Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руски вестници коментират сигналите, отправени от Дмитрий Медведев в Санкт Петербург

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   

 

Изправен пред избор между тихо, стабилно движение напред и бурна модернизация на всички сфери от живота на Русия, Дмитрий Медведев предпочете втория сценарий, пише „Росийская газета” в коментар за речта на президента пред участниците в Петербургския икономически форум на 17 юни.
Държавният глава произнесе политическа реч и разказа как вижда стратегията за развитие на Русия през близките няколко години, посочва „Утро”.
Нищо принципно ново: фактически Медведев просто повтори тезиса за нуждата от модернизация на икономическата и на политическата система в държавата. Покрай това обаче президентът разкритикува и практикуваното „ръчно управление” на страната, изказа се с пренебрежение за „прословутата стабилност и „плановите петилетки”, призова „по-бързо и по-решително да се променя всичко, което е пречка за пробивно развитие”, обобщава изданието.
„Трудно е да си представим по-открита демонстрация на разногласията” между президента Медведев и премиера Владимир Путин, коментира електронният вестник. Речта на Медведев според него е отговор на неотдавнашното слово на Путин, представил пред Държавната дума концепция за „устойчиво, спокойно развитие” на Русия, но „без (. . .) необмислени експерименти”, идещи от „неоправдан понякога либерализъм”.
Медведев за пореден път се включи в задочна дискусия със своя предшественик. Той направо нарече „вреден навик” и „грешка” ориентацията към плавния растеж, за който се обявява Путин, отбелязва „Утро”.
Независимо от очевидно програмния характер на своето изказване, Медведев все още не е готов директно да заяви, че ще се кандидатира през 2012 г. за нов президентски мандат, констатира изданието.
Президентската реч не е елемент от предизборната кампания, която още не е стартирала, предупредил помощникът на Медведев Аркадий Дворкович, цитиран в материала. Фактически е започнала обаче кампанията преди изборите за Държавна дума през декември, напомня „Утро”. „В словото си президентът явно акцентира върху думите „моят избор” (повтори ги четири пъти), което не оставя място за съмнения: Медведев за пореден път отправя сигнал, че е в играта”, добавя електронният вестник.
„Новие известия” припомня, че запитан дали ще се кандидатира за втори мандат, Медведев заявил в Санкт Петербург: „Остава съвсем малко да се почака. Но във всяка история трябва да има интрига”.
Стремежът „да се задържи интригата” е вреден за Русия, смята руски политолог, говорил пред „Независимая газета”.
Експертът не вярва, че президентът не знае отговора на въпроса, пише всекидневникът и го цитира: „Един толкова сериозен човек не може да не знае. Или не казва, защото не му дават, или някой не е решил заради него. След две години кариера човек вече трябва да е наясно - ако е успешен, трябва да остане. Ако пък смята, че не е - също трябва да изясни нещата. Всичко това прави много тъжно впечатление”.
Участници в петербургския форум признали пред „Ведомости”, че приели речта на президента като предизборна, тъй като Медведев се опитал да покаже, че неговата програма за действия е оптимална.
От програмната реч на Дмитрий Медведев следва, че властта и бизнесът трябва да бъдат отнети от висшата бюрокрация, а чиновниците да се подлагат на ротация, да бъдат съкращавани и изселвани от центъра на Москва, обобщава вестникът, припомняйки плановете за преместване на държавните учреждения в отдалечени московски квартали.
Медведев предлага програма за сплотяване на управляващата класа, която със собствени сили да санира системата, заплашена от срутване, смята руски аналитик, цитиран от „Ведомости”.
Програмата на Медведев не означава разрушаване на системата.
     Нещо повече, тя може да стане реалност само при ефективна властова вертикала в Русия, твърди друг наблюдател.
Съвсем разбираемо е според него, че привържениците на Путин си служат с различна риторика от тази на Медведев. Организаторите на Общоруския народен фронт, лансиран от Путин, се обръщат към електората, а Медведев отправя сигнали към елитите в Русия и към чуждестранните инвеститори, обяснява коментаторът.
Дмитрий Песков, прессекретарят на министър-председателя, категорично отхвърля твърденията за противоречия между програмата на Медведев и идеологията на путинския „фронт”. Според Песков, фронтът се обявява за постъпателно развитие на Русия, а развитието предполага и усъвършенстване на системата за държавно управление, допълва „Ведомости”.
„Антипутинската реч” на руския държавен глава изобщо не би имала смисъл „без твърди намерения заявеното да се осъществи. За целта Медведев ще трябва пак да стане президент”, прогнозира „Новая газета”.
„На какво всъщност разчита Медведев, щом дава сигнал, че е готов да се впусне в самостоятелно политическо плаване?” - пита се обаче „Московский комсомолец”.
Дефектите в путинския модел за управление на страната, посочени от Медведев, са очевидни. Те обаче бяха очевидни и преди четири, и преди осем години. И всичко това не попречи на Путин да запазва контрола върху политическата ситуация в Русия, напомня всекидневникът, според който нещата стоят по същия начин и днес.
„Казано с езика на картите за игра, Путин е събрал и четирите аса, има и джокер. А Медведев - само седмици, деветки и едно вале”, пояснява „Московский комсомолец”.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional