Свободата днес и тук 28 Октомври 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Открито писмо до Николай Младенов, външен министър на Република България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Открито писмо

                      До: Николай Младенов, външен министър на РБ

                      Копия: Бойко Борисов, министър-председател    

                      Посланиците на страните от ЕС

                      Медиите                                                      

Уважаеми г-н Министър,

            Позволявам си да се обърна към Вас във връзка с резултатите от проверката на Комисията по досиетата в повереното Ви министерство. Според нейния председател Евтим Костадинов 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули, са били сътрудници на Държавна сигурност. Публикуваните официално резултати показват, че и към момента близо 40 процента от българските посланници са бивши сътрудници или офицери от тайните служби на комунистическа България – като в тази категория попадат представящите страната ни в ООН, Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина, Ватикана и на още много ключови места.

            Тази ситуация е много лош външнополитически знак за България, а във вътрешнополитически план дефинира повереното Ви министерство като реален филиал на Държавна сигурност – и то повече от двадесет години след започването на българския преход към демокрация. При това би трябвало да имате предвид, че обвързаността с ДС не приключва със заемалите посланически и консулски постове, а обхваща на практика целия дипломатически и обслужващ българските мисии персонал, като в някои отдели на МВнР бившите агенти са повече от педесет процента. Бидейки посланик на България в периода от 1997 до 2002 г., мога да Ви уверя, че отлично знам за какво става дума.

            Как ще решите този проблем, си е Ваш личен избор. Надявам се, че Вашите цитирани от медиите “голям гняв и решителност” не са празни думи. В същото време обаче си позволявам да твърдя, че в качеството си на външен министър Вие носите отговорност за външнополитическите интереси и приоритети на страната ни – и  за нейния престиж и добро име в очите на партньорите ни от ЕС и НАТО. Ситуацията, в която 40% от официалните представители на България се оказват бивши служители на комунистическите тайни служби, категорично накърнява този престиж и поставя под съмнение тези приоритети.

            Ето защо настоявам, в качеството си на гражданин и бивш служител на същото това министерство, да отзовете незабавно всички действащи посланици, за които е установена принадлежност към ДС и другите тайни служби на някогашния репресивен апарат, а оттук нататък всички посланически назначения да минават през предварителна проверка от страна на Комисията по досиетата.

            Основанията ми са следните:

1. Наличието на такъв голям процент бивши агенти на ДС в най-представителната за страната ни институция е белег за нисък стандарт на реформите, провеждани в страната ни в дългия период на българския преход – и с това поставя под съмнение не само нашата надеждност и лоялност като партньори на НАТО и ЕС, но и реалността на нашия външнополитически избор, както и ориентацията ни към демократични и цивилизовани принципи на управление.

2. Както Ви е добре известно, кадрите на ДС са възпитавани под надзора на КГБ и с внушенията, че българо-съветската дружба е свята и ненарушима, а НАТО и въобще страните от цивилизования свят са основните ни врагове. Трудно можете да очаквате, че тези хора ще бъдат лоялни към външнополитическите приоритети на нова България – и че няма да правят всичко според силите им, за да ги саботират, работейки за старите си господари.

3. Ако нанесете на една географска карта посланическите назначения, за които са ползвани кадри на ДС, ще видите ясно логиката на тяхното дислоциране. Има страни, в които са назначавани само такива кадри – и това са например страните от Близкия Изток, с които именно под контрола на ДС кипеше оживена търговия с наркотици, изнасяни в Западна Европа, и с оръжие, произвеждано у нас и попадащо неизменно в ръцете на терористични режими и групировки. Като се има предвид, че генезисът на престъпните групировки в днешна България е почти изключително свързан с ДС, то можете да бъдете сигурни, че и днешните назначения на нейни кадри като посланици в тези страни са свързани с обслужването на същите тези контрабандни канали, които работят сега в полза на криминалните групировки, но и в полза на една определена политическа партия и нейните сателити – едва ли е нужно да уточнавам за коя партия става дума.

4. Посланиците на България представляват правителството и президента, но и страната ни като цяло, представляват българския народ – и по техните качества и недостатъци другите правителства и народи съдят за нашите качества, нашите морални ценности и нашият политически избор. Ето защо като гражданин на тази страна се чувствам унизен от обстоятелството, че съм представен пред външния свят от бивши сътрудници на ДС, обслужвали репресивния апарат на един тоталитарен режим – и съм убеден, че огромната част от българите споделят тези негативни усещания.

             Г-н Министър, въпрос на чест и за Вас, и за страната, е да положите всички усилия да реформирате повереното Ви министерство и да коригирате срамното наследство, което получихте от Вашите предшественици в изтеклите досега две десетилетия от българския преход. Можете да започнете, като отзовете поне действащите посланици, които са били сътрудници или офицери от ДС. Надявам се да имате подкрепата на целия кабинет – и Вашият министър-председател да си спомни, че на 10 ноември миналата година сам е изразил негодуванието си от тази ситуация с думите: “Виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция. Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България.” И че сам е призовавал такива дипломати “да се ометат”, сиреч да напуснат или да се пенсионират.

            Надявам се, че и министрите от настоящия кабинет ще си дадат сметка, че упражнават властта в еднопартийно правителство и с мандата на партия, която има лустрационни текстове в самия си устав – като чл. 49-ти, който гласи следното: “Не може да бъде член на Изпълнителната комисия, Областен ръководител, Общински ръководител или член на който и да било ръководен и/или контролен орган лице, което е било щатен, или нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Българската народна армия.” Надявам се тези министри да си дадат сметка за това, че принципите, на които се гради поддържащата ги партия, би трявало да бъдат и принципи, валидни и за тях, и за цялата висша администрация в българската държава.

            Ако Вие, г-н министър, предприемете подобен ход, ще останете в новата българска история като първия външен министър, предприел реални действия за прочистване на българския дипломатически корпус от кадри на ДС – и за реално привеждане на българските дипломатически служби в съответствие с външнополитическите приоритети на страната ни. И можете да бъдете сигурен, че мислещите и граждански отговорни българи ще бъдат на Ваша страна.

 

15.12.2010                                             С Уважение: Едвин Сугарев

                    

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional