Свободата днес и тук 30 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Либия разкри поредното си оръжие срещу НАТО - жени с автомати

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дейвид Смит, в. “Гардиън”

Крещейки и скандирайки името му, 500 жени и момичета заявиха своята вечна любов към един човек. Не попзвезда или холивудски актьор, а либийския полковник Муамар Кадафи.

“Първо убийте всички хора в Либия, а след това елате за Муамар Кадафи”, каза 14-годишната Фатима Хасан. “Ще се самоубия, ако Муамар Кадафи бъде убит. Зная, че нашите хора ще се самоубият, ако той умре”.

Събитието в Триполи в неделя бе определено като церемония по завършването на курс за обучение на жени да боравят с оръжие в защита на режима. Около 50 чуждестранни журналисти, поканени и ескортирани от правителствени охранители, пристигнаха на място и видяха как те пляскат с ръце, викат, размахват юмруци във въздуха и развяват зелени знамена в огромна шатра, в която висяха два полилея и два големи плоски телевизионни екрана.

В шатрата имаше жени на всякаква възраст, от момиченца до възрастни жени. Някои издигаха високо портрети на сияен Кадафи, един от които в рамка от зелен, лъскав коледен гирлянд.  Жена, развяваща зелено знаме, носеше бляскаво-зелена пелерина, зелен шал и зелена кърпа със значки с лика на Кадафи. До нея стоеше жена с часовник с неговия образ.

Репортерите се чудеха дали събитието не е представление, подготвено само заради тях. Поддръжниците на Кадафи бяха изпълнили първите десетина редици от столовете, но зад тях имаше стотици празни места. Отвън се чуваха изстрели от огнестрелно оръжие, тъй като няколко ентусиазирани абсолвентки стреляха с новите си автомати във въздуха, без да ги е грижа къде може да попаднат куршумите.

Имаше също голяма доза идолопоклонничество, предимно от страна на тийнейджърката Фатима, която каза, че баща й е инженер и че е учила в международно училище  близо до Еджуеър роуд в Лондон.”Ние обичаме Муамар Кадафи и искаме да спасим страната си”, каза тя.

“Той ни прави щастливи. Дава ни храна и свобода да правим каквото искаме. Преди не бяхме свободни. Бабите и дядовците ми казват, че преди Кадафи е било зле, не е имало хляб. Той ни спаси”.

Обещавайки да се бори за мъжа, чийто лик е на гердана й, тя обясни: “Вече няма жени и деца”.

Фатима каза, че петимата й братя са отишли да се бият за режима срещу бунтовниците в Бенгази и Мисрата. Запитана как би се почувствала, ако бъдат убити, тя отвърна: “Няма  значение. Не ме е грижа. Това е за лидера”.

Докато правителствените пазачи се навъртаха наоколо, 39-годишната Хабиб Абдул Касем, детегледачка, облечена във военна униформа, направи подобно пламенно изявление. “Разбира се, че ще защитавам себе си и страната си”, каза тя. “Ние сме въоръжен народ, всеки в тази страна има оръжие. Аз имам пистолет в къщи. Никога не съм го използвала, но ако нещата се променят, ще го използвам срещу кръстоносците”.

30-годишната Надя Али, безработен интериорен дизайнер, добави: “Искаме силна Либия. Муамар Кадафи е наш баща.  Бунтовниците не са наред с главата. Муамар Кадафи е добър човек, който обича либийския народ. Той ни даде нещо.”

Жените телохранители на Кадафи подхранваха много легенди по време на 42-годишното му управление. Все още не е ясно каква военна роля ще изиграят новообучените жени и дали ще бъдат вкарани в бойни действия, ако либийската армия има нужда от подкрепления.

Говорителят на правителството Муса Ибрахим каза:

“Либийските жени сега се присъединяват към въоръжените сили срещу НАТО. Обучаваме ги. Тяхната главна роля е да защитават домовете. Не планираме да ги изпращаме на фронтовата линия. Те не са обучени за това, а и нашата армия е доста ефективна.”

Той обаче добави с реторичен замах: “Ще направим така, че всяка майка, символ на любовта и живота, да  стане бомба, машина за убиване”.

Ибрахим заяви, че режимът е по-силен от всякога и че никога не е мислил да се предаде. “Готови сме да раздадем 1,2 милиона единици оръжия и обучаваме много, много, много обикновени либийци”.

След представлението журналистите бяха върнати в официалния автобус, но той остана на място няколко дълги минути, през които стрелбата във въздуха се приближи още повече. Сред колегите растеше безпокойството дали няма да бъде улучени от заблудени куршуми. Когато казахме това на един от пазачите, той рязко отговори: “Вашите самолети бомбардират либийския народ, а вие се плашите от един куршум?”

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional