Свободата днес и тук 10 Август 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ „МИРЕН ПРЕХОД”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Веселин Кандимиров

Напоследък политическите наблюдатели, както външни, така и вътрешни, се обединяват около една мисъл. Че България от държава с мафия, каквито има много по света, се превръща в мафия с държава.

Да ви прилича на нещо тази формулировка? Да, прилича на положението отпреди 1990. Само дето тогава мафията притежаваше държавата официално, чрез член 1 от конституцията, а сега формално сме парламентарна демокрация.

Е, възможно е наблюдателите малко да пресилват нещата. Да хиперболизират, както се казва, в опит да ги предварят. Затова нека определим положението така: мафията у нас вече е станала достатъчно силна и иска да си върне държавата. Засега само неофициално. Трябва да добавим, че тази мафия е същата (разбира се, отчитайки естественото биологично обновяване на кадрите в нея), като онази.

А ако се опитаме да разберем защо е така и потърсим корените на ставащото в миналото, ще стигнем до явлението отпреди двадесет и повече години, наречено мирен преход.

        Преди двадесет и повече години, като отглас от срещите в Рейкявик и Малта, между обществото и тогавашната властвующа мафия беше сключено негласно споразумение – толкова негласно, че надали някой го е произнесъл на глас и досега. Въпреки това, то беше усетено безпогрешно и възприето от всички нас, и в този смисъл всички ние носим отговорността за това. Непроизнесеният текст на това споразумение от гледната точка на мафията може да бъде формулиран така: „Ние сдаваме (простете за русизма) политическата власт доброволно, срещу което вие няма да ни търсите сметка за стореното”. То осигури възможността за осъществяването на въпросния мирен преход.

Това изглеждаше като тържество на разума, способно като че ли да доведе и до царството на същия. Споразумението беше спазено стриктно от една от страните. Нито една жертва не отиде да отмъсти на палача си – прекрасен пример на великодушие, който ни кара да се замислим дали не обезценява самото понятие за справедливост.

Само, че в обществените процеси, както и навсякъде другаде, безплатни обеди няма. Всяко нещо има своята цена. В случая с мирния преход важи правилото на лоста: това, което се печели в сила, се губи в път. Лостът е велико изобретение. Твърди се, че Архимед бил казал: „Дайте ми достатъчно голям лост и ще преместя земята”.

Но нека не забравяме и друго: дори и да се намери такъв лост, на Архимед не би му стигнал живота, за да изпълни заканата си. Когато прилагаме нищожно малка сила, пътят, който трябва да извървим, е толкова дълъг, че, вървейки по него, можем да изгубим смисъла на правеното. Когато съборим къщата, за да построим на нейно място нова, трябва първо да изхвърлим останките. Ние не изринахме останките. Опитахме да строим, без да ги разчистим - затънали в строителни развалини.

На запад от България, в Централна Европа, този подход даде известни резултати. Все пак, там имаше много по-малка неща за разчистване. На изток, примерно в Русия, не даде никакви. Днес там мафията е официално на власт и безсрамно демонстрира това.  

А в България  се очертават резултатите от експеримента, наречен „мирен преход”. Изпълнителната и законодателната власти са станали просто вид бизнес – изключително привлекателен, защото е монополен. Съдебната власт е независима и затова никой не може да я застави да осъди този, който си е платил колкото трябва. Не е ясно къде свършва полицията и къде започва организираната престъпност – гангстери се назначават на щат в службите за сигурност, а министри посредничат в сделки между гангстери. Други гангстери подслушват самото правителство и после му дават съвети кой министър да уволни, за да престанат подслушванията. Мафията си иска държавата.

Затова смятам, че обществото има основание да денонсира своята част от споразумението. И е време да го стори. Защото никое споразумение не е вечно, а двадесет години безнаказаност са достатъчна цена за мирния преход. И защото са настъпили промени в началните условия на споразумението: другата страна вече го е нарушила. И да започне най-сетне да търси отговорност – без право на давност, а може би и с лихва заради пропуснатите ползи.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional