Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В Испания се засилват опасенията, че протестите ще прераснат в насилие

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Синика Тарвайнен от ДПА

От дни в Испания все по-силно се усеща безпокойство, предизвикано от завоя към насилие, който направи протестното движение, издигнало искания за демократични реформи.

Насилието е “много опасна смесица от действия срещу системата и антидемократичния радикализъм”, заяви министърът към правителствената канцелария Рамон Жауреги Атондо след сблъсъците в Барселона, при които бяха ранени над 40 души.

Досега на протестното движение се гледаше благосклонно.

В сряда демонстранти в Барселона се опитваха да попречат на депутатите в регионалния парламент да влязат в сградата за заседание във връзка със съкращенията в социалните разходи.  Протестиращите крещяха обиди по адрес на депутатите, заплашваха ги със смърт, бутаха ги, напръскаха някои от тях с боя и дори се опитаха да откраднат кучето водач на сляп депутат.

Насилието принуди няколко депутати да пристигнат с вертолети, които кацнаха пред зданието на регионалния парламент.  Полицията атакува протестиращите и шестима от тях бяха арестувани.

Политическите партии, както и мнозина от поддръжниците на протестното движение, единодушно осъдиха насилието.

Протестното движение върви “в откровено антидемократична посока”, писа всекидневникът “Ел паис” в уводна статия, а в коментар във вестник “Ел мундо” протестиращите, участвали в безредиците, бяха наречени “фашисти”.

“Това е идеологическа и политическа, а не физическа битка”, заяви един от демонстрантите, който обясни инцидентите в сряда с “поведението на няколко от по-буйните” участници.

Движението, наричано 15-М, бе създадено от млади активисти на 15 май - една седмица преди местните и регионалните избори в Испания.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да настояват за мерки срещу безработицата (която в Испания достигна 20 на сто), корупцията и властта на финансовите пазари над политиката.

Впоследствие протестиращите окупираха централните площади в десетки големи и малки градове. Повечето от лагерите на протестиращите бяха разтурени, след като движението се преориентира към улични протести и квартални събрания.

Мнозина испанци се отнасяха със симпатия към движението.  Неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че близо 90 на сто от испанците са съгласни с исканията политическите партии да променят начина си на действие.

Социалистическото правителство на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро се отнасяше много внимателно с демонстрантите и не се опита да разпръсне протестите на мадридския площад “Пуерта дел сол” въпреки призивите на местни търговци и възраженията на консерваторите.

След това обаче, към края на май, в Барселона  избухнаха сблъсъци, при които пострадаха близо 120 души. Безредици имаше и във Валенсия в началото на юни.

С безредиците, станали в сряда в Барселона, сякаш бе пресечена “червената линия”, а движението 15-М бе дискредитирано.

Сега бъдещето му зависи от способността му да овладее тенденциите към насилие, писа всекидневникът “Ел периодико”.

Вчера демонстрации имаше във Валенсия в източната част на страната. Около стотина души организираха седящ протест срещу встъпването в длъжност като регионален премиер  Франсиско Кампс, който е разследван за корупция.

Протестът премина мирно при строги мерки за сигурност, за разлика от събитията в Барселона в сряда.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional