Свободата днес и тук 15 Юли 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Глупостта е по-силна от всичко*

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

Вече едно денонощие 8 процентовата бариера за коалиции за влизане в следващия парламент е факт. От едно денонощие и т.нар. 31 мажоритарно избираеми депутати са част от закона. Ако сте чели реакциите във форумите, няколко думи се натрапват на фона на всички останали: подлост, наглост, нахалство, безобразие, брутално, непочтено, вредно, драстично, абсурдно, екзекуция, преврат… И още много думи, които изразяват гневната реакция на демократично настроените и все още неотказали се да мислят граждани.

Защо им беше необходимо всичко това? Здравият разум не дава отговор на този въпрос. Лесният отговор е, че така управляващите направиха опит да елиминират служебно Синята коалиция от следващия парламент. Гневът, който четем в реакциите обаче, е по-скоро мобилизиращ. Илюзия е да си мислят, че подобно неприкрито злорадо поведение към част от опозицията ще остане незабелязано от избирателите. Илюзия е да си мислят, че дори и техните собствени избиратели не разбират какво се случва.

За съжаление, дори в мафиотсктите филми и в романите за мутри има много повече fair play и достойнство. От тук нататък историята може да продължи най-малко по два пътя. Или да мобилизира десните избиратели, или да ги разколебае. Първият вариант не устройва управляващите. А вторият очевидно устройва ГЕРБ. Ако вие сте десен избирател и силно се притеснявате, че гласът ви може да отиде на вятъра, може да решите или да не гласувате, или да гласувате за ГЕРБ. И в двата случая абсолютното мнозинство за Бойко Борисов изглежда по-близко.

Странно е, но всички действия на управляващите от последните седмици водят в една единствена посока – победата на ГЕРБ да стане колкото се може по-сигурна. Като добавим и комичната ситуация с Националния кризисен щаб за боклука, действията на управляващите все по-подозрително помагат на ГЕРБ. Разбира се, това може да бъде вярно, ако зад всичко това стои някакъв строен сценарий и ако зад всичко това има поне малко мисъл. Но, както казва един приятел, никога не забравяй колко глупави могат да бъдат хората и винаги давай шанс на глупостта пред конспирацията.

снимка: Dariknews

заглавие: вдъхновено от една песен

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional