Свободата днес и тук 21 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Малка победа в Закона за електронни съобщения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Богомил Шопов

Цитирам направо дневник. Чакам да видя окончателните текстове, обаче, защото има доста проблеми отново.

Притеснява ме главата компютърни престъпления, добавена след тежки ( престъпленията по Глава 9а), както и други малко неща, но е малка стъпка напред.

Какво ме тревожи по 9А
——
След като бяха отхвърлени доста от текстовете от ЗЕС, за които можете да прочетете по-долу, се оказа, че депутатите са приели и едно чисто бизнес лобистко искане на серия сдружения, което е да се включи в основанията за използване на трафичната информация и срещу КОМПЮТЪРНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по глава 92 на Наказателния кодекс.

Въпреки твърденията на бизнес лобистите, които използват незнанието на депутатите за своя сметка, директивата НЯМА за цел компютърните престъпления а само ТЕЖКИТЕ нарушавщи националната сигурност.

Така се оказва, че трафичните данни ще важат за ТЕЖКИ и ЗА КОМПЮТЪРНИ престъпления, докато за тежките се изисква заповед на прокурор, то това не важи за компютърните по глава 9а.

По наши данни, предложението за глава 9А е внесено от Минчо Спасов “по логиката да се синхронизират правилата в НПК за СРС и ЗЕС”

Какво правихме ние?

Освен появите в доста медии и протестите в София и Варна, в последните седмици имахме страшно много разговори с депутати (някой от които направиха големи компромиси със собствените си правила), като ги молихме да говорят и с техни колеги и се събра според мене добра платформа за цифрова свобода, може би водена от личното нежелание на всеки да бъде следен безконтролно, но преди да говорим с тях, малко знаеха какво щяха да гласуват, така, че можем да кажем, че от “електронна граница” имаме малка победа, но много много работа.

Така или иначе ще се прави наредба, а вътре ЩЕ ИМА МНОГО НАРУШЕНИЯ на правата, като знаем кой ще я пише.

Благодарим и на Дневник за медийната атака :)

Eто и предложенията за които настоявахме в пленарна зала:

Член 251, алинея 1, началото да стане:
За нуждите на националната сигурност, както и за разследване ипреследване на тежки престъпления, предприятията, предоставящиобществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок от 6 месеца данни …

Член 251, ал 3 да стане:
Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни да унищожат данните по ал. 1 след изтичане на срока на съхранението им.

Член 251 ал 4 да стане:
Министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и председателят на ДАИТС определят с наредба реда на съхраняването и предаването на даннитепо ал.1, за целите за разследване и преследване на тежки престъпления във връзка с разпоредбите на НПК, ЗСРС, ЗЗЛД

настояване за арбитър на основанието

Член 251, да се добави алинея 7:
(7) Всеки за когото са задържани данни има право на безплатен достъп до информация за всички съхранявани данни и кой и на какво основание е имал достъп до тях

Създава се нов чл. 332 А:

Чл. 332.А (1) Длъжностно лице от държавен орган или предприятие, предоставящо обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги което наруши задълженията си или злоупотреби с данните по чл. 251, се наказва с глоба от 5000 до 15000 лв или лишаване от свобода в срок до 2 до 5 години.

Ето и дневник.

Достъпът на МВР до данни за интернет трафика ще става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления, решиха днес окончателно депутатите. Те одобриха поправка в Закона за електронните съобщения, с която решиха още достъпът до информацията от мрежата да става само според изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс. Трафичните данни ще се съхраняват само 12 месеца, а срокът няма да може да се удължава, дори и да има подобно искане от спецслужбите.

С тези разпоредби на практика депутатите одобриха следенето в интернет да става само при специални случаи и след съдебно решение. Така беше блокиран поредния опит МВР да получи лесен достъп до информацията за телефонни разговори, електронна поща, интернет страници и други данни от мрежата.

Скандалът с новия опит на МВР да си осигури лесен достъп до информация започна преди две седмици, когато се оказа, че в окончателния доклад по измененията сред законите, по които ще се напише наредбата за съхраняването и достъпа до данните, е включен и Законът за МВР. Депутати, участвали в заседанието на комисията на 22 януари, на което е бил одобрен текста, заявиха, че са гласували бъдещата наредба да се съобрази само със закона за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс.

В Закона за МВР се предвижда следене да се извършва и при заплаха за обществения ред, което е твърде широко понятие и развързва ръцете на полицията. Освен това така ще се позволи искането за получаване на базите да се обосновава само с обтекаемато формулировка “оперативна необходимост”.

Тогава така и не се разбра кой е прередактирал текста. Депутати само коментираха, че това е поредния - трети опит на МВР, да следи безконтролно трафика.

Ще си позволя да издам името на това на което дневник се чуди:

Тогава така и не се разбра кой е прередактирал текста. Депутати само коментираха, че това е поредния - трети опит на МВР, да следи безконтролно трафика.

Лицето се казва Камен Костадинов и зам-председател на Комисията от квотата на ДПС. Той заяви това си намерение в разговор с мен в ефира на Дарик радио.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional