Свободата днес и тук 23 Ноември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дали заповедта за арест на Кадафи ще ускори падането му от власт?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Нехал ел Шериф от ДПА

Някои виждат в заповедта за арест на Муамар Кадафи, издадена от Международния наказателен съд (МНС), знак, че дните на либийския лидер са преброени.

Но мнозина се съмняват, че тази заповед ще има някакъв ефект.

Решението на Хагския съд бе посрещнато с ликуване от либийските бунтовници в цитаделата им Бенгази. Международни правозащитни организации изразиха задоволство от факта, че законът се захваща с хора, които смятаха, че са над него.

Кадафи, който управлява от 42 години, повече от четири месеца вече се е вкопчил във властта - води въоръжена борба с опозицията и устоява на въздушните удари на НАТО, започнали преди сто дни.

На теория заповедта за арест би трябвало да промени политическия пейзаж на конфликта, да натика Кадафи в ъгъла и да го накара да се почувства по-изолиран. Заповедта освен това ограничава броя на страните, в които той би могъл да избяга в изгнание, тъй като държавите, които са членки на МНС ще са длъжни да го арестуват, ако стъпи на тяхна земя.   

Според НАТО заповедите за арест - издадени и за сина на Кадафи Сейф ал Ислам, и за шефа на разузнаването му Абдула ал Сенуси - показват, че "времето (на либийския лидер) бързо изтича".

Малко след обявяването на решението главният прокурор на МНС Луис Морено-Окампо каза за арабската телевизия Ал Арабия, че според него Кадафи ще бъде арестуван преди края на годината.

Тъй като Либия не е член на МНС, опозиционният политически орган - Преходният национален съвет - обеща да сътрудничи на МНС и да задържи Кадафи.

Мнозина обаче смятат, че заповедите за арест са безполезни.

Суданският президент Омар ал Башир бе обвинен през 2009 г. във връзка с твърдения за жестокости, извършени в западния судански район Дарфур. Въпреки това той продължава да е на свобода и да пътува по света. Затова има съмнения дали заповедта за Кадафи ще промени нещо.

Малко вероятно е държавите, които не са приели юрисдикцията на МНС,  да отхвърлят Кадафи заради издадената заповед - както не промениха и отношението си към Башир.

Атакуваният лидер може да потърси подслон в няколко африкански и латиноамерикански страни, които се отнасят добре към него.

Има и опасения, че заповедта за арест може да се превърне в пречка за намиране на мирно решение на конфликта и по този начин да откаже Кадафи от идеята да предаде властта.

Решението на МНС бе обявено, след като бунтовниците заявиха, че наближават Триполи, където Кадафи здраво контролира положението.

В неделя въстаниците достигнаха градчето Бир ал Ганам, което е само на около час път с кола от столицата. Това е първият голям напредък за бунтовниците след продължаващите от седмица сражения с правителствените сили в района на планини Нафуса на запад.

Бунтовниците, които напредват от източните градове, казват също така, че са близо до Сирт, родният град на Кадафи.

Абдул-Фатах Юнис, който ръководи бойците на опозицията, каза, че бунтовниците са създали в Триполи свои тайни клетки и са "започнали зрелищни тайни операции".

Независимо от това, както заявява Хюман райтс уоч, "още преди МНС да се задейства, Кадафи вече ясно даде да се разбере, че възнамерява да остане на власт до сетния си ден. Достатъчно красноречив е и обетът на сина му от  февруари, че те ще останат "да живеят или да умрат в Либия".

"Трудно е да предположи, че един диктатор, здраво държал властта повече от 40 години, ще се парализира от страх от тази заповед за арест", каза Ричард Дикър, директор в Хюман райтс уоч по въпросите на международното право.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional