Свободата днес и тук 15 Юли 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

„Социалистите и комунистите са най-безсрамните хора на света!”

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Любомир Стефанов

 

баронеса Маргарет „Желязната лейди” Тачър
списание “Разум”, 20.07.2002 г.

 

Иде ми да възкликна по Алековски: „Угасете свещите”!!! Срам!!! Трижди срам за тези, които вчера приеха да станат съучастници в безобразието наречено реформа на избирателната система! И за да бъде всичко от ясно по-ясно и лудото Яне и хората на волния лидер на гнева народен Волен подкрепиха извращението с гласовете си в пленарна зала.

Сега поне е видно кой от коя страна играе, макар и на първо четене. За какъв залог ще разберем след два месеца, когато дойде ред да се разпределят постовете в министерствата и държавната администрация. Най-важното е, че БСП и ДПС окончателно доказаха и демонстрираха по един безпардонен начин, че нямат срама от нищо и са готови на всякакви стъпки, за да си гарантират участие и в следващото управление.

С т.нар. реформа на избирателния закон, се приведе в изпълнение един страховит конспирационен план – ГЕРБ ще бъде обречен да управлява с БСП. Ако не се престраши, ДПС ще са винаги на една ръка разстояние. Надали някой си прави илюзии, че СДС в настоящото си плачевно състояние на партия без законно признат лидер и юридически валиден устав може да помогне кой знай колко на ДСБ, за да прескочи десния алианс новия праг за коалиции в НС от 8,0 % и в последствие да гарантира на Борисов алтернатива. Атака не е по вкуса на всеки и политическата й изолация надали ще бъде прекратена въпреки очаквания двуцифрен резултат на вота през юли. Ясно е какво остава – фасадна демокрация, режисирана от аморални политикани с амбиции да управляват вечно. А после т.нар. преход в България не бил режисиран! И още как, бих казал!

Това, което ме притеснява като чисто процедурни промени след вчерашната изцепка на парламента са следните няколко подробности: как ще бъде обяснена драматичната разлика в относителната тежест на мажоритарния мандат в Търговище и София например; кой ще се счита за избран – този с най-много гласове (first past the post) или този, който спечели 50 1 % от подадените гласове; какво става, ако някой мажоритарно избран депутат бъде назначен за министър, т.е. кой ще заеме неговото място в парламента?; и не на последно място, като толкова искат да угодят на електората с този пуст мажоритарен елемент, защо не въведат Горна камара на парламента, която да се избира само мажоритарно?

Завършвам с най-неприятната си догадка за случващия се фарс. Смятам, че той има за цел да превърне президента в единствения заслужаващ доверие политически фактор в страната и да му лъсне ореола на бащица на нацията. Защо ли? Ами защото, сега само той може да върне закона за преразглеждане в Народното събрание. А при евентуално прегласуване, за което се иска мнозинство от повече от половината от всички народни представители (чл. 101,§ 2 от Конституцията на Република България), едва ли ще могат да бъдат мобилизирани същия брой депутатски гласове. И кой ще е спасителят на нацията? Предстои да видим на втори прочит, дали народните избраници ще се събудят или ще обслужат доброволно интересите на една клика, която през последните 20 години си сменя постоянно фирмения етикет, но интересите и методите не.

Блогът на Любомир Стефанов - http://lstefanov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional