Свободата днес и тук 12 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Джефри ван Орден и Яне Янев

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

"Окото ми няма да трепне, докато в България не въведа ред и законност". Кой? Яне Янев, разбира се. "Майка България плаче от корупция" – същият. "Аз се заклевам, че прошка няма да има, ще карам до край с цената на всичко, в това число и с цената на живота си, ако вие ме следвате, ще победим!" – пак той. В зала №1 на НДК, на партийния конгрес на РЗС, пред 3500 делегати на нетовата партия и 1500 на партиите, присъединили се към неговия “консервативен проект”. В присъствието и с приветствието на Джефри ван Орден, някогашен докладчик при присъединяването на България към ЕС, а сега депутат в Европейския парламент и водач на листата на Консервативната партия на Великобритания за предстоящите евроизбори. Както стана ясно, той пък очаквал “поне двама-трима евродепутати от РЗС в новата политическа група на европейските консерватори и реформисти”. Каква гледка само – достойна за символ на нашето време: Джефри ван Орден и... Яне Янев.

            Целта на упражнението? Ето я: "С Бойко Борисов сме се разбрали, че на България й е нужно дясно реформистко правителство и в този контекст ще си партнираме”. Щение, което не остава безответно. Защото редом с приветствието на чешкия премиер Мирек Тополанек, другият изпратил приветствие политически лидер е именно столичният кмет. И там се декларират, разбира се, споделяне на общи принципи и цели, близост на позициите и други подобни, обичайни за една политическа сгляда лафове.

            Най-сигурния признак, че антикорупционното дърдорене на Яне и стратегията на политическите му наставници са  го довели близо до държваната софра, е предизборното жужене на неидентифицирани политически субекти около неговата фигура и преориентацията на цели партии, откриващи в него потенциала на ракета носител за следващия парламент. Два месеца преди края на парламентарния мандат той тръгна да прави парламентарна група – и е на път да успее.

            Към него се прилепиха депутатите от ССД – но без Софиянски, който иначе, разбира се, също подкрепял антикорупционния и консервативен модел – и какво от това, че същият лидер и същите депутати в началото на парламентарния мандат се канеха да участват като четвирти член в управляващата тройна коалиция? Нищо. И какво от това, че при изборите за третия мандат на Софиянски лично Яне Янев издигна срещу него кандидатурата на – кой беше, помните ли? Волен Сидеров. С лозунга “Софиянци срещу Софиянски”. Е, и? Голяма работа. Дума дупка не прави, както е известно. Плюс всичко си му е и навик. Нали той подкрепяше Фидел Беев при скандалните избори във Велинград, нали пак той издигна за кандидат за кмет на Варна собственикът на верига аптеки Веселин Марешки, който сетне се оказа замесен в купуване на гласове. Същият Марешки впрочем и сега фигурира в листата на Яне за евродупитати. Борба с корупцията ли? Може.  

            Прилепи се и Георги Пинчев – може би от носталгия по времето, в което и Яне беше земеделец, Също и Нено Димов, който напусна ДСБ, отвратен от загърбването на гражданското общество и превключването на партията на режим за оцелаване – но очевидно и самият той е потърсил такъв режим. Очаква се прибраният Яне да прибере и отломките от “Атака”, както и недоволниците от СДС. Един от тях впрочем се оказа сред присъстващите на неговия конгрес – Иван Колчаков, бивш главен секретар на СДС. Същият коментира присъствието си по следния многозначителен начин: “Това, че съм тук, е знак”.

            Знак е, разбира се. Както е знак необичайно бързата и логистично подкрепяна от ДАНС политическа кариера на Яне Янев. Знак е например това, че той се оказа вносител на предложението да се вдигне изборната бариера за коалиции на осем процента – внесено в последния възможен момент и след ясните сигнали, че в средите на БСП изпитват желание да приложат този мръсен трик, за да елиминират дясната опозиция и да оставят Бойко Борисов без възможност за избор – но някак си се притесняват да го направят, защото е съвсем ачик. Е, намери се кой да свърши мръсната работа вместо тях. Между другото – с подписа и на Иван Колчаков.

            Дори само този малък жест показва кой държи конците и накъде водят мюрето с воеводско име. Прицелът е ясен: да се елеминира коалицията между СДС и ДСБ като евентуален партньор на Бойко Борисов в управлението на страната. И не само да се елеминира. А да се подмени. С политически Голем, който е възможен за съюзяване, за разлика от “Атака” примерно. С някой, който дотолкова се е въртял и сукал в жаждата си за власт, че може да обърне хастара си без всякакви колебания.

            Яне е изключително подходяща фигура за тази цел. Първо, защото траекторията му следва толкова главоломни политически лупинги, че поредният просто не би учудил никого. Ето я: БЗНС на Мозер – БЗНС на Милан Дренчев (точно по времето, по което това БЗНС влиза в съюз със ДПС в коалицията Обединение за национално спасение, подкрепяна и от царя!)  собствено Б.З.Н.С. –  прекръстване на тази земеделска партия в  (НС)-БЗНС, за да се изяде някой и друг глас от БЗНС-НС на Мозер – участие в ОДС, в нещастния коалиционен формат, скалъпен от Надежда Михайлова – изгонване от същия – създаване на Ред, законност и справедливост (заедно с Георги Марков) –  адаптиране на партията към “консервативния проект” и създаване на легитимност чрез английските консерватори, които в този момент се опитват да се отделят от ЕНП и да създадат своя парламентарна група в европейския парламент.

            Второ, защото екстремната му PR-кампания се дължи изцяло на подхвърлени от службите информации и на контакти с прокурорите – а това или е плод на определени зависимости, или основа за създаване на такива. И трето, защото Яне е политически шоумен, който няма опасност да стане неуправляем – той просто няма интелектуалния, волеви и финансов потенциал за това. Тъй че той ще играе по свирката, с която му свирят – точно както змията следва флейтата на змиеукротителя – независимо от факта, че е абсолютно глуха. Разбира се, ще го прави по своя си, типично Яневски начин: с много шум и мелодраматични клетви, с много показен героизъм, с патетични жестикулации. Ще го прави, затрогвайки народните сърца с големи приказки за майка България.

            Най-тъжният извод от просперитета на подобни одиозни фигури е свързан с гражданското съзнание на съвременния българин. Яне е трети в класацията по личния си рейтинг в очите на избирателите – независимо от това, че партията му не събира и два процента. Първи, както е известно, е Бойко Борисов. Тази двойка много ясно говори за наивистичния и инфантилен характер на политическите представи в главите на българските избиратели. И докато те са такива, държавата все ще бъде яхана от политически супермени и сродни чутовни герои. Страна, която може да постави подобни хора на върха на своята йерархия за политически водачи, наистина си заслужава мизерното и опошлено битие, което води, некадърното и корумпирано управление, липсата на перспективи и затъването в простащината и хаоса. 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional