Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ченгеджийски чалъми

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Сухиванов


Родната полиция все си плаче  за права и привилегии! Вместо за  реформа в МВР – униформените ни говорят колко са страдащи, а ние нещо не им влизаме в положение - още повече гърмят ни със “законно притежавани” пищови,   бият ни по погрешка, душат ни в арести, после нищо не им правят… е, трябва да ги разберем, тежка, тежка е тяхната служба.

Сега искат да ги направим свещени крави. Пълен комфорт, за да могат да се справят с престъпниците. Не, че често престъпниците не са бивши ченгета... Школата си е школа. Ето целият преход го скапаха предимно ченгета – навсякъде са намесени.

Тук думата обаче е за “законни” практики да дерат кожата на обикновения гражданин. Например отивате да си изкарате нов задграничен паспорт и там ви сюрпризират с глоба от 20 лв., тъй като не сте предали вашия стар паспорт, след като му е изтекъл срокът. Никъде обаче в паспорта ви не пише, че след изтичането на  валидността му трябва да го върнете в МВР, щото и сте го платили, между впрочем!  Но ето сега ви глобяват, като при това пишете и  декларация. А санкция без нарушение си е чист рекет. Но това не впечатлява паспортаджиите. 

Не падат по-долу  катаджиите... Издават се два вида шофьорски книжки – с медицинско  и без, като сроковете съответно са различни?! Тоест излиза, че съвсем няма нужда от медицинско – логически погледнато. Но в тези ведомства логиката е на последно място – важното е вашите парички да излязат от джоба ви.  Никой не обясни например кое наложи смяната на номерата, особено за старите автомобили, които никога няма да напуснат страната?  Преди това тъй се редихме за смяна на паспортите с лични карти.

Абе нещо не можем да изпитаме симпатия към тези служители, камо ли да им сътрудничим. А  и няма как да стане – след като се обърнеш към полицията с молба за помощ – обрали са апартамента ти, а полицаят ти обяснява, че това е “нищо работа” , защото видите ли, от някакъв магазин задигнали стока за стотици хиляди евро!  И като ги гледаме тия ми ти разпасани полицаи, ако не са се скрили междувременно някъде с патрулката си, като гледаме катастрофиралите коли по пътищата, а полицейското присъствие  никакво го няма… а пък става дума за 60 000 полицейски служители, интересно къде стоят тези хора?!  

А иначе не е вярно, че българинът не се респектира от полицията /бивша милиция/.  Но, струва ми се, че това, от което има нужда МВР, е смяна на имиджа – тя трябва да се превърне в структура, която излъчва доверие, а не страх. И да бъде близо до гражданите, иначе ще бъде само маша на властимеющите, както и прост регистратор на процесите.

Няма какво хубаво да кажем и за началниците и – през годините те се отдаваха на апаратни игри, на задкулисни ходове, но не видяхме някой, който да мисли искрено и загрижено за хората.  Ето че доживяхме  в обществото да се насаждат и идеи, че видите ли, полицаят трябва да има и това право да стреля на месо и да убива “изпълнявайки служебните си задължения”. И като знаем как системата досега се брани от външни критики и е доста непрозрачна - това предполага сериозни злоупотреби.  Но в България това не прави впечатление – затуй  Европа  ни ръчка непрекъснато. Напразно.

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional