Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски вестници коментират обявяването на новия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Ал Каида реши да укрепи западналия си авторитет, като определи за свой лидер египтянина Айман аз Зауахири, който се зарече да отмъсти за смъртта на Осама бин Ладен с атентати, подобни на атаките от 11 септември 2001 г., пише британският в.  “Гардиън”.

Новият водач на терористичната организация е изправен пред тежката задача да възстанови влиянието на групата, маргинализирана от революциите в арабския свят и отслабена от загубата на Бин Ладен.

Има обаче доста съмнения дали египтянинът ще може да обедини фракциите на Ал Каида в Южна Азия и Близкия изток и същевременно да се изплъзне на американците, които след убийството на Бин Ладен го поставиха начело на списъка на най-издирваните хора в света, определяйки награда от 25 милиона долара за главата му, отбелязва изданието.

Американските служби за борба с тероризма едва ли не приветстваха съобщението, че Зауахири е новият лидер на Ал Каида, смятайки, че неговите недостатъци вероятно ще отслабят ядрото на терористичната организация, изтъква в. “Ню Йорк таймс”.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс каза, че Бин Ладен е имал особена харизма, докато според него Зауахири не притежава такава. По думите му Бин Ладен е бил много по-ангажиран с оперативното ръководство на групировката, отколкото Зауахири, а и египетският произход и насоченост на новия лидер ограничават възможността му да мобилизира бойци от други страни. Що се отнася до факта, че на Ал Каида й бяха нужни почти седем седмици, за да определи новия си лидер след смъртта на Бин Ладен, Гейтс заяви, че “вероятно е трудно да преброиш гласовете, когато си в пещера”, посочва изданието.

Мнозина специалисти твърдят, че Зауахири не е вдъхновяваща личност за младите бойци, изтъквайки липсата му на боен опит, залитането му към идеологически спорове, сприхавия му характер и педантичните му речи, включително разпространени неотдавна послания за случващото се в Египет, които бяха доста изостанали от събитията, отбелязва вестникът.

Новият лидер на Ал Каида ще бъде подложен на значителен натиск да извърши голямо нападение като отмъщение за смъртта на Бин Ладен, пише в. “Вашингтон пост”.

Но според Хутайфа Азам, син на радикалния палестински идеолог Абдула Азам, Зауахири едва ли е способен да организира такава сложна операция. “Истината е, че той няма силата да нанесе ответен удар. Атаките на 11 септември бяха извършени от силно мотивирани хора на много различни места. Зауахири не може да направи нещо такова”, цитира вестникът Хутайфа Азам, който някога е бил в обкръжението на Бин Ладен и има лични впечатления от Зауахири.

Ал Каида вече е различна организация от това, което представляваше по времето на атентатите на 11 септември. Сега тя има все повече разклонения в Йемен, Сомалия и Северна Африка и е по-разпръсната както по отношение на своя обхват, така и по отношение на операциите си. Експерти казват, че тя не може да бъде ръководена от един човек нито що се отнася до ежедневните й дейности, нито вероятно в дългосрочен аспект, отбелязва изданието.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional