Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Редакционен: Историята се повтаря като фарс

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

"Данъчни проверки по Черноморието изкарали на светло 1.5 млн. лв. оборот", "Само за ден глобиха десетки търговци, не издавали касови бележки", "Данъчни "вдигнаха" 14 пъти оборота на варненска дискотека", "НАП: 7 от 10 лв. оборот по морето не се отчитат"...

Това са само четири случайно избрани заглавия от десетките подобни, които от началото на август пълнят националните и регионални медии. Поводът - активизирането на Националната агенция за приходите и по-точно на нейното ръководство, което този месец заля Черноморието с инспектори от вътрешността на страната.

На първо четене случващото се е еднозначно положително. На второ показва поне два симптома.

Единият е, че данъчните дирекции по Черноморието явно изобщо не работят - или работят нещо друго, след като контролираните от тях собственици на заведения и търговци си позволяват толкова масово и нагло да мамят държавата.

И вместо да говори как "всеки ден се натъкваме на все по-фрапиращи случаи на данъчни нарушения", шефът на НАП трябва да обясни какви мерки взима, за да стегне собствените си редици (предвид българската практика изобщо не повдигаме въпроса дали няма да се сети да поеме и отговорност за ситуацията).

Вторият симптом ни връща към максимата "Нищо ново под слънцето". Преценете сами: "Масирани проверки от нов тип започват инспекторите по приходите... Данъчните по морето ще бъдат подкрепени от колеги от вътрешността на страната... Органите по приходите... ще осъществяват физическо наблюдение на високооборотни обекти... (следва цитат) "Очаквам в много от случаите да установим съществени разминавания между досега декларираните обороти и това, което е в действителност". И не, това не е цитат от медиите с дата август 2010 г., а съобщение за акция на приходната агенция от юли 2008 г. в news.burgas24.bg.

Тук по-паметливите може и да се сетят, че за първи път масираното "присъствие" на данъчни от цялата страна по морските курорти започна в далечната 2000 г. Десет години по-късно методите са същите, риториката - еднаква, резултатите - все така кампанийни. Та на какво точно трябва да се радваме?
 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional