Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европейците са отегчени от продължаващата две години политическа криза в Албания

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Бризеида Мема от АФП

Албания отбелязва утре две години от парламентарните избори на 28 юни 2009 г., чиито резултати изобщо не бяха признати от опозицията и оттогава страната живее в постоянна политическа криза, която поставя на карта нейното бъдеще и предизвиква отегчение у европейците.

“Европейците са отегчени от Албания. Тя сама трябва да поеме своите отговорности, ако желае това”, казва дипломат в Брюксел, като това мнение добре отразява крайната загуба на търпение на страните от ЕС.

“Не виждам подобряване на ситуацията”, констатира наскоро напълно разочарован еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Албанците добре познават оспорването на изборни резултати. То дори бе системно след падането на комунистическия режим в началото на 90-те години, но сегашната криза е най-дългата, преживявана досега в страната, без поява на воля за компромис у участниците в нея.

Опозицията, ръководена от кмета социалист на Тирана Еди Рама, много бързо оспори резултатите от парламентарните избори през юни 2009 г., като обвини премиера Сали Бериша в изборни измами.

Еди Рама настояваше за ново преброяване на гласовете.  Сали Бериша отказа това,  аргументирайки се с решение на правосъдието.

Опозицията реши да бойкотира като ответна мярка работата на парламента, а след това участва частично в законодателната дейност.

Но редица процедури, за които е необходимо мнозинство от три пети в парламента, каквито са законът за създаване на административен съд и други закони за съдебните и икономически реформи, искани от Брюксел, остават все още блокирани, тъй като изискват вота на депутатите от опозицията.

Няколко посреднически инициативи бяха предприети от европейците и американците, но не доведоха до резултат.

Желязната схватка между Сали Бериша и Еди Рама придоби междувременно почти личен характер, като двата лагера си разменят обвинения и остри думи.

Постепенно страната затъна в пълна политическа безизходица.Тя дори за малко щеше да прерасне в открит конфликт на 21 януари по време на демонстрация на опозицията пред сградата на правителството в Тирана, когато четирима демонстранти бяха застреляни.

Европейците и американците се намесиха, за да се избегне най-лошото, и се надяваха, че местните избори на 8 май ще дадат възможност на Албания да демонстрира политическата си зрялост след месеци на напрежение.

Уви! Макар че изборите преминаха горе-долу коректно, преброяването на гласовете даде повод за безкрайни спорове, специално в Тирана.

Еди Рама, който първоначално бе обявен за победител в столицата, бе изместен от кандидата на управляващите Лулзим Баша след ново преброяване на гласовете. Нещо, което опозицията, разбира се, отказва да признае.

Всички тези внезапни обрати се разиграха въз основа на няколко десетки гласа.

Благодарение на този институционален вакуум, от миналия месец насам нелегалните структури се увеличават в много селища, включително по крайбрежието, отбелязват албанските медии. И много строежи в центъра на Тирана са изоставени.

Албания би желала да получи статут на кандидат за членство в ЕС в края на годината, но сегашният колапс прави вече подобна възможност илюзорна, смятат редица анализатори.

Европейците настояват сега за цялостна избирателна реформа, за да се даде възможност на Албания да излезе от тази безизходица, но това предполага споразумение между управляващите и опозицията.

А опозицията отказва да чуе за това, докато властите не признаят победата на Еди Рама на изборите за кмет на Тирана.

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional