Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На фона на безкрайните размирици Асад се обръща поглед към семейството си

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Елизабет Кенеди от Асошиейтед прес

Сирийският президент Башар Асад, изправен срещу народно въстание, което няма да затихне, изглежда се обръща все повече към тесен кръг роднини, които са гръбнакът на династията, която от десетилетия държи в страх 22-милионното население на Сирия.

Основна фигура е по-малкият му брат Махер. Смята се, че той ръководи голяма част от сегашните кървави репресии.  Последните тактики на Махер - командващ елитните сили на Сирия и човек, за когото се твърди, че бил прострелял в стомаха свой зет при семеен спор - са отхвърлени като нехуманни не от кого да е, а от самия премиер на съседна Турция.

Семейният портрет се допълва от сестра, вуйчо и братовчеди - снимка на окопала се властова структура, разчитаща на огромния, бездесъщ апарат за сигурност, чието влияние засенчва това на официалното правителство на Сирия.

Всичко започва през 1970 г., когато е извършен преврат от бащата на Башар, покойният президент Хафез Асад, който е от алауитите - малка мюсюлманска секта, чиито амбициозни млади мъже се издигат на власт чрез въоръжените сили. Факторът на братската дясна се проявява още в онези дни, когато Хафез Асад разчита на брат си Рифаат като свое плашило.

Антиправителственото въстание не стихва и президентът Асад, на пръв поглед добре възпитан офталмолог, може да открие в семейните си помощници удобно средство за отклоняване на народния гняв от себе си. Той вече пожертва един братовчед, като хвърли върху него вината за първата атака срещу протестиращите.

Сирийски продемократични активисти и други смятат, че роднините са изиграли своята роля за вземане на решението за жестоко потушаване на въстанието.

С разпространяване на протестите през април експерти от американския Конгрес цитираха доклади, според които семейството се опасява, че “отслабването на натиска върху протестиращите може да ги окуражи и още по-големи тълпи да излязат на улиците”.

Читиридесет и две годишният Махер Асад е командир на 4-та дивизия на армията, смятана за една от най-добре въоръжените и обучени, и на една от шестте бригади от Републиканската гвардия, отговарящи за защитата на столицата.

Активисти твърдят, че от началото на въстанието в средата на март частите на Махер играят роля в операциите за потушаване на несъгласието в южния град Дераа, крайбрежния град Банияс, централната провинция Хомс и северната провинция Идлиб, откъдето хиляди ужасени жители избягаха в съседна Турция.  Активистите съобщават, че близо 1400 души са убити, а 10 000 са задържани в тези операции.

Силите за сигурност продължиха вчера операцията си в Идлиб и арестуваха стотици млади мъже.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган очевидно вярва на информациите за Махер Асад, тъй като този месец каза, че действията му са варварски.

Басам Джаара, сирийски журналист и деец на опозицията, живеещ в Лондон, каза, че братът на президента е доста влиятелен. “Махер Асад командва две от най-силните части в армията”. “Естествено е той да има последната дума”.

Друг дисидент в изгнание - Мухиеддин Латкани, каза, че Махер е известен с крайните си настроения и със своята безмилостност.

Според непотвърдена информация по-малкият брат през 1999 г. прострелял след спор  зет си Асеф Шаукат в стомаха. “Има толкова много истории за Махер -  убил един, измъчвал друг, зашлевил плесница на високопоставен служител”, каза Латкани.

Случайно изтекъл текст от доклад на ООН през 2005 г. във връзка с разследването на убийството на ливанския премиер Рафик Харири цитира свидетел, според когото Махер Асад и зет му Шаукат, началник на военното разузнаване по това време, са сред хората, заподозрени за убийството на Харири.

Проектът на обвинителния акт по делото Харири е готов, но остава поверителен и имената на заподозрените не се съобщават. САЩ и ЕС наложиха това  лято финансови санкции на високопоставени сирийски служители, в това число Махер Асад.

Освен на брат си, 45-годишният президент, който пое властта през 2000 г. след смъртта на баща си, разчита на зет си Шаукат, който сега е генерал-майор и заместник-началник на щаба на армията, на братовчед си Рами Махлюф, най-влиятелният бизнесмен в Сирия, на брата на Махлюф - Хафез, който е високопоставен служител на разузнаването, и на братовчед си Зу ал Хима Шауиш, който е началник на президентската охрана.

Твърди се,  че по-голямата сестра на президента - Бушра, която е съпруга на Шаукат, е ключов стратег, съобщиха през април експерти на американския Конгрес.

Най-влиятелен от всички, както се твърди, е вуйчото на Асад  - Мохамед Махлюф, човек, високо уважаван от сестра си Аниса, майката на президента, и племенниците си.

Сирийският лидер показа обаче, че политиката и оцеляването на режима могат да са по-важни от кръвта.

Дни след като протести избухнаха в южния град Дераа и бяха жестоко потушени, президентът Асад отстрани братовчед си Атеф  Наджиб от поста му на шеф на сигурността там. Той бе обвинен от местни хора, че е предизвикал протестиращи да излязат по улиците с жестокото си отношение към продемократични тийнейджъри, рисуващи графити.

Наджиб и местният губернатор бяха даде след това на съда и им бе забранено да напускат страната.

Башар Асад, който е произнесъл само две публични речи, откакто избухна въстанието, очевидно иска да си запази подкрепа за периода след въстанията и се опитва да разграничи президентството от кървавите репресии. САЩ, други западни сили и служители на ООН осъдиха репресиите и въпреки това мнозина изглежда се колебаят дали да свалят от власт Асад и с това да предизвикат политически хаос в стратегически разположената Сирия.

Ако оставим настрана пожертваните братовчеди, семейството трябва да остане сплотено или да падне заедно, казаха анализатори.

“Мрежа от лични интереси и семейни връзки създава защита около семейство Асад”, каза сирийският учен Радуан Зияде от Университета “Джордж Вашингтон”. “Ако семейство Асад падне, цялата мрежа ще рухне”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional