Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как да се избегне банкрутът на МВР

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

МВР фалира – бил обяснил онзи ден Михаил Миков пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Ведомството му било похарчило вече отпуснатите за цялата година средства за поддръжка и всякакъв род дейности, включително и за тези, чрез които родните ченгета се борят с престъпността.

            Причините за това са ясни. И не са свързани с липса на финансиране. Вътрешното министерство не е останало недохранено като едно бедно доведено чадо от мащехата на властта. И не би могло да бъде оставено, защото то крепи тази власт с щитове и палки – както много ясно се видя на 14 януари тази година. Бюджетът му е един от най-високите – около един милиард лева. Проблемът е в съотношението между дейности и заплати, по което е разпределен този милиард.  За заплати са разпределени 95 процента. За дейности – само пет.

            С 950 милиона държавата храни своите полицаи и техния административен персонал. С 50 милиона поддържа цялата си техника и осигурява всичките си действия, свързани с борбата с престъпността. Купува си например коли и бензин, за да гони апашите. Трябва ли да се чудим тогава, че като стане престъпление, полицаите все ги е хванала липсата? И че се оправдават примерно с това, че им бил свършил лимита за бензина, че колата им е развалена, че в цялата община няма нито един работещ радар, че нямат пари за патрони в пищовите си и прочее подобни неща.

            И не е да са им високи заплатите. Ако беше така, нямаше да имат очи да стачкуват за 50% увеличение. Нямаше да погребват МВР в ковчег и да си късат демонстративно пагоните.

            Просто полицаите са много. И не са само полицаи. Министерството има 63 000 служители. И само половината от тях носят униформи и патрулират по улицата. Другата половина мърдат ушички в някакви канцеларии и вършат неизвестно какво.

            България е страната с най-голям брой полицействующи на глава от населението. И с най-безсрамната и безнаказана престъпност също. Това е парадокс, за  който досега липсваха публични обяснения. Мики Маус (така полицаите наричат своя министър) ги даде: България е и страната, която отделя най-малко пари да преследва своите престъпници. Защо? За да останат пари за заплатите на полицейските служители, естествено.

            Въпреки този абсурд министъра на смята да прави съкращения. И иска ако все пак се наложи да прави, те да бъдат минимални. С основание – защото новият полицейски синдикат показа много ясно какво може. Идват избори – а ако полицаите се разбунтуват, този бунт ще изяде и мижавите проценти, които са останали за тройната коалиция. Затова не е препоръчително да се ръчка кошера.

            Да не говорим за дребната подробност, че тъкмо МВР осигурява реда и спокойствието при провеждането на всякакви избори. Ами ако полицаите точно тогава обявят стачка и откажат да го направят?

            Има ли изход от тази патова ситуация? Да, има. При това два изхода. Единият е държавата да бръкне в нашия джоб и да даде част от парите ни на МВР. И без това в момента ги раздава на когото падне с такава филантропска страст, че човек почва да се съмнява дали става дума само за предизборно ухажване. И се пита дали пък въпреки ограниченото си въображение тройната коалиция не е разбрала, че няма да й се отвори парашута за следващ мандат - и се опитва да похарчи всичко, като заващае на следващите управляващи само мишките в празната хазна, та белким се провалят по-бързо.

            Това е и варианта, на който разчита министър Миков. Нямал намерение да превръща МВР в частна фирма и да продаде примерно някой и друг ненужен имот, за да оцелее ведомството му. Неговият пресцентър побърза да обяви това в специално съобщение, в което се казваше: "Средства от продажба на имоти на МВР не могат да бъдат усвоени за фонд "Работна заплата". Не е възможно от продажба на имоти да се увеличават заплати". Нищо, че ненужните вече имоти на ведомството са стотици.

            Има обаче и друг вариант за оцеляването на МВР. Не от заплати, а от такси. След като нямаме тъй или иначе не предвиждаме пари за преследване на престъпниците, решението е чисто и просто тяхната дейност да бъде регламентирана. Да ги изтеглим от сивия сектор.

            МВР може да въведе ценоразпис: 100 лева за кражба, 10 000 за банков обир, 5 000 за отвличане, 20 000 за убийство и тъй нататък. Съответните престъпници просто ще отиват в местното РПУ, ще се редят на опашка на гишетата му, ще си плащат таксите и ще си вършат дейността.

            Впрочем те и сега го правят, но не на гишета, а по сокаци и под кръчмарски маси. Вместо тези пари да влизат нерегламентирано в джобовете на МВР-служителите и да се вдига врява за корупцията във ведомството, ще влизат в бюджета и ще има пари за заплати. Това ще позволи безболезненото съкращаване на полицейския щат – тъй като голяма част от униформените полицаи ще се преквалифицират в служители по събиране, преброяване и отчитане на таксите.

            По-буйните и сърцатите обаче ще си останат униформени. Защо – ще попитате вие. Защото не може да се разчита стопроцентово на дисциплината в редовете на организираната и неорганизираната престъпност. Каквато и културно-просветна дейност да се проведе с нейните представители, все ще останат индивиди, които няма да си плащат таксите – поради носталгично влечение към сивия сектор.

            И точно тези кастово неосъзнати екземпляри ще преследват полицаите. И ще има бой с палки по главата, докато им дойде акъла и почнат да си плащат. Впрочем това е и сега една от основните дейности на МВР – преследване на тези, които не си плащат. Само дето го правят неорганизирано и за своя сметка. Друго си е и тази дейност да се регламентира.

            Имаме всички основания да смятаме, че починът ще се окаже заразяващ. Като се въведе такъв законов регламент в МВР, другите институции няма да останат по-назад. Съда и прокуратурата ще легализират своите тарифи, ще ги отпечатат в държавен вестник и ще въведат обслужване на едно гише. Вместо да се разсейва и да зяпа през прозореца в очакване да оставите незабелязано на бюрото му съответния плик, чиновникът в общината или в държавната служба ще ви посрещне с усмивка и няма да ви разтакава по разни инстанции, а още при първите ви думи ще пише фактура за съответната сума.

            Така вместо да бъде сочена като най-корумпираната държава в Европа, България  ще бъде давана за пример – като страната, успяла изцяло да изкорени всички престъпни, сиви и незаконни дейности. Защото когато престъпността и корупцията бъдат регламентирани и узаконени, те престават да бъдат престъпност и корупция. И със сигурност ще развием такива успехи в тези две области, че ще можем да изнасяме специалисти и челен опит. Не че и сега не го правим – ама друго си е това да стане организирано. МВР може да се грижи примерно за правилния подбор на кадрите и да провежда ежегодни конкурси за престъпник на годината.

            Та това е екшън плана, който може да се проведе в МВР и след това верижно – в другите държавни институции. Чрез него – сигурен съм – че ще отпадне и необходимостта да викаме европейски кадри да управляват държавата вместо нас, която необходимост се оказа детската мечта на Сергей Станишев. Предоставям идеята си безплатно на Мики Маус и на неговия началник. Колко жалко наистина, че същата ми хрумна с такова закъснение. Защото ако този екшън план беше приложен навреме, със сигурност освен МВР би съхранил и властта на тройната коалиция.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional