Свободата днес и тук 01 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Учениците трябва да се развиват свободно

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христомир Йорданов

До колкото успях да се ориентирам, драгото ни правителство днес е приело - може би отчасти, не става ясно от публикациите - новия проектозакон за училищното образование. Основните акценти в него всъщност имат малко нещо общо с образователния процес. Основно разглежданата тема от няколко седмици е въпросът дали държавата трябва да подпомага финансово частните училища. От днешните публикации излиза нов проблем - образованието е задължително от петгодишна възраст. Основният въпрос обаче остава неразгледан. А той се свежда до следното: имат ли полза децата от престоя си в училище?

Проектозаконът продължава практиката да се третират учениците като пасивни участници в образователния процес. Не им дава никакви възможности да се научат на гражданско мислене, да поемат отговорности и да търпят последствията от решенията си. В този си вид законопроектът не предлага механизми да се превърнат училищата в едно по-приятно място за учениците.

България има потенциал да произведе една от най-добрите организации на средното образование в света и че сегашната криза е идеалният момент за полагане на основите на такава система. Нашите учили­ща имат спешна нужда от реформа. Общественото мнение в повечето от стра­ните от ЕС и САЩ е, че и техните училищни системи се нуждаят от подобре­ние. Но тези страни, за разлика от нас, нямат принуда за такава реформа, особе­но по време на финансова криза. Ние можем да използваме принудата на време­то за реформа, за да предложим по-добра, по-либерална и по-ефективна образо­вателна система. Можем да предложим училища, които да са по-приятно място за учениците. За целта трябва просто да видим до какви изводи са достигнали педагозите с по-новаторско мислене.

А те са осъзнали, че човек се развива най-добре, когато му е предоставена СВОБОДА да се развива. Че няма друга мотивация за учене от естественото детско любопитство. Разбрали са, че на учениците им е интересно и се чувстват добре, ако към тях се отнасят с обич и уважение. Че ако се даде свобода на учениците да вземат решения за бъдещето си и за училището си, като естествено им се даде свободата да понесат отговорността от постъпките си, те взимат правилни, мъдри решения. Това са резултатите от училищата, работещи по методите на Мария Монтесори, училището Съмърхил на Александър Нийл, училището Експерименталиа в Санкт Гален, Швейцария и много други.

При толкова педагогически опит и натрупано познание, сегашният проектозакон не позволява на учениците да изберат дори "свободно"-избираемите предмети, като прехвърля тази отговорност на родителите. Нима може да се сравнява възпитателният ефект от свободата на избор с грешката от избирането на "неправилния" предмет?

Най-доброто и лесното решение на повечето проблеми в училищата ни е държавата да очертае възможно най-широки граници на поведение на учениците, да им даде възможността да понасят последствията от действията си, да основе учебните са си планове върху детското любопитство и да остави децата да се справят с проблемите си. Другото ще дойде само. Понеже образованието е това, което остава след като човек забрави всичко, научено в училище.

За който не ми вярва, имам два въпроса, чиито отговори трябва - по философията на закона - да знаем всички ние.
1. Какво е митохондрия?
2. Как се променя капацитета на кондензатор, ако сложим тефлон между плочите му?
Не поглеждайте в Уикипедия за отговорите!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional