операции на полицията, а от друга – топи Алексей Петров със съвсем конкретни данни за неговите мафиотски обвързаности и вади наяве скрити детайли от битката му срещу Бойко Борисов.

Специално контектста на настоящия скандал се обогатява с една доста пикантна подробност: “Тони Хамстера минава за близък до Алексей Петров. Хамстера работи в застрахователната компания „Лев Инс”, а Алексей Петров е кръстник на детето му от бизнес – дамата Ваня Червенкова.” С други думи – доскорошния сив кардинал на ДАНС освен съдружник на гангстери се явява и Кръстник. И нещо повече, допълва сайта: “Цветанов обаче със сигурност трябва да провери „наглият” Хамстер дали пък не е агент на ДАНС, както afera.bg добронамерено подозира.”

Възможно ли е това подозрение да се окаже реалност? Възможно е. В България всичко е възможно. Възможно е и нещо повече – откакто над държавата се срина лавината от ВИП-отвличания, всички с основание подозират, че действително “наглите” акции – както и пълната безпомощност на полицията, се дължат на нечие височайше покровителство. Някой очевидно е държал бандитите “в час” за това, което службите смятат да предприемат; някой им е давал вътрешна информация за уязвимите жертви, някой ги е подпомагал логистично – нека припомним само между другото, че Хамстера е бил член на съвета на директорите на “Галилео.БГ” АД, в което един от съдружниците – Веселин Маринов, е бивш директор на “Безконтактни мултиплексорни вериги” – собственост на МВР, занимаваща се с какво ли не – включително оперативно-технически средства и търговия с оръжие;  същият по-късно е бил и в управлението на няколко фирми от “Лев корпорация”.

Като се има предвид на какви неща се нагледахме покрай ДАНС, разработката “Галерия” (трансмутирала като вестник на Алексей Петров) и хвърчащите насам-секретни доклади, то защо да не предположим и това – че групата за отвличания е работила под шапката на самата агенция за национална сигурност – и е била координирана именно от Алексей Петров. Едно наистина футуристично, но не и невероятно предположение. И една дребна подробност покрай него: тъкмо застрахователната компания “Лев инс” предложи нещо нечувано за родния застрахователен пазар: застраховка за отвличане.

Защо не – “Лев инс” е поредното превъплъщение на старата “Аполо-Болкан”, в която Алексей Петров беше съдружник не с кой да е, а със Златко Баретата. Тази компания дори в докладите на МВР фигурира сред пионерите на силовото застраховане – тогава беше много ясно защо хората си застраховат колите в “Аполо-Болкан”, в СИК или примерно в “Корона-инс”. Отговорът е прост като колумбовото яйце: защото иначе ще им ги откраднат – и ще ги откраднат бригадите от същите тези мутри, основали застрахователните компании – тогава ще трябва да плащат голям откуп, за да им ги върнат. Та и с отвличанията така. Както се казваше някога: “Елате вие при нас, за да не дойдем ние при вас!”

 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional